Следва

Чаша горещ шоколад и Риана за Esquire

Какво да четем: "Дора Брюдер" и "Сватбено пътешествие" от Патрик Модиано

Патрик Модиано е роден през 1945 г. Написал е 28 романа, издадени на 36 езика, немалко от тях и на български...

Books преди 9 години

ЛЯТОТО ПАК ЩЕ ДОЙДЕ, но никога вече горещината няма да бъде така потискаща, нито улиците така безлюдни, както този вторник в Милано...

Авторът: 
Патрик Модиано е роден през 1945 г. Написал е 28 романа, издадени на 36 езика, немалко от тях и на български. Творчеството му е белязано от темата за отсъствието, за изчезналите близки, от надеждата да открие тяхната и своята идентичност. Особено място заема споменът за окупацията през Втората световна война.

През 2014 г. френският писател Патрик Модиано получава Нобеловата награда за литература за цялостно творчество, присъдена „за изкуството на паметта, с което изучава най-неуловимите човешки съдби и вдига завесата над света на окупацията”, а постоянният секретар на Шведската академия Петер Енглунд го нарича „Марсел Пруст на нашето време”.

Книгите:
„Дора Брюдер“ се опитва да разплете нишките на миналото и да го реконструира, а повод за това e изчезването на едно абсолютно непознато на автора момиче. В издирването на петнайсетгодишната еврейка Дора Брюдер разказвачът се опира на документи и факти и остава верен на ключовата тема за отговорността на индивида по време на войната. „Пишейки тази книга, аз отправям призиви като сигнали на фар, но за съжаление се съмнявам, че те ще успеят да осветят нощта. Въпреки това продължавам да се надявам“, пише Модиано.

В „Сватбено пътешествие“ Модиано изкусно възкресява и пренарежда спомените за миналото, за да улови самоличността на една жена, прекъснала живота си по необясними причини. Младостта ѝ сред двусмисления декор на окупиран Париж, любовта като противоотрова на страха, перипетиите на едно загадъчно „сватбено пътешествие“, в което две същества бягат от себе си и от мъгливото си чувство за вина - всичко това е предадено с дистанцирания, колкото пестелив, толкова по-въздействащ стил на големия писател.

Двата романа на Нобеловия лауреат за 2014 година Патирик Модиано, излизат от печат на 10 ноември.

More Books