Следва

Street Style вдъхновения... Неговите, нейните, моите

Уроците на любовта: Туиги

Появата й в света на модата и красотата завинаги променя традиционните представи за това, как трябва да изглежда един модел...

All fashion преди 9 години

Появата й в света на модата и красотата завинаги променя традиционните представи за това, как трябва да изглежда един модел. Тя се сдобива с успех и като актриса, но смята за своя най-главна житейска роля тази на жена и майка. Има възходи, има и падения, но благодарение на способността си да се превъплащава и да остава вярна на природата си, обикновено се оказва на висота. За живота и уроците й по любов разказва този материал.




Туиги (истинското й име е Лесли Хорнби) в буквалния смисъл преобърна представите за моделска външност.

Туиги, тогава Лесли Хорнби, се ражда в Низдън (северен Лондон) на 19 септември 1949 година. Баща й е дърводелец, има собствена работилница и обезпечава семейството нелошо, а майка й работи в бюфет. Лесли е ужасно слабичка, при ръст от 165 см тежи едва 40 кг, и връстниците й често я подиграват заради това. В съботите ученичката работи в близкия фризьорски салон заедно със сестра си: мие глави, мете, подава ролки - всъщност е момиче за всичко и получава джобните си от това. На своите 14—15 години вече е подчертано модерна. Иска й се да е привлекателна и красива, но параметрите й не се вписват в никакъв стандарт. Затова обожава с приятелките си да съберат джобните си от 4—5 седмици, и после да тичат в бутик Биба — първият лондонски магазин с модни дрехи за тийнейджъри, в който може да се купи рокля за 2—3 фунта.

Във фризьорския салон тя среща първата си любов - антикварния търговец Джъстин де Вилньов, чиято позната работи в голямото списание «Женско огледало». Тя предлага на Лесли да я срещна с издателката си. Поглеждайки девойчето, дамата казва буквално: «Имаш интересно лице, но главата ти е бардак» и я изпаща в специален салон, «Домът на Леонардо». Правят й къса асиметрична подстрижка и боядисват косата. Салонът има нужда от реклама и е предвидил снимки, за които кани известния британски фотограф на висша мода Бари Латегън. Сърцето на фотографа трепва щом вижда момичето, което никак не се вписва в съществуващата представа за модел. И все пак той прави няколко снимки.


Джъстин де Вилньов и Туиги

Джъстин, стоейки наблизо, виква на Лесли: «Не си гризи ноктите, Туигс!» «Как-как?» — пита Бари? «Туиги — защото е кльощава», — отвръща Джъстин. «Жестоко! — възкликва Бари. — Ако някога станеш модел, задължително трябва да си оставиш това име!» Фотографиите от сесията висят в салона на Леонардо, където ги забелязва клиентка на салона, журналистка в Daily Express. Тя звъни на Туиги и я кани на интервю, а три седмици по-късно излиза вестника с огромна статия на две страници. Туиги е наречена «Лицето на 1966 година». За седемнайсет годишната ученичка това е началото на невероятният и неповторим път в света на модата.

Затова: Ако външността ни не съответства на някакви общоприети стандарти, това въобще не означава, че трябва незабавно да се впишем в тях с цената на невероятни усилия. Както е известно, вкусът е супер индивидуално нещо, а красотата е толкова относително понятие, че отделните недостатъци на лицето и фигурата моментално могат да се превърнат в достойнства, ако се подчертаят с правилно подбрани дрехи, красива прическа и грамотен грим.

Научете се да казвате «не»

Туиги става толкова популярна, че се превръща в кумир на Лондон. Момичетата се мъчат с диети до пълно изнемощение да приличат на нея. Те безжалостно унищожават буклите си, тушират извитите си мигли и силно гримират очи. Доходите на модела превишават тези на премиер-министъра на Великобритания и даже на The Beatles. Заработеното тя дели напълно честно с Джъстин. А той сменя колите си една след друга и, заобикаляйки се с любовници, където и да изчезва, обяснява отсъствията си с изключителната си натовареност. Туиги е на 22, когато се запознава и сприятелява с режисьора Кен Ръсел и неговото семейство. В лондонския му дом се събират много интересни хора и точно това е мястото, на което Туиги се приобщава към света на киното и изкуството. «Кен някак ми отвори очите и сърцето за един различен свят», — спомня си Туиги по-късно. «Повече не искам да съм закачалка за дрехи», — казва тя на себе си. И на Джъстин. След няколко грандиозни скандала двамата се разделят.

Затова: Безкористно да обичаш и подкрепяш любимия в труден за него миг съвсем не е същото като да хрантутиш безделник, свикнал да се ползва от плодовете на чуждия труд, без да сметне за нужно да даде нещо в замяна. Всъщност, оказва се, завинаги приключените отношения - най-добрият начин да постигнеш щастието.











Не страдай по миналото

Туиги доволно рядко посещава театър, но посещението й на спектакъла-мюзикъл «Приятел» оставя у нея невероятни впечатления. Скоро Кен й предлага главната роля във филма, който планира да снима по мюзикъла. «Но аз не мога нито да пея, нито да танцувам», — колебае са Туиги. «Ще се научиш!» — уверено отговаря Кен. Невероятното трудолюбие и упорство помагат на Туиги да усвои онова, за което на другите им трябват години. През 1973 година започва работа над психологическия трилър на режисьора Ричард Куейн. В главната роля се снима мрачният красавец Майкъл Уитни. По-голям от Туиги с цели 20 години, той я привлича като магнит, и в края на снимките двамата започват роман.


Туиги, Майкъл Уитни с дъщеря им - Каролин

Именно Майкъл става първият законен съпруг на Лесли. В този момент Туиги е само на 23, и не схваща веднага, че любимият й без съмнение е алкохолик. Двамата заедно опитват да се справят с проблема, но ефектът от лечението е кратковременен. Майкъл я ревнува безумно от известността й, и устройва грандиозни скандали, ако тя закъснее от репетиции. Двамата се разделят безславно.

Туиги продължава да снима в киното. С нейно участие излизат филмите «Братя Блюз» и телевизионната екранизация на пиесата на Бърнард Шоу «Пигмалион». Играе в "Eдинствената" на Томи Тюн, отработвайки уменията си на Бродуей в по осем спектакъла на седмица и продължавайки да се усъвършенства като актриса. В средата на 80-те Майкъл умира от масиран инфаркт. Тя никога не съжалява за това, че се е омъжила за него. От брака им се ражда дъщерята Каролина, която Туиги счита за най-доброто постижение в живота си. "До успеха трябва да се стигне. Винаги ще бъде тежко и не всички начинания ще са успешни. Не съжалявам за нищо от това, което съм правила. Срещнах прекрасни хора и всичко това, защото го исках. Аз всъщност съм голяма късметлийка!", казва в откровено интервю звездата.




Затова: Случките в живота ни, които стават повод за разочарование и причиняват нещастие, едновременно ни позволяват да натрупаме жизнен опит. А трябва ли да съжаляваме за нещо, донесло ни полза? Никога!

Не пречете на своето щастие

В края на осемдесетте Туиги се запознава с актьора Лий Лоусън. Щастливият посредник е актьорът Робърт Пауъл. «Това беше любов от пръв поглед. Говореха безспир, и ние с жена ми си помислихме в онзи момент: какво правим тук?» — признава по-късно Пауъл.

Лий и Туиги заедно ходят на театър, кино, разговарят без умора за всичко, и скоро запознават децата си, защото и Лоусън има пораснал син. «Действахме много внимателно, защото, ако мъжът и жената се обикнат, това съвсем не означава, че и децата също ще се обикнат», — разказва Туиги. Към онзи момент тя е преживяла достатъчно много, но това не й пречи, а й помага в избора й на спътник в живота. Двамата се женят на 23 септември 1988 година — веднага след снимките на поредния филм «Madame Sousatzka». Лесли продължава да се снима в киното до 1998-а. Същата година става водеща на тв-шоуто «Twiggy’s people».


Лий и Туиги

На 65 години днес, Туиги продължава да се снима в реклами, да участва в тв-програми, да пее. Но главното за нея си остава семейството.

Затова: Дори след най-несполучливите отношения не трябва да слагаме кръст на личния си живот и да се отказваме от своето щастие. Което, всъщност, може да ни чака дори и в следващия миг, дори и на най-необикновеното място.



More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.