Следва

Директно от PR-a: "Момичета се събличат по бански в центъра на София заради новия хит на Румънеца и Енчев „Виж т‘ва тяло“

Какво да четем: "Доклад на зелената амеба за химическия молив" от Велина Минкова

25 години по-късно - изживейте отново лятото и...

Books преди 9 години

25 години по-късно - изживейте отново лятото и есента на 1989-а!

Съвсем неслучайно, 25 години след 10 ноември 1989-а, ви съобщаваме за предстоящото литературно събитие – дебютния роман на Велина Минкова:

Доклад на зелената амеба за химическия молив

Романът е забавен, остроумен и интелигентен прочит на все още неразказаната ни нова история. С две метафори и с поръчението да напише доклад за преживяното на международен пионерски лагер в Северна Корея започва дневникът на Александра – напоен със случки, фина ирония и абсурди разказ за пътуването й от социалистическа София, през далечната „братска” КНДР до... Прехода. Сюжетът непринудено снове из шарения свят на ученичката, където безпроблемно съжителстват СССР, Бийтълс, българска баба, пионерски униформи, любопитни американци и химнът за Ким Ир Сен. A Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния“ доклад на пионерката-активистка и сбирките след училище на „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив...

Авторът:
Родена през 1974 г. в София, Велина Минкова завършва Калифорнийския университет (UCLA) с бакалавърска степен по английски език и литература. Има магистърска степен по европейски науки от Амстердамския университет. Със свои разкази участва в програмата „Творческо писане на проза“ към UCLA. Новелата й излиза в четири поредни броя на списание Split Peas; разказът й The Old Woman печели литературната награда Harry Kurnitz, връчвана на автори, чийто роден език не е английският. През 2001 г. е издаден сборникът й с разкази Red Shorts. Велина Минкова е член на Съюза на преводачите в България. Живее в Париж, където преподава английски език и литература.

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“ излиза на български език през януари 2015 г. Очаквайте романа и премиера на книгата в първите дни на идната година.


 

More from View Sofia

More Books