Следва

Хюмексгрип срещу грип

Хора с псориазис дефилираха на първото модно ревю със сенки у нас

Хора с псориазис дефилираха на първото модно ревю със сенки у нас, което се проведе в...

All About Life преди 9 години

Дефилето със сенки "Погледни отвъд външността ми" с колекция на Knapp се организира в подкрепа на хора с псориазис и цели да повиши толерантността на българите

Хора с псориазис дефилираха на първото модно ревю със сенки у нас, което се проведе в събота (08.11) в столицата. Ревюто под наслов "Погледни отвъд външността ми" се организира от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ). Целта на събитието е да повиши толерантността на обществото към пациентите с псориазис, както и да покаже, че псориазисът не е просто козметичен проблем, а сериозно системно възпалително заболяване, което може да доведе до много тежки усложнения.

Близо 150 000 души у нас страдат от псориазис и често се сблъскват с неразбиране, предразсъдъци и дори страх, въпреки че псориазисът е хронично автоимунно заболяване и не е заразен.

Идеята на модното ревю със сенки е моделите първоначално да дефилират зад паравани, като по този начин се виждат само сенките им, след което излизат отпред, за да разкрият себе си. По този начин пациентите искаха да покажат, че често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си, както и че псориазисът не е просто козметичен проблем.



Дизайнерите от Knapp, модна марка която провокира нестандартно мислещите и артистични хора, представиха колекция, специално създадена за участниците в ревюто и вдъхновена от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек притежава. Дрехите, типично в модерния стил на марката, умишлено не прикриват засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показват смело какво е да живееш с тази болест.



Акцентът на модното ревю бе поставен върху хората – непрофесионални модели - мъже, жени и деца с псориазис, като водещата на събитието Мария Силвестър представи личната история на всеки един от тях. Сред гостите в публиката присъстваха специалисти от модната индустрия, журналисти и известни личности като актрисата Биляна Петринска и светския PR специалист лорд Евгени Минчев.


Актрисата Биляна Петринска


Лорд Евгени Минчев и Ива Димова

Колекцията дрехи на Knapp включва модели характерни за марката, с индивидуален стил и тенденция – пастелни тонове, изчистени линии, или щампи върху материи като сатениран памук, фина вълна, копринена органза. Разнообразието от рокли, гащеризони, ризи, панталони, поли и смокинг ще остане за спомен за участниците в ревюто.


Нелина Николова - участник

Ива Димова, Заместник – председател на „Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения“, трогна публиката с апела си за толерантно отношение.

„Искаме да повишим толерантността на българите към хората с псориазис. Тази болест не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, целувка или полов акт. Няма причина да се дистанцираме и да страним от близките ни само защото тяхната кожа изглежда различно. Като човек, който е с псориазис, аз призовавам хората да погледнат отвъд външността ни и да ни подадат ръка!“

Хората с псориазис ще изпратят „Декларация против дискриминацията на хората с псориазис в България“ до медиите и здравните институции с призив да се осигури достоен живот на пациентите у нас.


Дени Иванова - участник

Допълнителна информация за псориазиса:

Псориазисът е хронично системно възпалително заболяване, при което се появява обрив по кожата на тялото, ръцете и краката, и окосмената част на главата.

Псориазисът не е толкова болест на кожата, а преди всичко заболяване на целия организъм, който обикновено е свръхинтоксикиран. Може да се каже, че псориазисът е очистителна реакция на организма, който се освобождава от токсините през кожата.

При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежките форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.

Псориазисът не е заразен! Не се причинява от вируси или от бактерии, ето защо не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, нито при целувка, нито при полов акт.

Псориазисът е доста разнолик, което затруднява поставянето на диагноза.

Псориазисът не се лекува, но съществуват различни терапии, които позволяват на пациентите да водят нормален живот. Вече и в България се прилагат биологични средства, които повлияват на умерено тежки до много тежки форми на псориазис.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 18 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.