Следва

Celine Resort 2015 - каталогът изцяло!

Louis Vuitton е най-скъпата модна марка в света

Американското издание Forbes публикува традиционния си списък на най-скъпите...

All fashion преди 9 години

Американското издание Forbes публикува традиционния си списък на най-скъпите компании в света. Първото място, естествено, е за Apple (като разликата между тях и най-близките им конкуренти е колосална, почти два пъти), а на десета позиция се разполага Louis Vitton, първенецът сред модните марки.

Практически всички марки в първата десетка са от света на модерните технологии. И само Coca-Cola се промушва във великолепната петорка, редом до Apple, Microsoft, Google и IBM. Първата модна марка сред 10-те топ в общия списък на Forbes заема почетното десето място, носи името Louis Vuitton, и има стойност, според експертите на изданието, равняваща се на точно 29,9 милиарда долара. Другите модни брандове, попадащи сред най-"ценните" в света, са Nike (21 място в общия рейтинг), H&M (31-и), Gucci (39-и) и Hermès (47-o място).

За да се изчисли достоверно значимостта на компанията, екипът на Forbes използва много сложна схема за изчисление. Отчитат се доходите на фирмата за три години (преди данъците), средната цена на акциите за същия период, както и получените цифри в сравнение с доходите на средните компании, работещи в същата сфера. Голяма роля изиграва и разпознаваемостта на бранда - при марки с добре познати лога, като при Louis Vuitton или Nike (и, разбира се, при Apple, чиято стойност за само година пораства с 19%, до 124 млрд. долара), растежът е подчертано по-голям.

Припомняме, че неотдавна Forbes публикува списък на най-богатите хора в света, в който също намериха място представители на модната индустрия. Преди всички отново се оказа Амансио Ортега от Zara, следван от Бернар Арно (LVMH), Стефан Першон (H&M) и Фил Найт от Nike.
 

More All fashion