Следва

3+3 въпроса към едно градско момиче: Силвия

В офиса на... FOX TV

Продължаваме да търсим прекрасни работни пространства, които да включваме в нашата любопитна поредица. Днес ще те запознаем с пространството, на което...

All About Life преди 9 години

*на снимката е Милена Филчева, директор Маркетинг и PR на FOX International Channels

Продължаваме да търсим прекрасни работни пространства, които да включваме в нашата любопитна поредица "В офиса на...". В нея те запознаваме с дейността на фирми и организации, чиято същност ти разкриваме посредством местата и личностите, заставащи зад тях. Настаняваме те удобно на чужди, но много смпатични, офис столове и бюра, и ти даваме възможност да опознаеш работната среда на някой друг, като същевременно споделяме и удоволствието, уюта и сигурността, които го заобикалят.

Поредната ни спирка се извисява на 16-ия етаж на МЕГАПАРК София, където, кацнал като птица е офисът на най-позитивната телевизия. FOX! Първоначално разположен в НДК, но поради своето разрастване преместен в бизнес центъра, вече 9 години FOX International Channels (FIC) за Източна Европа е позициониран точно у нас, за да бъде истински полезен и забавен за зрителя, разработвайки, произвеждайки и разпространявайки 11 развлекателни, документални и филмови канала за България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Косово, Сърбия и Словения.

Стотиците хора, забъркани в случването на телевизията ни посрещат усмихнато, когато влизаме в огромното open space помещение, което от своя страна е декорирано с различни по размер телевизори, работещи на честотите на FOX, разсейващо забавна среда, но не колкото спиращата дъха гледка, която се открива към цяла София през прозорците, заобикалящи ни отвсякъде.

Срещаме се с директор Маркетинг и PR на FOX International Channels, Милена Филчева, за да ни разкаже малко повече за телевизионното им царство, за любовта към зрителя и феновете и затова дали е трудно да работиш нещо, което е толкова забавно.



V.S. Здравей, Милена, благодарим ти, че отделяш от времето си за нас. Би ли се представила?
М.Ф.
Аз съм Милена и се занимавам с рекламата и PR-a на телевизия FOX. И понеже вие сте ни на гости, за да разгледате офиса ни, ще споделя, че имам отношение към това как изглежда всичко тук. Защото, когато се нанасяхме преди няколко години, бяхме малък екип, който даде своя принос за това, пространството да бъде такова, каквото го виждате днес.


Интериорните решения в офис пространството на FOX са на ZOOM studio


Безкрайно удобните столове, които събират в себе си изкуството и науката на седене, са на Workspace

V.S. Върху какво ви хващаме да работите в момента?
М.Ф.
Ние, в рекламния отдел, се подготвяме с рекламните активности свързани с премиерите на телевизията тази есен. За първи път в България започват да се излъчват три нови сериала. Стартирахме и нов сезон на The Walking Dead, един от най-любимите на нашите зрители.

Но, за да се стигне до тук, до това да подредим тези заглавия в програмата си, нашият програмен отдел вече ги е купил, те са субтитирани, направени са промо-та и общо взето това е пътят, по който минава всеки един филм или сериал, за да стигне до зрителите. Същата работа тече и за National Geographic и National Geographic WILD, които също са сред нашите успешни канали.

V.S. Това си звучи като много работа. Всъщност колко души има в екипа на FOX?
М.Ф.
В момента тук работят 100-тина души, а когато аз започнах работа преди 4 години бяхме само 30. За това време нещата се промениха много. Разраснахме се, станахме по-добри. Освен рекламен, имаме отдел, който се занимава само с продажби, например. Те продават каналите ни на кабелните оператори, с които работим, или пък рекламно време на рекламодатели.

Отделно имаме екип, който се занимава с това да бъдат доставяни файловете, които ще се излъчват, да бъдат прегледани дали като качество отговаря на приетите стандарти, дали нямат грешки в превода. Целият този екип също е ситуиран в България, отговаряйки за всичко, което се случва на целите Балкани. За нас това е изключителна радост, защото малко са компаниите, чиито централи са тук. Но FOX държи да има локално развитие на бизнеса си и именно България е мястото, от което това се случва.





V.S. Как комуникират помежду си екипите? Имате ли непрестанен пряк контакт или изпозлвате други механизми на общуване?
М.Ф.
Имаме различни начини, по които се свързваме един с друг. В моя офис няма, но в по-големите зали има възможност за video conference call. Ако преди години подобни разговори се случваха един-два пъти в седмицата, то сега те са на ежедневна база, т.е. аз във всеки един момент мога да се видя и да обсъдя нещо с колега в Италия, Лос Анджелис или с който и да е друг офис на FOX по света.


В голямата конферентна зала има огромен монитор, който визуализира хората от екипа, които в момента не са в офиса, но трябва да присъстват на определена среща. Пердетата, които покриват прозорците на конферентната зала, са специално направени за FOX.

Все пак основният ни канал за комуникация си остава мейла. Вътре в сградата, чисто физически между нас, непрекъснато имаме срещи, непрекъснато тече процес на оптимизация на комуниацията. Преди бяхме в офис с огромна тераса, на която се раждаха най-големите ни идеи, заради непосредствения контакт и непринудеността на срещите ни там. Тук обаче нямаме подобно място.

V.S. Нямате тераса, но пък имате страхотна гледка...
М.Ф. За съжаление, това не е нещо, което виждаме всеки ден. Доста често е мъгливо, а от тук до Орлов мост се сменят няколко сезона.



V.S. Разкажи ни как подбирате хората, които да добавите към екипа си? Има ли нещо, на което със сигурност държите и е общо за всички?
М.Ф. Мога да кажа какво е общото между хората, с които аз работя. За мен е много важно те да са личности, които да успяват да ме провокират, да ме изненадват, да носят заряд и да будят възхищение с това, което са. И Ева (бел.ред. Ева е HR-ката, с която ще се срещнем малко по-късно) ще ви каже, че има нещо като 'Fox Spirit' и той се уповава на това, че нашите брандове имат много фенове, което е страшно готино, но и много отговорно и хората, които работят тук трябва задължително да го осъзнават. Ние сме част от един щастлив бизнес, но носим на гърба си много тежък товар, а именно този винаги да правиш зрителя щастлив и удоволетворен от това, което получава.

Например, за много хора National Geographic е мерило за истинност и е много разочароващо за всичките му верни зрители, когато има някоя грешка в превода или се появи неточност. 
 
V.S. За всичко това се изисква доста труд, в този ред на мисли - по колко време от денонощието отделяте на работата си? 

М.Ф. Общо взето имаме 24-часов ангажимент към това, което се случва.

V.S. Спомняш ли си най-дългия си работен ден?
М.Ф.
Не, не си го спомням, защото не е нещо, което е изключение. Човек си спомня изключенията, а на мен много рядко ми се случва да си тръгна в 6, когато всъщност би трябвало да приключи работния ми ден. Май си спомням дните, в които съм си тръгнала в 6.

V.S. Коя е най-успешната продукция, излъчвана в ефира на FOX?
М.Ф. 
След "Сексът и градът", който е безспорният любимец, се нареждат "Отчаяни съпруги".



V.S. Какво е първото нещо, което правиш, когато дойдеш на работа?
М.Ф.
Пия кафе с останалите, това си е традиция, която спазвам още от преди. Дори и да съм пила вкъщи, тук задължително повтарям, за да мога да се видя с колегите, да разменим идеи, закачки, да започне усмихнато деня ни.

V.S. Какво винаги държиш на бюрото си?
М.Ф.
Имам снимки на сина ми, които са тук, за да ми напомнят, че нещата продължават и извън работния ден. Винаги имам календар, въпреки всички програми и апликации, обичам да си имам истински календар, върху който дори си пиша разни неща. Все още не мога на 100 процента да премина в дигиталния свят. Въпреки че имам и таблет, и телефон, и Berry, и компютър, нито едно от тях не може да замени тефтера.



V.S. Какво, ако нямаше в офиса ти, той нямаше да е същият?
М.Ф.
Тъй като използваме кабинета ми за много оперативна работа, и често целият екип е тук, гледам да не се затрупвам с много неща. Но истината е, че за мен работното място не е чак толкова дома ми, имам някакви мои неща, но те не играят ключова роля за това как се чувствам. Така че сега, ако ми кажеш да се преместя на друго място, няма да ми е никак трудно. Лесно се приспособявам.

V.S. А има ли нещо, което искаш да имаш, но нямаш?
М.Ф.
Много ми лиспва музиката. Преди слушахме Jazz FM, пък и аз имах връзки с диджея, така че, това което звучеше беше изключително приятно, но нещо се случи и вие ме подсещате да проверя какво.

V.S. Имате ли начини за сплотяване на екипа, какво е отношението ви към така наречените тиймбилдинги?
М.Ф.
 Поне веднъж годишно всички излизаме извън офиса. Това, разбира се, зависи от финансовите резултати, които има компанията, от това какви ангажименти сме поели и имаме ли възможност цял ден да не сме на работа.


Това е екипът на FOX. За целта на колажа всеки е нарисувал свой колега и е бил нарисуван от друг.

V.S. Доколко средата, в която работи човек, определя креативността му?
M.Ф.
Има огромна зависимост между двете, според мен трябва да се чувстваш добре там, където работиш. За някои средата е от ключово значение, за други недотам, както примерно съм аз, тъй като съм бързо адаптивна. Но дори и за мен е от изключително значение това средата, в която се намирам да е красива, да ми е уютно и да ми носи удоволствие като цяло. И смея да твърдя, че въпреки корпоративния дух, който има офиса ни, той е носител точно на тези качества. Нека ви разведа...


Картината, която се вижда горе в ляво, е специално направена за FOX от един от копирайтърите, чиято изложба е била подкрепена от телевизията. Неговото име е Кирил Кацаров. 


Вляво е ябълката, символ на сериала "Отчаяни съпруги", а вдясно - мястото, на което всички служители на FOX могат да си разменят литература


Това е АРТ директорът на FOX - Евгений Батинков, който работи за телевизията почти от самото й начало. Той се грижи за брандинга и идентичността на всички канали заедно с колегите си от криейтив отдела.


"Към всяка една реклама може да се подходи по много различни начини", казва Евгений, чиято работа за FOX е оценена на международно ниво.


Едно от най-интересните работни пространства, които срещнахме в офиса на FOX, бе това на Рафаил Николов, графичен дизайнер. Той е заобиколен от дузина цветни човечета и едно прекрасно цвете.


В кухнята на... FOX TV

М.Ф. Позволете ми да ви представя и нашата HR-ка - Евдокия Абаджиева, която ние наричаме Ева. От нея можете да разберете всичко, което не успяхте да разбере от мен.

V.S. Здравей, Ева! Как си?
E.A.
Здравейте, хващате ме да работя. В момента сме в доста активен подбор, търсим човек за един от нашите отдели и координацията на всички интервюта и практически задачи e доста тежка задача.

V.S. Едва ли има човек, който по-добре от теб може да ни каже какви са хората, които работят тук?
Е.А.
Като цяло, работата тук е доста приятна, атмосферата е лежерна, отпусната, което помага на хората да не се чувстват притиснати, да не се ограничават в рамки. Отделно от това ние се стараем всячески да развиваме този 'FOX Spirit', за който вече сте чули и да си създаваме занимания и събития, с които да го поддържаме. Набираме си доброволци вътре в екипите, които правят newsletter, излизащ всеки месец; взимат ролята на Space-патрул, който следи за шума; или пък организират партита, тиймбилдинги и т.н. Например на Хелоуин всички бяхме на работа, облечени като някой от героите на нашата телевизия. 

Хората, които търсим трябва да са разчупени, креативни, да са извън рамките, но да са ориентирани към резултати и задължително да имат FOX-factor.
 

*Евдокия Абаджиева

V.S. Какъв е случая с хладилника, казаха ни да те попитаме теб?
Е.А.
Уговорката ни с всички, които работят тук и с жените, които чистят, е всеки петък всичко да се изхвърля от него.

V.S. Имаш ли си ритуали, с които започва работния ти ден?
Е.А.
Да, винаги с идването си тук пускам телевизора, след което закусвам или пия кафе с част от останалите колеги. 



V.S. Какво е посланието, което един офис трябва да носи и какво е посланието, което офисът на FOX носи?
E.A.
Нашият офис, за човек, който влиза отвън, сигурно прилича на пълен хаос. Навсякъде има тетрадки, химикалки, рекламни материали, снимки, всичко е 'out of the box', но някак  впечатлява с това, че има телевизори навсякъде, че хората си говорят спокойно, че няма напрежение, че има приятелски отенък върху всичко заобикалящо.

V.S. А как си представяш офиса на бъдещето?
Е.А.
Според мен 'open space-a' изцяло ще навлезе. Смятам, че колкото по-малко бариери имат хората помежду си, толкова по-лесно е и общуването между тях. В офисът на бъдещето непосредствено до бюрата на хората ще има нещо, което ще ги развлича, което ще връща и запазва креативността им.




 

More All About Life