Следва

Men’s exhibit: Ейдриан Броуди - прошарен и секси за GQ

Киномания 2014: Ден по ден

Като по традиция, филмовата фиеста на годината се сгушва в топлата прегръдка на месец ноември и стартира утре, с дата 13-ти, която е всичко друго, но не и фатална за зажаднелите за наистина добри въплъщения на Седмото изкуство...

Movies & TV преди 9 години

Като по традиция, филмовата фиеста на годината се сгушва в топлата прегръдка на месец ноември и стартира утре, с дата 13-ти, която е всичко друго, но не и фатална за зажаднелите за наистина добри въплъщения на Седмото изкуство.

Да, 28-мото издание на „Киномания” чука на вратата, а ние ще поканим с широко отворени обятия богатата й селекция от близо 60 заглавия, директно от най-горещите фестивални точки – Кан. Венеция, Берлин и Торонто.
Уди Алън, Ал Пачино и Скарлет Йохансон са само мъничка частица от вълнуващите ленти, тази година с ексклузивни прожекции в София, Варна и Пловдив.

И, тъй като натовареното ни работно ежедневие ни позволява да се насладим на само един филм на 24 часа, ентусиазирано си набелязахме точно 16 заглавия, за всеки „Киномания” ден по едно, та чак до финала й на 30 ноември.

13.11.2014 – четвъртък, 19:00, Зала 1, НДК
Потъването на Созопол
Реж. Костадин Бонев
България, 2014, 100 мин.
По романа на Ина Вълчанова;
С: Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров
Един човек купува десет бутилки водка и заминава за Созопол, където е прекарвал летата си. Той вярва, че когато допие последната бутилка, животът му ще се промени. Но странни неща започват да се случват много по-рано. Когато Надеждата изчезне, Чудото е единственото спасение.



14.11.2014 – петък, 19:00, Зала 1, НДК
Красавицата и звяра

Реж. Кристоф Ган
Франция-Германия, 2014, 112 мин.
С: Леа Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие, Едуардо Нориега
След като губи всичките си кораби, разорен търговец се оттегля в провинцията с шестте си деца. По време на снежна буря, той попада в магическото царство на Звяра и е осъден на смърт заради опита си да открадне една роза. За да спаси баща си и семейството, Бел решава да заеме мястото му в злокобния замък. Първоначално ужасена от външния му вид, в последствие отвратена от арогантността му, младата жена постепенно открива истинската тайна на Звяра…



15.11.2014 – събота, 18:00, Френски институт-зала Славейков
Истинският Сен Лоран

Реж. Бертран Бонело
Франция, 2014, 151 мин.
С: Гаспар Юлиел, Жереми Рение, Луи Гарел, Хелмут Бергер, Брейди Корбет, Леа Сейду, Амира Касар, Валерия Бруни Тедески, Джасмин Тринка
Заобикаляйки с елегантност досадните подводни камъни на биографичния филм, Бертран Бонело ни предлага изискан поглед към желанието и творческия импулс. Сен Лоран е съсредоточен върху периода 1967 – 1976, белязал срещата на един от най-великите моделиери на всички времена с едно свободомислещо десетилетие, които се проникват взаимно. Филмът остава дълбок отпечатък върху зрителите с въздействащата си атмосфера, която улавя духа на времето (дрога, секс и танци от една страна и смутната зона на чувствата – от друга).



16.11.2014 – неделя, 20:45, Дом на киното
Мангелхорн

Реж. Дейвид Гордън Грийн
САЩ, 2014, 97 мин.
С: Ал Пачино, Холи Хънтър, Хармъни Корайн, Крис Месина
Ей Джей Мангелхорн е натурален философ, занимаващ се ежедневно с ключарското си ателие, но обладан от спомени за голямата любов, която е оставил да му се изплъзне. „Да те обичам е единственото нещо, което съм сторил правилно някога. Никой не може да те достигне. Никога.“ Тази надежда за любов изглежда изгубена в миналото на Мангелхорн, но в този омагьосващ портрет на мъж, пълен с изненади, винаги има място за втори шанс.



17.11.2014 – понеделник, 18:30, Люмиер
Казанова вариации

Реж. Михаел Щурмингер
Франция-Австрия-Германия, 2014, 118 мин.
С: Джон Малкович, Вероника Ферес, Керстин Авемо, Мария Жоао Бастуш, Фани Ардан, Йонас Кауфман
„Да живее свободата!“ Сам в своето изолирано имение, Джакомо Казанова извиква тези думи, след което припада. Когато мистериозна красавица – писателката Елиза ван дер Реке, го посещава, успява да вдъхне нов живот на възрастния мъж. Филм за мита за най-великия съблазнител на всички времена – Казанова, разкриващ неговите преживелици, страсти и страха му от смъртта.



18.11.2014 – вторник, 19:30, Euro Cinema
Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството

Реж. Алехандро Гонсалес Иняриту
САЩ, 2014, 119 мин.
С: Майкъл Кийтън, Зак Галифанакис, Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ейми Райън, Ема Стоун, Наоми Уотс, Линдзи Дънкан
Залязлата, току-що излязла от клиника по рехабилитация холивудска екшън звезда Рикан Томсън се опитва да се докаже като актьор на Бродуей. Той трябва да жонглира между залиняла любовница, неуверена главна актриса, прекалено самоуверна друга звезда, собствената си дъщеря, която не му спестява истините, ужасения си адвокат и огорчената си бивша съпруга. И това без да споменаваме шизофренната му битка със собственото алтер-его на супергерой.



19.11.2014 – сряда, 19:00, Френски институт – зала Славейков
Госпожица Юлия

Реж. Лив Улман
Норвегия-Великобритания-Ирландия-Франция, 2014, 129 мин.
По пиесата на Аугуст Стриндберг;
С: Джесика Частейн, Колин Фарел, Саманта Мортън
Юлия – дъщерята на англо-ирландски аристократ, решава да съблазни един от прислужниците на баща си, дръзкият Джон. Ефектният флирт помежду им може да се възприеме и като психологическа игра, която се задълбочава и навлиза в мрачни територии с напредването на нощта…

20.11.2014 – четвъртък, 21:00, Филмотечно кино Одеон
Пазолини

Реж. Абел Ферара
Франция-Италия-Белгия, 2014, 85 мин.
С: Уилям Дефо, Нинето Даволи, Рикардо Скамарчо, Валерио Мастандреа, Адриана Асти, Мария де Медейрос, Джада Колагранде
2 ноември 1975 г. Последният ден от живота на Пиер Паоло Пазолини, в който той очаква най-новият му филм Сало или 120-те дни на Содом да разбуни духовете. Бруталното убийство на режисьора провокира подозрения и скандали, но Ферара нито разследва, нито обвинява. Вместо това той почита безстрашието, креативността и бръснещата мисъл като драматизира нереализиран сценарий на Пазолини, показващ несломимата му склонност да провокира.



21.11.2014 – петък, 19:00, Зала 1, НДК
Рио, обичам те

Реж. П. Сорентино, Им Санг-соо, Н. Лабаки, Дж. Туртуро, К. Салданя, Ст. Елиът, Ф. Мейрелес, Г. Ариага, Ж. Падиля, А. Вадингтон, В. Аморим
Бразилия, 2014, 110 мин.
С: Венсан Касел, Харви Кайтел, Джон Туртуро, Ванеса Паради, Надин Лабаки, Родриго Санторо, Фернанда Монтенегро, Емили Мортимър, Бебел Жилберто, Джейсън Айзъкс, Вагнер Моура, Клаудия Абреу
11 от най-значимите съвременни световни режисьори се обясняват в любов на Рио де Жанейро. Под формата на кинокалейдоскоп, който ни среща с разнородни човешки съдби на фона на многообразния релеф на града, новелите разказват истории за мимолетната или за вечната любов, за обичта в криза, за сладко-горчивата или изпълнена с нежност страст.



22.11.2014 – събота, 18:00, Зала 1, НДК
Серена

Реж. Сузане Биер
САЩ, 2014, 102 мин.
С: Брадли Купър, Дженифър Лоурънс, Рис Айфънс, Тоби Джоунс, Шон Харис
Дърводобивният магнат Джордж Пембъртън и безскрупулната му, бляскава съпруга Серена изглеждат като идеалната двойка. Но перфектното им щастие рухва, когато става ясно че тя не може да има деца, а Джордж вече има едно незаконнородено. Серена е екстравагантна мелодрама на яростна ревност, убийство и безсърдечна амбиция.



23.11.2014 – неделя, 20:30, Зала 1, НДК
Магия в полунощ

Реж. Уди Алън
САЩ, 2014, 97 мин.
С: Колин Фърт, Ема Стоун, Саймън Макбърни, Марша Гей Хардън, Айлийн Аткинс, Джаки Уийвър, Хамиш Линклейтър, Катрин Маккормак, Уте Лемпер
През 20-те години, на френската Ривиера, непоколебимият скептик Станли Крофорд се озовава в имението на семейство Катлидж на Лазурния бряг. Популярен илюзионист, той има мисията да разобличи младата Софи, чиито способности на медиум и носят все повече слава. Поредица от неустоимо очарователни и магически събития променят убедеността на Станли, че животът е отегчителен. Той започва да осъзнава, че когато иде реч за влеченията на сърцето, доста неща се оказват несигурни.



24.11.2014 – понеделник, 19:00, Френски институт – зала Славейков
Жълтите очи на крокодилите

Реж. Сесил Телерман
Франция-Испания, 2014, 118 мин.
По романа на Катрин Панкол;
С: Еманюел Беар, Жюли Депардийо, Карол Роше, Жак Вебер, Едит Скоб, Патрик Брюел, Самюел льо Бихан, Ким Гутиерес
Жозефин е историк, но въпреки успешната й кариера, цялото семейство се подиграва на професията й, защото не е достатъчно престижна според критериите на светското общество. Подтиквана от финансови проблеми, след като съпругът й си тръгва, Жозефин се съгласява да напише книга, за да измъкне сестра си от обичайните бъркотии. И не щеш ли, творбата се превръща в триумф, който се отразява на цялото семейство…

25.11.2014 – вторник, 19:30, Euro Cinema
Хектор и търсенето на щастието

Реж. Питър Челсъм
Германия-Канада, 2014, 118 мин.
СЪС: Саймън Пег, Тони Колет, Розамунд Пайк, Стелан Скарсгаард, Жан Рено, Вероника Ферес, Кристофър Плъмър
Потиснат от нарастващата си неспособност да се грижи за пациентите си и чувстващ се задушен във връзката с перфектната си приятелка Клара, Хектор копнее за нови преживявания, чрез които се надява да промени подхода си към живота и любовта. Един ден той внезапно заявява, че зарязва всичко – влючително и Клара, - за да обикаля света в търсене на щастието.



26.11.2014 – сряда, 20:45, Дом на киното
Майстор-готвач

Реж. Джон Фавро
САЩ, 2014, 115 мин.
С: Джон Фавро, София Вергара, Джон Легизамо, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман, Оливър Плат, Боби Канавале, Робърт Дауни-син
Майсторът готвач Карл Каспър напуска работата си в популярен ресторант в Лос Анжелис, след като отказва да прави компромис с креативността си под натиска на деспотичния собственик Рива (Дъстин Хофман). Той отива в Маями, където заедно с бившата си съпруга Инес, стария си приятел Мартин и своя син, купува фургон за храна. Поемайки по пътя, Карл се връща към корените си, за да възпламени отново не само страстта си към готвенето, но и вкуса си към живота и любовта.



27.11.2014 – четвъртък, 18:30, Дом на киното
Чуждо тяло

Реж. Кшищоф Зануси
Полша-Италия-Русия, 2014, 117 мин.
С: Рикардо Леонели, Агниешка Гроховска, Агата Бузек, Чулпан Хаматова, Михаил Ефремов
Когато за пръв път виждаме Анджело – енергичен млад италианец, той е дълбоко влюбен в Кашя, полякиня която, въпреки настойчивите молби на Анджело и баща си, е решила да стане монахиня. Таейки надежда, че може да й повлияе, Анджело се мести в град, близо до манастира в който Кашя се готви да даде своя обет за послушание. Той започва работа в успешна нова компания, където привлича вниманието на амбициозната и изключително привлекателна шефка, Крис – жена, която не би се спряла пред нищо, за да достигне върха.



28.11.2014 – петък, 20:30, Люмиер
Джеймс Браун: Soul Brother № 1

Реж. Тейт Тейлър
САЩ, 2014, 138 мин.
Продуценти: Брайън Грейзър и Мик Джагър;
С: Чадуик Босман, Нелсън Елис, Дан Акройд, Виола Дейвис, Лени Джеймс, Октавия Спенсър, Брандън Смит, Онжаню Елис, Ник Евърсман
Едва 16-годишен Джеймс Браун се озовава зад решетките, където чува за пръв път групата „Госпъл Старлайтърс“ и се влюбва в музиката. Вече на свобода, заедно с групата си „Феймъс Флеймс“, бързо става звезда и създава свой собствен уникален стил. Въпреки професионалните си триумфи обаче, до края на живота си той продължава да се бори с неспирните семейни проблеми.



30.11.2014 – неделя, 12:45, Люмиер
Думи към боговете

Реж. Уоруик Торнтън, Ектор Бабенко, Мира Наир, Хидео Наката, Амос Гитай, Алекс де ла Иглесия, Емир Кустурица, Бахман Гобади, Гийермо Ариага
Мексико-САЩ, 2014, 135 мин.
Концепция: Гийермо Ариага; Куратор: Марио Варгас Льоса; Музика: Питър Гейбриъл;
С: Миранда Тапсел, Шико Диас, Тануджа, Масатоши Нагасе, Яел Абекасис, Хуан Фернандес, Инма Куеста, Емир Кустурица, Йълмаз Ердоган, Демиан Бичир, Емилио Ечевария
Думи към боговете е филм, съставен от девет истории за религиозната вяра и човешката деликатност, заснети от водещи световни режисьори. Това е изследване на връзката между различните култури и религии под формата на късометражни игрални новели. Представени са истории за аборигенската духовност, католицизма, исляма, юдаизма, будизма, православното християнство, хиндуизма, за религията Шинто, както и атеизма.

More Movies & TV