Следва

Първите телевизори Philips с Android™ вече и на българския пазар

Цветни истории, или как да оцветим менюто си за добро здраве

Да хапваме в цветовете на дъгата по-често. Оказва се, че различните цветове на любимите ни...

Health преди 9 години

Да хапваме в цветовете на дъгата по-често! Това е съвет, който ти даваме и веднага бързаме да кажем защо. Оказва се, че различните цветове на любимите ни плодове и зеленчуци, не са просто приумица на природата, а много повече, защото зад разнообразието им от нюасни се крие още по-голямо разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти, които играят ключови роли в организма ни. Логично, това води до извода, че колкото по-цветно се храним, толкова по-добре.

Като за начало е хубаво да се стремим на масата ни да има поне три цвята, а колкото по-голямо е разнообразието от цветове след това, толкова по-оптимизиран ще става и хранителния ни режим впоследствие. Ето и основната палитра, с която можеш да започнеш...

Силно червено



Снабдени с фитохимикали, като ликопен и антоцианини, червените храни помагат за запазване здравето на сърцето и кръвоносната система, подобряват паметта, поддържат здравето на уринарния тракт и намаляват риска от някои видове рак. Опитай някои от тези червени храни:

Череши – тези толкова вкусни плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, за които е доказано, че предпазват от сърдечни заболявания, диабет и артрит. А много интересен факт е, че чаша сок от череши преди сън ще ти помогне да спиш по-добре.

Червени боровинки – малките боровинки, също са с високо съдържание на антиоксиданти и проантоцианидини, те предодвратяват прикрепването на бактерии към стената на уринарния тракт и като цяло намаляват възпалителните процеси в организма.

Червено цвекло - този нискокалоричен зеленчук е с високо съдържание на фибри, фолиева киселина и витамини A, C и К. Доказано е, че цвеклото оптимизира здравето на храносмилателната система, намалява възпалението и помага в борбата с болестите на сърцето.



Червени чушки - чушките са с ниско съдържание на калории и мазнини, но с високо съдържание на витамин С и фибри. Добавянето на чушки към диетата ти повишава имунитета, подобрява храносмилането, понижава холестерола и намалява риска от рак на дебелото черво.

Домати – много любими и много богати на антиоксиданта ликопен, тези зеленчуци са показали, че намаляват увреждането на клетките, а също и риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Още храни в червено...
Други вкусни червени храни са ягоди, малини, диня, розов грейпфрут, нар, червен боб, червени ябълки, червено грозде, репички, цикория, червен лук, червени картофи и ревен.

Красиво оранжево



Храните обагрени с този топъл цвят са с високо съдържание на антиоксиданти, като витамин С, каротеноиди и биофлавоноиди. Приемането на продукти с този цвят запазва здравето на кожата и очите, повишава имунитета, намалява риска от рак и ти помага да запазиш сърцето си здраво. Някои от любимите ни оранжеви храни са:

Моркови – изключително богати на витамин А, който помага за запазиш цялостното добро състояние на кожата, и бета-каротин, който положително повлиява на имунната система и се смята, че намалява шансовете да развиеш рак на кожата.

Праскови – сладки, сочни с високо съдържание на витамини A, C, E, K и фибри. Прасковите са доказали, че предпазват клетките от увреждане и запазват здравето на храносмилателната ни система. А, ако хапваш редовно по една голяма праскова това ще ти помогне да отслабнеш по-бързо. Една праскова съдържа само 68 калории, изненадващо, без никакви мазнини, което я прави идеалната храна за диета.



Портокали – тези плодове са с високо съдържание на витамини А и С, които се свързват с повишен имунитет, здраво сърце и здрава кожа. Също така, портокалите имат високо съдържание на магнезий и фибри и помагат за укрепването на костите и подобряване на храносмилането.

Сладки картофи – често са споменавани, като един от най-здравословните зеленчуци, сладките картофи са богати на фибри, витамини А и С, желязо, както и антиоксиданти. Добавяйки ги към менюто, си осигуряваш здрава кожа, повишен имунитет и по-нисък риск от рак.

Още храни в оранжево...
които да не пренебрегваш са кайсии, пъпеш, райска ябълка, манго, нектарини, папая, сливи, мандарини и тиква.

Слънчеви и жълти



Ананас, жълти чушки, царевица, карамбол и всички други жълти храни съдържат хранителни вещества, които насърчават доброто храносмилане и оптимално функциониране на мозъка. Високо съдържание на алфа и бета-каротини, в жълти храни също се свързва с повишен имунитет, намален риск от някои видове рак, здрави очи и кожа. Напълни кошницата си със жълто при следващото си пазаруване!

Ананас – без холестерол и мазнини, ананасът е с високо съдържание на бромелайн, ензим, който помага за регулиране и неутрализиране на вредните телесни течности. С високото си съдържание на витамин С, помагат за намаляване на сърдечно-съдови заболявания, рак, катаракта и инсулт. Този плод засилва синтеза на колаген в тялото, а колкото повече колаген, толкова по-здрава и еластична ще бъде кожата ти.

Жълти чушки – освен добре познатите ни и любими червени и зелени чушки, добави към храната си и жълти, имат високо съдържание на витамин С и А, повишават имунната система и правят кожата здрава и сияйна.

Карамбол – неподражаем със своята звездовидна форма и особено богат на витамин С и калций. Този плод този плод те дарява със здрав имунитет, силни кости и благоприятства мускулните контракции.

Още храни в жълто...
Имаш избор - жълти ябълки, жълт грейпфрут, лимон, жълти круши, жълто цвекло, банани и царевица.

Свежи и зелени



Зелените плодове и зеленчуци съдържат различни количества мощни фитохимикали като лутеин и индол. Ползите включват по-нисък риск от някои видове рак, здрави очи, подмладена мускулатура и кости, и здрави зъби. Запаси се с тези здрави и зелени храни:

Броколи – тези зелени приятели са с високо съдържание на калций и желязо. Освен това изследвания сочат, че редовното приемана на броколи прави зъбите, костите и мускулите по-силни.

Зелен фасул – малко калории, високо съдържание на полезни вещества, като витамин А, К и С, фибри и магнезии. Страхотен източник на Омега-3 и много полезен за сърцето.



Киви – богато на фолиева киселина, глутатион, витамин Е, и дори и да не ти се вярва е по-богато на витамин С от портокалите. Кивито ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и ще ти помогне да запазиш цялото си тяло в добро състояние.

Още храни в зелено...
...и безкрайно здравословни, авокадо, зелени ябълки, грозде, рукула, аспержи, брюкселско зеле, китайско зеле, спанак, зеле, краставици, праз, маруля, зелени чушки, грах и тиквички.

В синьо и лилаво



Тези цветни храни взимат своя ярък нюанс от антоцианини. които Сините и лилави храни са богати на антиоксиданти и забавят стареенето на организма, подпомагат здравето на костната система, и е доказано, че намаляват риска от рак и подобряват паметта. Основната полза от сини и лилави храни е увеличаването на циркулацията и микроциркулацията на веществата. А любимите ни от тях са:

Боровинки – имат огромно съдържание на фибри (2.4 г на 2/3 чаша), витамин E и C, както и антиоксиданти. Редовното хапване на боровинки ти гарантира нисък холестерол, добро здраве на пикочните пътища, както и усилване на мозъчната дейност.

Къпини – тези плодчета пълни с хранителни вещества, са с високо съдържание на фибри, витамин К (подпомага абсорбирането на калций и здравето на костите) и са с високо съдържание на антиоксиданти, които подобряват цялостното здраве. Както и всички други горски плодове, къпините са чудесен източник на елагова киселина, антиоксидант, който доказано предпазва кожата от увреждане от ултравиолетова светлина и може да подобри състоянието на вече увредената от слънцето кожа.



Сини сливи – имат високо съдържание на витамин В, която забързва обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини. Освен това са добри в контролирането на кръвната захар и намаляват риска от диабет тип 2.

Патладжан - Освен че е с високо съдържание на фибри (8 процента от препоръчителната дневна доза), патладжаните са с високо съдържание на витамин С, калций и фосфор, които спомагат за здрави зъби.

Още храни в лилавата гама...
...касис, сушени сливи, бъз, смокини, тъмно грозде, лилаво зеле, цикория.

Снежно бели



Въпреки че много бели храни са рафинирани, като бял хляб и бял ориз, има много бели храни, които са пълни с хранителни вещества. Белите плодове и зеленчуци са свързани с понижаване на холестерола, намалява кръвното налягане и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Основната полза от бели храни се повишаването на имунитета. Ето и нашия избор на бели храни и техните специфични предимства:

Чесън –тази силна и ефикасна храна е свързана със здравето на сърцето и намалява риска от рак. Чесънът също има антимикробни свойства.

Крумид лук – свен, че е пълен със серно носещи съединения, които действат като анти-микробни агенти (подобни на чесън), лукът ще ти помогне да запазиш ниски нивата на кръвната захар и ще понижи на кръвното налягане и холестерола.



Карфиол - високо съдържание на мощни антиоксиданти, като манган и витамин С. Тази здравословна храна отново повишава имунитета.

Още храни в бяло...
...джинджифил, ряпа, пащърнак, гъби, алабаш и гулия.
 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.