Следва

Дизайн за вдъхновение: Индианска жилка

Големите любовни истории: Принц Едуард и Уолис Симпсън

В един от най-романтичните жестове в историята, той се отказва от всичко, заради нея и заради любовта...

Celebrities преди 9 години

Датата е 10 януари 1931 година. Виконтеса Телма Фърнис организира пищно парти в дома си в Мелтън Молбрей, Лейчестършир. Тя от дълги години се бори за сърцето на Едуард, Принцът на Уелс. Уолис Симпсън, прословута дама от американското висше общество, също е сред гостите на партито, заедно със съпруга си Ърнест.

По това време Едуард е мечтата на всяко момиче. Както пишат от Vogue, той е „от онези хора, които притежават истински блясък“. По-късно самата Уолис коментира неговия принос към живота й: „той беше като „Сезам, отвори се“ към нов и вълнушащ живот. Яхтите се материализираха, най-добрите апартаменти в най-луксозните хотели бяха на разположение, а самолетите ни чакаха на всеки ъгъл...чувствах се като Уолис в Страната на Чудесата“. Той пък споделя, че „още в самото начало разбрах, че е най-независимата жена, която някога съм виждал“.

Въпреки, че би било прекрасно да се каже, че Едуард и Уолис се влюбили от пръв поглед, случаят съвсем не е такъв. И двамата си изкарали прекрасно на партито, поговорили за кратко, но само толкова. Четири месеца по-късно, обаче, те се срещат отново, на същото място.



След още осем месеца, семейство Симпсън канят принца на вечеря, а, слуховете говорят, Едуард е напуснал резиденцията им чак при изгрев слънце. Любовната искрица е запалена и двамата започват да споделят компанията си все по-често.

През август 1934 година принц Едуард кани американското семейство на круиз, но, поради многото ангажименти, Ърнест Симпсън не успява да се включи в пътешествието. Уолис, от друга страна, на драго сърце приема поканата. По-късно признава, че, по време на круиза, „прескачат линията, която маркира неопределимата граница между приятелството и любовта”.


„Дали притежаваше стил? Дюкът на Уиндзор притежаваше стил във всяка пафта на шотландската си пола, във всяко каре на костюмите си.”- Диана Врийланд

След круиза, принцът все по-често започва да телефонира на Симпсън и става съвсем ясно, че Уолис е завладяла сърцето му. Ноември същата година Едуард я кани на парти в Бъкингамския дворец, на което възнамерява да я запознае със семейството си. Майка му, кралица Мери, учтиво посреща Уолис, но баща му, крал Джордж, отказва да се запознае с нея. Той е абсолютно възмутен, че синът му е довел женена ( и веднъж разведена) дама от висшето общество като негова придружителка за вечерта.
 
Презрението на баща му към зараждащата се връзка въобще не разклаща принц Едуард,  отношенията им се задълбочават и, въпреки че е „ публична тайна”, доста хора са наясно със скандалния романс.

 
Самата Уолис смело споделя тайните около любовния си живот с леля си, на която пише: “Необходима е голяма доза тактичност, за да балансираш между двама мъже. Аз ще се опитам да задържа и двамата.“ Едуард, също познат като Дейвид сред своите приятели, пък й се обеснява в любов посредством впечатляващи скъпоценности и бижута от топ дизайнерски къщи, сред които Cartier, Van Cleef & Arpels и Verdura.
 
На 20 януари 1936 година крал Джордж умира и неговото място на престола заема крал Едуард VIII. Още на следващия ден той престъпва етикета и застава рамо до рамо с Уолис, която все още е официално обвързана с Ърнест Симпсън, на прозореца на двореца St. James, от където наблюдава официалната церемония по приветстването му като новия монарх на Великобритания. Любовта му към американката била толкова страстна и всепоглъщаща цялото му същество, че голяма част от членовете на кралския двор осъзнали, че той възнамерява да се ожени за нея. За тях, обаче, това е истински абсурд – жена с два развода и двама живи бивши съпрузи не може да стане тяхна кралица. Освен това, Едуард, в правомощията си като глава на Британската Църква, с подобна крачка би противоречил на ценностите, които носи титлата му.
 
В този момент, той е изправен пред избора, или да напусне Уолис и да продължи да управлява като крал, или да абдикира от трона и да се ожени за жената, в която е влюбен до полуда.

„Толкова съм угрижена да не решите да абдикирате, защото, мисля си, ако го направите, това ще ме постави в грешна светлина пред целия свят, ще кажат, че съм можела да го предвидя”, казва самата Уолис в писмо за крал Едуард.

 Тя осъзнавала тежката битка, която се вихри в сърцето и разума му и, колкото и да го обичала, не искала да поеме отговорността за абдикацията му. Единадесет месеца по-късно той взима категорично решение, което ще промени не само неговия живот, но и този на целия свят.
 
„Всички знаете причините, които ме подтикнаха да се откажа от трона. Но искам да разберете, че, във взимането на това решение, не съм забравил своята страна и цялата империя, на която, като принц на Уейлс и, по-късно, като крал, съм служил в продължение на 25 години. Трябва да ми повярвате, когато ви казвам, че за мен щеше да е невъзможно да нося тежкия товар на отговорността и да изпълнявам задълженията си като крал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам.”, споделя крал Едуард в деня на абдикацията си. Целият свят е в шок от новината, а по-малкият му брат заема мястото му на престола като крал Джордж VI.
 
Веднага след това, Уолис и Едуард са изгонени от Великобритания, а тя се усамотява в Южна Франция, за да избяга от разярилата се медийна буря, която вече публичната й връзка с бившия монарх предизвиква. Госпожа Симпсън подава молба за развод, а той заминава за Австрия, където търпеливо изчаква свободата й.



На 3 юни 1937 година, точно месец след като официално се събират, Едуард и Уолис се венчават в тесен кръг от точно 16 гости, нито един от които не е от кралското семейство. Скромната церемония се състояла в Шато де Канд в Мон, Франция, на която младоженецът подарява на булката си платинен пръстен с 19-каратов правоъгълен изумруд. Нейната рокля е безупречно елегантна, изработена от популярната американска дизайнерска къща Mainbocher, в любимия й светлосин цвят, който по-късно приема името “Wallis-Blue” ( синьото на Уолис). Визията й е допълнена от сламена шапка с воал от син тюл и ръкавици от плата на роклята.



Едуард и Уолис в деня на сватбата си

След сватбата, Едуард и Уолис, по-късно наричани дюкът и дюкесата на Уиндзор, прекарват известно време в Париж, а имението им в Bois De Boulogne се превръща в социален център на френската столица. Да получиш покана за вечеря при Уиндзор е като „подарък от Господ“, партитата са неизменна част от ежедневието, ароматът на орхидеи и парфюм на Dior се рее свободно из пространството, а двойката мопсове гостоприемно посрещат гостите. 


Домът на Едуард и Уолис в Париж

След това се местят в Испания, а по-късно в Лисабон и на Бахамите, където тя работи за Червения Кръст, а той е губернатор. Най-накрая се връщат за постоянно в Париж, където водят спокоен и, естествено, доста луксозен и разточителен живот. За съжаление, обаче, нито майката на Едуард, нито брат му, кралят, не ги посещават нито веднъж. 

"Съпругът ми се отказа от всичко, заради мен. Аз не съм красива жена, не съм нищо особено, затова, единственото нещо, което мога да направя, е да се обличам по-добре от всички останали.”, Уолис, облечена в прочутата, леко скандална  рокля с омар,  по дизайн на Салвадор Дали.

Любовната им история продължава почти 35 години, но е прекъсната от внезапната кончина на дюка, който умира от рак през 1972 година. Уолис се завръща във Великобритания за погребението му в кралската гробница на Уиндзорския дворец.
 
След трагичното събитие, тя се затваря в себе си, развива деменция и страда от различни заболявания. Към края на живота си, тя е прикована към леглото и единствените посетители, които има, са докторите и медицинските сестри. 



След смъртта й на 24 април 1986 година, огромната колекция от бижута на Уолис е разпродадена на търг, а събраната сума от 45 милиона долара е дарена на Pasteur Institute, фондация, посветена на изучаването на биологията и микроорганизмите.

В един от най-романтичните жестове в историята, той се отказва от всичко, заради нея и заради любовта. Не само от трона и кралството, но също и от семейството, приятелите и дома си. А за нея, жената, променила лицето на монархията, два пъти разведена социална лъвица от висшето общество, животът без Едуард никога нямаше да бъде същият.

 

Още един прочит на тази Голяма любовна история можеш да видиш тук >>>

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.