Следва

D2 изпълняват Щурците, Джон Ленън и Бийтълс

Нощ на театрите 2014: Маршрутът на ViewSofia

На 15-ти ноември, за втора поредна година, у нас се провежда инициативата Европейска нощ на...

Events преди 9 години

На 15-ти ноември, за втора поредна година, у нас се провежда инициативата Европейска нощ на театрите. Това е едно страхотно събитие посветено на театъра и всички верни фенове на изкуството. Тази година в него ще вземат участие 11 български града с над 150 различни изяви, които включват освен разнообразни представления, още изложби, театър и музика.

За всеки по-любопитен "Народния театър" ще отвори вратите си и ще може да бъде разгледан отвътре, а за по-издръжливите - вечерта ще приключи със страхотно парти, което ще отбележе края на този "натоварен" с култура ден.

И, за да ти е още по-лесно, ние ти предлагаме примерен маршрут, по който можеш да организираш съботния ден. Подготвили сме ти все неща, които изобщо не са за изпускане...

Какво: „Художниците на Народния театър | 1904 –1954"



Кога: 10:00ч.
Къде: Софийска градска художествена галерия
Колко: вход свободен

„Художниците на Народния театър | 1904 –1954" е съвместен проект на Софийска градска художествена галерия и Народен театър „Иван Вазов". Тя е част от събитията посветени на 110-годишнината от създаването му. В изложбата участват непоказвани произведения (скици, снимки, костюми и др.) от архива на Народния театър и живописни произведения от фонда на СГХГ, Археологическия музей и Столична библиотека.

Експозицията включва творби на шейсет и трима художници, които работят на сцената на Народния театър като декоратори, костюмографи, шапкари и архитекти в периода 1904–1954 г. Изложбата представлява обзор на оцелялото материално наследство на българските художници в архива на днешния Народен театър „Иван Вазов".

Какво: „НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ/ зад кулисите”



Кога: 11:00ч.
Къде: Културен център СУ " Св.Климент Охридски"
Колко: вход свободен

Над 80 фотографии са включени в изложбата „НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ/ зад кулисите”, която специално за второто издание на европейската театрална НОЩ в България разширява своя обхват. Проектът ще поднесе нова серия от фоторазкази, специално сътворени и селектирани от Симон Варсано. Част от тях досега не са показвани пред широката театрална общественост. Сред тях ще бъдат фотоси от репетиционния процес на едни от най-обичаните представления в Народен театър „Иван Вазов", Малък градски театър „Зад канала”, Младежки театър „Николай Бинев”, “Сфумато” и др.

Какво: Изложба, перформънс на Иво Димчев

Кога: 14:00 – 01:00ч.
Къде: Mozei - София, бул. Сливница 178
Колко: 2 лв. - билети могат да бъдат закупени всеки ден от 14 до 20 ч. в Mozei

По време на самостоятелната изложба на Иво Димчев, самият той, ще направи импро с пиано и ще пее сонети на Шекспир. Малко след импровизацията на Димчев започва лайфът на Mr.Smiff и Генда – добре познати на софийската ъндърграунд сцена и част от BIG BANDA. По време на лайфът ще слушаме интелигентни електронни импровизации издавани от синтове, дръм машини, тромпет и компютри, a след това музикантите ще продължат с DJ Set.

Програмата в Mozei:
14:00 до 20:00 ч. - Иво Димчев изложба
22:00 до 23:00 ч. - Иво Димчев – импровизации върху "Сонетите на Шекспир "
23:30 до 01:00 ч. - Mr.Smiff/ Genda – live band

Какво: „Двамата Веронци” от У.Шекспир

Кога: 14:00ч.
Къде: Софийска градска художествена галерия
Колко: волни пожертвувания в шапка

Осем момчета и момичета /14-16 г./ от младежката театрална студия към Ателие Пластелин представят най-младата от шекспировите комедии! Шеметни влюбвания и разлюбвания, сърцераздирателни писма и серенади, двубои със и без шпаги, момичета в мъжки дрехи, горски разбойници и пр. И кое все пак ще надделее - верността към приятеля, или непризнаващата нищо освен самата себе си ...любов?

Участват: Карина Николова, Георги Попов, Мартин Илиев, Габриела Грънчарова, Елеонора Велкова, Цветолюб Тодоров, Марио Василев, Петър Пехливанов

Под ръководството на Явор Костов и Янко Велков-Янец
Хореография: Александра Манчева, Мирослава Захова

Какво: „Мизантроп“



Кога: 17:00ч.
Къде: Фабрика 126
Колко: билети - 5 лв. - билетите ще се продават от 16:30 ч. във Фабрика 126

В “Мизантроп” става дума за неща, от които всички сме били потърпевши; за неща, от които всички сме претърпявали поражения – копнежи, несъгласие, приятелство и предателство, любов и нелюбов, докосвания и заблуди. Дотолкова болезнени и нормални, че персонажите са потънали дълбоко в собствения си херметичен свят, че са изчерпали възможността за автентичен контакт помежду си. Тази обичайност дотолкова се е изпразнила от съдържание, че самите гласове звучат фалшиво. Копнежът е заменен от страст по притежание, изборът е отлаган, любовта е колебание. Всеки поглед и жест са маска, а всяко признание – отрицателно откровение. И ако някой се опита да отговори на въпроса защо нещата седят така, защо живеем така, отговорът му едва ли ще бъде способен да съдържа обобщена истина. Дори “мрачният влюбен” – Алцест не търси този отговор, нито някой друг в този свят на явно задкулисие, театрализирана страст и излъгани сърца. Затова след краха на илюзиите, изгнанието е единствената форма на утеха. Вътре или извън себе си.

Какво: „Влиянието на гамалъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел



Кога: 19:00ч.
Къде: Дом на културата "Средец"
Колко: 10 лв. - билети на място и чрез резервация на телефон 0898 303 987

Представлението по пиесата на американския писател Пол Зиндел е естествено продължение на опитите на екипа ни да създава театър в “реална среда”. Това понятие се заиграва с възможността да се откриват пространства, които да покриват основните изисквания на драматурга за място на действието.
“Влиянието на гама лъчите върху лунните невени” е история за една майка, двете й дъщери, една умираща жена и един заек. Всички те обитават една бивша зарзаватчийница, а това, което ги отделя от света, който ние обитаваме, е само една витрина облепена с вестници. Толкова лесна за разкъсване…

превод: Аспарух Дончев
режисьор: Марий Росен
сценограф: Петя Боюкова Продуцент: Център за неформално образование и културна дейност - АЛОС
асистент сценограф: Мирела Терзийска
композитор: Константин Тимошенко
интерактивна инсталация: Албена Баева

в ролите: Анa Вълчанова, Ива Вълкова, Петя Денева, Нели Монеджикова, Искрен Петков и София Бобчева (глас)

Какво: „ПАМЕТТА НА ОГЪНЯ“



Кога: 21:00ч.
Къде: Руини на древна Сердика, между президентството и хотел „Шератън“, зад ротондата „Свети Георги“
Колко: вход свободен

Спектакълът „ПАМЕТТА НА ОГЪНЯ“ е с необичайна театрална форма - алегорична театрална поема, съставена от метафорични сцени, визиони и огнено-пластически импресии, обединени от общата тема за непреходността и устойчивостта на духа на града пред изпитанията на времето. Въпреки ясната и проследима основна линия, представлението не предлага еднопланов сюжетен разказ, а увлича зрителите в мистично пътешествие през пластовете на културите, отвъд времето и реалността, в пространството на духа и поезията, където епохи, персонажи и случки се преливат, следвайки не простата логика на хрониката и ежедневието, а тази на изкуството – търсещо и разбулващо силата на ценностите и духа.

Концепция и сценарий: Пламен Радев и Елена Пап
Режисура и постановка: Елена Пап
Музика: Силдар Борисов-Дари и Йордан Владев
Международен дизайнерски екип (костюми, шапки и маски): Нина Лопес (Франция), Жустин Кастел (Франция), Диана Иванова, Пламен Радев, Елена Пап (България)
Работа с огън, ефекти и сигурност: Данчо Колев
Актьорски екип: Жан Илиев, Диана Иванова, Диана Петрова, Данчо Колев, Давид Колев, Цветелина Радева, Пламен Радев, Нина Лопес (Франция), Мохамед Ахмаро (Йордания), Ахмед Згул (Йордания), Анна Соколова (Украйна), Константинс Фодоровс (Латвия)
Доброволни сътрудници: Цветана Пападопова, Надя Цанова, Иван Недялков

Какво: ХаХаХа импро театър



Кога: 22:02ч.
Къде: VIVACOM ART HALL
Колко: вход свободен

В тази нощ на театрите ХаХаХа Импро театър ще ви направи свидетели на импровизация, която няма да можете да видите в нито една друга нощ от годината. Напълно импровизирано, след едногодишни нощни репетиции, ще можете да видите на сцената най-новото от ХаХаХа Импро театър. ХаХаХа Импро театър е първата у нас професионална трупа за импровизационен театър. Елате напълно имрповизирано и без очаквания!22:02

Какво: "Музиката на войната" проект на "Сапаев" квартет и Театър АТОМ



Кога: 23:30ч.
Къде: Фабрика за градско изкуство
Колко: 5 лв.

Нарекохме го "Проект", защото това няма да е нито обикновен концерт, нито обикновено представление. Ще присъствате на една своеобразна евакуация по време на бомбардировки, изпълнена с вижданията ни и отношението ни към войната. Очакваме ви!
P.S - Носете си суха храна и топли дрехи!

Идея нa Иван Стайков
В Програмата:
Санджар Сапаев - War is Coming ( world premiere)
Дмитрий Шостакович - String Quartet No.8 "to the victims of fascism and war"

Музиката ще бъде в изпълнение на ''Сапаев" квартет в състав:
Санджар Сапаев - цигулка
Иван Стайков - цигулка
Радослав Йорданов - виола
Станислав Ушинкин - Виолончело
Режисьор и хореограф: Стефания Георгиева - Театър АТОМ
Танц: Ана Митева, Ина Гергинова, София Владева, Стефания Георгиева, Стефания Стоянова и Яница Шопова

Пълната програма на фестивала можеш да видиш тук: theatresnight.org
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.