Следва

Половин поничка, или колко точно са 200 калории?

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица от Йосиф Бродски

Той е руски поет, носител на Нобел за литература. Тежкото му детство и хилядите обстоятелства около войната го принуждават да напусне родината си и да емигрира..

Celebrities преди 9 години

Той е руски поет, носител на Нобел за литература. Тежкото му детство и хилядите обстоятелства около войната го принуждават да напусне родината си и да емигрира в САЩ. Преподава в Мичиганския университет, а по-късно става порфесор в Колумбийския университет в Ню Йорк. Неговото име е Йосиф Бродски, автор e на множество поетични сборници, поеми, есета и преводи, които му носят престижното отличие и го нареждат на пето място сред руските поети, носители на тази премия.

През 1988 година Бродски изнася реч пред випускниците на Мичиганския университет. Така наречената "реч на стадиона" не е публикувана никъде в продължение на седем години, бидейки определяна за "неуместна" и "политически некоректна", с която дори обвиняват поета в расизъм. Днес тя вече е достъпна, а поуките, които можем да извлечем от нея са повече, отколкото можем да осъзнаем на първо четене.

Тази седмица сме подбрали точно шест цитата от тази реч, толкова актуална и днес - 26 години по-късно, и един, който отговаря напълно на днешната ни емоционалност, които да внесат малко вдъхновение и да ни дадат поука, затова как да оцеляваме в този свят с "недобра репутация", както казва самият автор. 

"Съсредоточете се върху точността на вашия език"

"Опитвайте се да обогатявате речника си, и се отнасяйте към него като към банкова сметка. Отделяйте му изключително много внимание и се старайте да увеличавате дивидентите си.

Целта е да си дадете възможност да изразявате себе си възможно най-пълно и точно, или с една дума, целта е вашето равновесие, защото в крайна сметка натрупването на неизказани мисли води до невроза. А за да избегнете това, не е нужно да се превръщате в книжни червеи - достатъчен е един речник, или пък просто книга със стихове. И повярвайте, дори най-скъпите то тях, са по-евтини от посещение при психиатър".

"Старайте са да бъдете добри с родителите си" 

"Ако това ви звучи прекалено подобно на "Почитай майка си баща си, за да ти е добре на земята и..." , то моля ви да ме извините. Това, което искам да кажа е просто, дори много просто. Тук говорим да не се опитвате да се бунтувате срещу тях, по всяка вероятност те ще си отидат преди вас, така че най-малко можете да се отървете от този източник на вина или на мъка".

"Опитайте се да не разчитате прекалено много на политиците" 

"Не само защото са глупави и непочтени, но и заради мащаба на тяхната работа, който е твърде голям дори и за най-добрите сред тях. Най-много да намалят социалното зло, но няма да го елиминират. Колкото и значително да е подобрението, от етична гледна точка винаги ще бъде незначително, защото винаги ще има хора, а дори и само един човек, който не би имал позла от това.

Светът не е съвършен. Златен век никога не е имало и няма да има. И в светлината на това, или по-скоро в сенките, ние трябва да се научим да управляваме света сами, да разчитаме единствено на себе си. Но въпреки това е важно да сме подготвени и за това, че ще вкусим еднакво добре както от успехите, така и от разочарованията."

"Опитай се да бъдеш скромен" 

"Дори да имаме твърде много, много скоро ще имаме още повече. А тази борба за място под слънцето, обикновено се случва за сметка на някой друг. И това, че по пътя трябва да настъпим този някой по крака, не означава, че е необходимо да се качваме на главата му. Така че, ако искате да сте богати и известни, или пък и двете - успех, но не се отдавайте на това изцяло.

И помнете, че редом до вас винаги стои някой друг. Никой не иска да го харесвате, но се старайте да не го притеснявате прекалено много и да не му причинявате болка. В най-лошия случай просто си спомнете колко отдалеч, от звездите, от дълбините на Вселената, а дори и от нейния противоположен карй, е дошла молбата да не правите това, како и идеята да обичате ближния си повече и от самия себе си".

"Избягвайте да си приписвате статуса на жертва" 

"Колкото и отвратително да е положението ви в момента, не се опитвайте да обвинявате външни сили - историята, държавата, расата, родителите, фазата на луната, или каквото и да било друго. Защото в момента, в който хвърлите вината на нещо такова, може да подкопаете собствената си решимост да промените нещо".

"Научете се да прощавате"

"Светът, в който сме попаднали, не се ползва с добра репутация. Това не е хубаво място, както скоро ще разберете, и се съмнявам, че ще бъде приятно, до момента, в който не го напуснете. И все пак това е единственото място, с което разполагаме, а и няма гаранция за съществуването на по-добро. Затова се старайте да не обръщате внимание на тези, които ще опитат да направят живота ви нещастен. Такива ще има много - както на официалните позиции, така и самозвани.

Какво правят вашите неприятели, придобива стойност или значение според това как вие реагирате на това. Ето защо трябва бързо да притичате покрай тях, сякаш са зелената светлина на светофара. Просто превключете канала, ясно е, че не може да спрете излъчването, но поне можете да намалите рейтинга."

"Най-сигурната защита срещу злото е екстремална индивуалност..."

„Най-сигурната защита срещу злото е екстремална индивуалност, оригинално мислене, капризност дори, ако щете и ексцентричност“.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.