Следва

Фарел Уилиамс и Кара Делевин в музикален мини филм от Карл Лагерфелд

Men's Еxhibit: Келвин Клайн, дизайнерът, който направи мъжете шик

През изминалата седмица един от най-талантливите американски дизайнери Келвин Клайн отпразнува...

All fashion преди 9 години

*Calvin Klein, 1983

През изминалата седмица един от най-талантливите американски дизайнери Келвин Клайн отпразнува своя 72-и рожден ден. Роден и израснал в Бронкс, Ню Йорк, дизайнерът основава своя моден бранд в края на 60-те години, като успехите за него идват мигновено, заедно с представената му изчистена и обновена визия за градски стил.

Въпреки че започва да се занимава с мъжка мода чак през 70-те, неговият почерк, силно подчертан и работещ в перспектива, полага основите на революция в дизайна - на фона на цялата шарения и хаос в Ню Йорк, той създава палта с изчистени и елегантни кройки в неутрални цветове, които ярко контрастират на тогавашния фон. Но иновативността, извисила го над останалите дизайнери, се крие в името му, което той брандира на задния джоб на всеки един чифт дънки, който създава.



Този революционен ход предизвиква бурни положителни реакции от страна на потребителите, а от там и натрупването на неговите милиони през 70-те и 80-те. След като вече създава революция в денима и градската мода, господин Клайн прави своя принос и към мъжкото бельо, като и там добавя своите инициали. С това си действие той създава изцяло нова парадигма, където мъжете наистина започват да се интересуват от бельото, което носят - как изглежда и чие име носи. Това смело начинание всъщност е и преход към сегашния ни свят, където етикетът диктува начина ни на живот.


През 1992 г. визията на мъжкото бельо отново е подобрена благодарение на две иновации. Първата е дело на Джон Варватос, който тогава работи за Клайн и създава първия модел тесни боксерки, които мъжете възприемат с лекота и заменят старата, по-непривлекателна визия на мъжкото бельо. А втората промяна идва, когато Клайн решава да заснеме рекламната си кампания с младия модел Марк Уолбърг, където в поредица от кадри моделът позира по бельо, прегръщайки и разсъблечената Кейт Мос. Кампанията се превръща в абсолютен хит с черно-бялата си естетика, която се е запазила и до днес, като част от традициите на бранда.



Въпреки нестихващите триумфи, съпровождащи го през целия му живот, талантливият Клайн продава правата на компанията си на Phillips Van Heusen Corporation през 2002 г. Въпреки всичко, мъжката линия Calvin Klein и до ден днешен спазва традицията да прави изчистени, елегантни и едновременно с това разпознаваеми дизайни, но този път под ръководството на Итало Дзукели.

Желаем огромна доза вдъхновение на господин Келвин Клайн! 

More All fashion