Следва

Креативното осветление у дома – във фокуса на семинар в ИКЕА

5 храни, които ядем грешно

Сигурно дори не се замисляш за начина, по който хапваш любимите си храни, но се оказва, че...

Health преди 9 години

Сигурно дори не се замисляш за начина, по който хапваш любимите си храни, но се оказва, че има няколко дребни подробности, които, ако промениш, ще заредиш цялото си тяло с огромна палитра от полезни вещества. Събрали сме точно пет любими храни, които в този час предлагаме да погледнеш с други очи и да реорганизираш подхода си към консумацията им. Звучи сложно, но не е. И звучи полезно, което е факт!

Белиш кивито



Кивитата са отличен източник на витамин С, омега-3 мастни киселини, както и антиоксиданти, които "ремонтират" майсторски ДНК, но ако все още белиш кората на зелените плодчета, лишаваш тялото си от много от полезните вещества, които се съдържат в нея. Последните проучвания показват, че яденето на кората на плода утроява приема на фибри и запазва съдържанието на витамин C. Кивито е като всеки друг плод - ябълки, круши и подобни, и няма проблем да го ядеш небелено, само се увери, че е добре измито. Ако все пак не си голям фен на фините косъмчета, можеш да добавиш едно-две цели кивита към някое витаминозно смути. Бонус: проучванията сочат също така, че приемът на киви помага на отличния сън.

Ядеш само цветчета на броколите



Всички знаем, че броколите са полезни за нас, но знаем ли, че различните части на растението съдържат различни хранителни вещества? Листата, които обграждат цветчетата са страшно полезни за здравето. Те съдържат витамини A, C, K и съединения като глюкозинолати, които насърчават оптимална детоксикация. Стъблата имат прекрасен мек и сладък вкус и са с много по-високо съдържание на фибри, отколкото цветчетата. Докато цветчетата съдържат повече бета-каротин от стъблата, а листата всъщност са по-богат източник на бета-каротин, отколкото стъблата и цветчетата. И не забравяй, когато си избираш броколи, че тъмно зелени, синьо-зелени, или лилаво-зелените на цвят съдържат по-високи концентрации на бета-каротин, отколкото светлозелени или жълто-зелени розички.

Пиеш обезмаслено мляко



Обезмаслено мляко е силно обработено и няма почти никаква хранителна стойност, докато органично мляко е пълно с жизненоважни минерали и витамини. Когато премахваме мазнините, ние променяме начина, по който работи храната в тялото ни. Ако избягваш пълномасленото мляко, защото си притеснена, че мазнините са нездравословни, има достатъчно изследвания, които да те накарат да преосмислиш това. Когато се целиш към здравословно тегло, изграждане на мускули или да дадеш на тялото си на гориво за упражнения и работа, пълномасленото мляко е страхотен източник на енергия и хранителни вещества.

Печеш месото на барбекю и карамелизираш лука



Процесът на покафеняване или карамелизиране на храните създава химическа реакция, при която захарите се свързват с протеините и създават крайни продукти на гликацията (advanced glycation end products, AGE,), които насърчават стареенето на кожата, както и други заболявания, свързани със стареенето, като болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания. За да избегнеш ефекта на AGE, трябва да ядеш храната си сурова, леко задушена, бланширани или сотирана, защото колкото по-висока е температурата на обработка, толкова повече от вредните съединения се образуват в нея.

Ядеш канела само с десерта



Тази ароматна подправка помага да се балансират нивата на кръвната захар и увеличава изгарянето на мазнините. Затова се замисли за други алтернативни начини да добавиш канела към дневното си меню, може например да я поръсваш на овесена каша или да си направиш ароматен чай от канела на пръчки, който да те сгрява в зимните месеци.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.