Следва

Пай със спанак

Уроци по здраве: Мигрената и какво още не сме пробвали срещу нея

Днес ще се фокусираме върху един доста сериозен и неприятен здравасловен проблем...

Health преди 9 години

Днес ще се фокусираме върху един доста сериозен и неприятен здравословен проблем – мигрената. Мигрената е силно пулсиращо главоболие, често от едната страна на главата. Физическата активност или отделни шумове и миризми могат да усилят болката и да направят дори най-простите ежедневни дейности изключително неприятни. Зачудихме се, какво можем да направим като превенция или в леките фази на мигрена, за да облекчим това състояние. Отново сме в Мандала и се допитваме до екип от специалисти какво биха ни препоръчали.



Първото нещо, което опитваме е комбинация от класически масаж и рефлекторен масаж. В началото си мислим, че ще ни правят масаж само на главата и сме малко изненадани, когато приветливата терапевтка ни казва да се съблечем и легнем на масата, за да ни бъде удобно. Изпълняваме каквото ни е казано и се настаняваме удобно по корем и, да си признаем, не ни е много трудно да се отпуснем, тъй като в стаята е топло, има запалени свещи и звучи отпускаща музика. Обясняват ни, в последствие, че при мигрена музиката и ароматите са абсолютно индивидуални, защото различните хора могат да изпитват нетърпимост към звуци или определени миризми, точно заради това масажа се препоръчва по-скоро като превенция и при леки форми на главоболието.

В началото масажът е класически на гърба и врата, целта е да се затопли и освободи областта около гръбнака, за да може кръвта да циркулира свободно и да отведе задържаните лоши вещества от главата към лимфните възли. След като гърбът ни е напълно отпуснат, се обръщаме по гръб и терапевтката се насочва към крайниците и главата, оказва се, че стъпалата, дланите и ушите са проекция на цялото ни тяло и може да се лекуват отделни органи, чрез различни терапии и акупунктура в тези области. Когато става въпрос за главата, проекцията на главата са палците, и на ръцете и краката, и по-специално външната им част. И накрая фокусът на масажа е главата, терапевтката масажира скалпа ни, ушите и слепоочието и така постепенно масажът свършва, а на нас ни се налага бавно да се върнем на земята.

Целият масаж продължава един час и след него се чувстваме някак по-леки и определено няма и следа от стрес и каквато и да е болка.



Масажите са хубаво нещо, но все пак имат само временен ефект. При сериозно заболяване като мигрената е важно да се промени начинът на живот и по-специално храненето, защото често причините за мигрената се крият в нарушение на храносмилането, неправилно хранене и различни заболявания на черния дроб, както и в психическата преумора. Разбира се, за всеки е подходящ различен режим в зависимост от начина на живот.

За начало е много важно да се изчисти черният дроб, защото ако той не успява да преработи някои вещества, те се задържат в тялото и чрез кръвта се връщат в мозъка, причинявайки силно главоболие. Затова, ако страдаш от мигрена трябва да избягваш тежките за черния дроб храни и да обогатиш дневното си меню с храни, които помагат на организма да изхвърли вредните вещества. Такива храни са например грейпфрут, чесън, авокадо, лимони, зеленолистни зеленчуци, киноа, куркума. А в ресторанта на Мандала ни забъркват супер зелено и прочистващо смути, което без проблем може да пробваш и вкъщи.

Направено е от банан, селъри, магданоз, спанак, джинджифил, мента, семена чия, авокадо, круша и лимонов сок, овкусено с канела. Разбира се, може да експериментираш, като добавяш съставки по твой вкус.



Третият ни избор, с който да преборим главоболието е рейки. Рейки е японска енергийна техника за намаляване на стреса и релаксация, която също така подпомага лечението. Това е първата ни среща с такава терапия и от краткия ни разговор с тарапевтката разбираме, че това не е стандартен масаж и не работи с никакви мануални техники, а само с енергията, която се излъчва от човешкото тяло. Определено успява да събуди интереса ни и нямаме търпение да започне.

При тази терапия отново трябва да легнем спокойно на маса за масаж, но в случая сме напълно облечени. Атмосферата е приятна и отпускаща, лежим си със затворени очи, а терапевтката нежно поставя двете си ръце от двете страни на главата ни. В първата секунда ни минава през главата „това ли е, нищо не усещам” и точно тогава на местата, където са поставени ръцете се появява едно подобно на гъделичкане усещане, което в първия момент е малко стряскащо. Постепенно свикваме с усещането, докато ръцете нежно стоят на главата ни в продължение на няколко минути.

После ръцете се местят на различни места по тялото и навсякъде, където се задържат, се появява лекото гъделичкащо движение. В последствие разбираме, че терапевтът не се концентрира само върху главата, защото целта е да се освободи потока на енергия в нашето тяло и болката да излезе, а не да се премести на друго място. Един рейки масаж може да продължи от 15 до 40 минути в зависимост от симптомите.




 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.