Следва

#hiFIVE БЛИЦ: Юлиан Вергов

Пай със спанак

Пай със спанак

Food преди 9 години

Тази вечер се развихряме в кухнята и си приготвяме страхотен пай със спанак и сирене. Обожаваме аромата на прясно изпечен пай, както и хрупкавото тесто, от което не можем да си държим ръцете на страна, въпреки че още пари.

За хрупкавата основа ще ти трябват:

65 грама овесено брашно
45 грама бяло брашно
2 супени лъжици царевично нишесте
½ чаена лъжичка морска сол
3 супени лъжици студено пресовано кокосово масло или масло
3 супени лъжици вода

За плънката:

3 яйца
150 грама бяло сирене
1 чаена лъжичка изсушен риган
½ чаена лъжичка червен лют пипер
½ чаена лъжичка настъргано индийско орехче
2 супени лъжици зехтин
1 глава кромид лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън
2 чаши пресен спанак или замразен според сезона
сол и черен пипер

Как да си ги приготвиш:

Предварително загрей фурната до 180 °.
В купа смеси брашното и царевичното нишесте с морска сол. Добави кокосово масло и вода. Използвай ръцете си за да смесиш всичко добре и да се получи тесто. После събери готовото тесто на топка и го увий в стреч фолио, след това охлади в за 30 минути.

След това разстели тестото в тавичка с диаметър 20 см. Надупчи го с вилица и печи за 10 минути, като намалиш фурната до 170 °.

Счупи яйцата в купа и разбъркай за 30 секунди, след това добави сиренето. Разбъркай добре и сложи ригана, пипера, индийското орехче и щипка сол и черния пипер.

В тиган загрей зехтина на средно-висока температура. Добави лука и чесъна у остави за около 3 минути. Добави половината от спанака и щипка сол. Разбъркай внимателно, докато омекне, след това добавете останалата част. Махни от огъня и го добави в сместа от яйца и сирене и разбъркай добре.

После изсипи сместа върху блата и печи за около 30 минути, докато плънката стане златиста. Остави леко да изстине и сервирай с чери домати например.
 

More from View Sofia

More Food