Следва

Леонид Йовчев като космическа принцеса в спектакъла "Пиеса за теб"

„Последен час – Яворов“ - спектакъл на актьора Димитър Мартинов

Представлението „Последен час – Яворов“ е спектакъл на актьора Димитър Мартинов. С преклонение пред...

Events преди 9 години

Представлението „Последен час – Яворов“ е спектакъл на актьора Димитър Мартинов. С преклонение пред личността и творчеството на големия наш поет, пиесата представлява разказ на самия Яворов, в който той прави дълбоко откровена равносметка на съдбата си, за борбите в нея, за отношенията си с хората, които са определили житейския му път, за мястото на поезията в душата му. И не на последно място, разбира се, „Последен час – Яворов“ се опитва да разплете сложните чувства на гениалния творец към двете музи в неговия живота – Мина и Лора. Без патетика, но истински и дълбоко вълнуващо!

Впечатленията от гледания спектакъл ще затвърдят и задълбочат знанията за българската литература и история в периода от Освобождението до Първата световна война и ще оставят траен спомен за съдбата на един от най-големите ни поети и родолюбци в съзнанието на младежите.



Критиката за “Последен час - Яворов”:

Никола Вандов (в-к “Култура”): „...никакво преиграване, никаква актьорска самовлюбеност, само истината, само „вглеждане” в Яворов и неговата съдба, преди да поеме към вратата, зад която светът най-сетне ще бъде блестящ и ясен…“

Светлана Панчева (в. “Дума”): „В своя авторски моноспектакъл “Последен час – Яворов” актьорът Димитър Мартинов се превъплъщава в образа на великия поет и страдалец Пейо Яворов. Спектакълът, изграден изцяло по автентични текстове от документирани думи, статии, писма и бележки на големия поет, пресъздава не само последния час от живота му, но и най-вече страданията, страстите и тъжните или гневни прозрения на твореца в един жесток и враждебен спрямо интелекта и поезията свят... „Тряба само любов към работата и само презрение, към ония, за които се работи.” При изграждането на текста на представлението актьорът постига великолепно превъплъщение и наистина преживява, а не само пресъздава бунта на поета.



04 декември 2014 година /четвъртък/ от 19.30 часа на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Всички места в салона са на стойност 7 лв.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?