Следва

Мария Игнатова: Връзката ми с Рачков е всичко!

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Ноември

Този месец класацията ни за най-продаваните книги на месец Ноември идва тъкмо навреме, за да ти подскаже кои са най-интересните и актуални заглавия на книжния пазар...

Books преди 9 години

Този месец класацията ни за най-продаваните книги на месец Ноември идва тъкмо навреме, за да ти подскаже кои са най-интересните и актуални заглавия на книжния пазар у нас, които, като нищо, могат да се трансформират от бестселъри в страхотен Коледен подарък.

Не веднъж сме казвали, че книгите са прекрасен начин да изразиш признателността и любовта си към някого, и независимо от интересите му, все ще намериш нещо подходящо от предложените заглавия по-долу, с което да го зарадваш... 

Заглавие: "Пътят на срещата" 
Автор: Хорхе Букай

Букай ни повежда по път, който е едновременно страшен и прекрасен, опасен и примамлив, стръмен и възвисяващ – пътя на срещата с другия. Авторът разбива на пух и прах дълбоко вкоренени схващания за любовта и секса; изследва отношенията в семейството (децата, родителите, братята и сестрите...) и акцентува върху връзката с другия, върху влюбването и брака. И така неусетно, докато ни разсмива и ни кара да размишляваме, Букай ни показва пътя на истинската среща.

Заглавие: "Сексът и комунизмът”
Автор: Милена Фучеджиева 

„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма.
„Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота й в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.
Родителите на Лола, блестящата двойка Маруся и Стефан, постепенно загубват любовта си под невидимия натиск на зоркия поглед на ДС. Един опасен мъж в сянка е обсебен от една жена и знае всичко за семейство Карамихови.
Сексуално насилие, цинизъм, болезнено приключване на приятелства заради нестандартни сексуални предпочитания, шпионаж в името на кариерата и семейството, скрита книга на Солженицин в шкафа с алкохол, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота на желаната от всички мъже Лола.
Спасението е абсолютно забранено!

Заглавие: "Моето меню за 15 минути"
Автор: Джейми Оливър 



Бързи рецепти за вкусна и здравословна храна.

Има много дни, когато бързината е от съществено значение, и тогава на помощ идва "Моето меню за 15 минути". Тази книга категорично ще ви научи да приготвяте много бързо вкусна и полезна храна всеки ден от седмицата Разбира се, че бавното, класическо приготвяне на традиционни рецепти е душата на домашната кухня, но настоящата книга е за заети хора, които искат да сготвят бързо вкусна храна. Освен това порция за един човек от някое меню в тази книга съдържа около 580 калории, което е страхотно. Тези менюта спокойно могат да се консумират на основно хранене, защото се базират на препоръчителния дневен хранителен приеми се приготвят със здравословни продукти: натурални храни, зърнени култури, зеленчуци, пресни билки, цитруси, качествено месо.

В книгата са подбрани страхотни ястия от всички краища на света. Едно вкусно и балансирано меню от тази книга ще ви е доста изгодно, и то дори ако купите качествени продукти. В повечето случаи това струва значително по-малко в сравнение с полуфабрикатите, храната за вкъщи или пакетирани нездравословни храни. А най-хубавото е, че идеите за страхотен вкус, невероятна бързина и питателна, полезна храна всеки ден сега са съчетани в една книга. Веднъж щом усвоите техниките за бързина и полезните съвети, определено ще успеете да сътворите тези ястия за 15 минути.

Заглавие: "Мир на страха ни" 
Автор: Георги Мишев 

Хронологията на разказа на места се пропуква, нямам търпение да стигна до днешния ден, когато станаха реалност виртуалните ни предчувствия, съмнения, страхове от задаващото се бъдеще. Надявахме се, че Кръчмарят все ще се яви някой ден да предяви сметката, че Историята последна ще си каже думата. Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци. Учебниците продължават да залъгват поколенията с фалшификати; издателствата, създадени с пари от червени куфарчета, поднасят книги ментета; факултетът по история произвежда нови историци, обучени от ченгета и от потомци на комунистическата номенклатура... Няма сметка, няма равносметка. Има вини, няма виновни.

Писането, казва Фокнър, е просто сглобяване. Сега се опитвам по обратния път да разглобя изминалите години, да проумея някаква закономерност, която ни докара до днешния хал... Да се измъкна от журналистическия възторг, който е по-възбуждащ от телешкия...

Заглавие: "На морето"
Автор: Тим Крон

Вила на морето, две семейства, две жени приятелки, една невъзможна любов и една смразяваща злополука. Точно както при Големия взрив, всичко се разделя във всички посоки в пространството и дванайсет години по-късно последиците изскачат наяве.
Ана и Йозефа са като сестри. Двете израстват неразделни в къща край морето в идиличния Лютенбург. Семействата им също не могат едно без друго. Но майката на Йое загива при трагичен инцидент. От този момент двете приятелки са разделени не само от дълбоката пропаст на недоразуменията и чувството за вина, но и друга граница. Ана става психолог в Кил, а Йозефа се грижи сама за сина си в Цюрих.

След време обаче втора злополука с трагичен край дава възможност на Ана да изкупи вината си… стига да успее да се пребори със закона и с един мъж, който има друго семейство, други принципи, други представи за обич и дом.

Тим Крон разказва една история за любов, приятелство и прошка, вплетени в този калейдоскопичен водовъртеж от спомени, мълчание и неизживени копнежи.

В края на романа сякаш си бил на морето: сбогуването е трудно, но остава чувството, че си преживял нещо особено.

Заглавие: Невидимият пазител 
Автор:  Долорес Редондо

Трупът на младо момиче е открит на брега на река Бастан. Не е първият, няма да е и последният. Странният мизансцен говори за зловеща церемония, сякаш дело на нечиста сила. Пресата припомня легендата за басахауна, господаря на гората, а инспектор Амая Саласар, която води разследването, ще трябва да съчетае съвременните научни методи с познанията си за народните вярвания. Само така ще може да открие „невидимия пазител”, който нарушава мирния живот в баското градче Елисондо.

„Невидимият пазител” е първият роман от криминалната трилогия за Бастан, с който Долорес Редондо предизвиква истински фурор в Испания, а според авторитетното списание „Лир” е една от десетте най-добри кримки за 2013 г.

Заглавие: "Алекс"
Автор: Пиер Льометр

Една млада жена е брутално отвлечена, затворена в дървена клетка и оставена на милостта на настървени плъхове. Тя обаче успява да се освободи сама и открива, че похитителят й се е самоубил. За да изяснят случая, неколцина вещи полицаи особняци начело с комисар Камий Верховен тръгват по следите на нейното минало и се натъкват на зловеща загадка, зад която зейва бездна от злина, низост, извратеност и чудовищно равнодушие, увенчани с непредвидим край. Нищо в заплетения криминален сюжет не е черно-бяло. Ролите на героите неочаквано се сменят. Фактите не се поддават на еднозначна интерпретация. Алекс – съблазнителка, непораснало момиче, обречено на омраза, палач или жертва… Психологическо разследване, което поражда мощното въздействие на романа. Развръзката на интригата, от която секва дъхът, е потресаваща дори за обръгналите полицаи.

Заглавие: "Вила с басейн"  
Автор: Херман Кох

Също като в предишния си бестселър „Вечерята” Кох заплита отново зловещо повествование, което кара читателя да се чувства като неволен свидетел на тежка катастрофа на магистралата. Марк Шлосер е лекар, който си е извоювал високопоставена клиентела от светски личности и богати знаменитости благодарение на своето умение да изслушва и да проявява загрижено съчувствие. Един от пациентите му е Ралф Майер, мастит театрален актьор, страдащ от нелечимо раково заболяване. Още в началото на романа Марк му помага да се раздели с живота, след което хвърля поглед назад и споделя с читателя събитията, довели до тази смърт, като се започне с театралното представление, на което присъстват лекарят и красивата му съпруга Каролине. Следва покана за гостуване във вилата на актьора, която Марк приема, но това негово решение ще доведе до разтърсващи последствия и за двете семейства. Проницателният разрез, на който Кох подлага разбиранията ни за междуличностни отношения, секс, вина и мъст превръщат „Вила с басейн” в неустоимо четиво, което ще помним дълго след като сме отгърнали последната страница.

Този смразяващ роман започва невинно като незлобив поглед към съвременните нрави, за да се превърне в психологически трилър, където на карта се залага всичко ценно. С характерния си черен хумор Кох драматизира крайностите, до които би стигнал всеки от нас, за да запази комфортното си съществуване.

Заглавие: "Погледи върху литературата и изкуството" 
Автор: Симеон Радев

Освен публицист, историограф и дипломат Симеон Радев /1879-1967/ е и вещ ценител на изкуството и на художественото слово. Той се проявява като критик в най-ранна възраст и участва дейно в литературния и артистичен живот на България. Плод на тези занимания са редица блестящи статии в бългапрския периодичен печат. Част от тях, писани в различно време, са поместени в книгата му "Погледи върху литературата и изкуството и лични спомени", която излиза в 1965 година и е посрещната с изключителен интерес от българския читател.

Заглавие: "Роман за Майка Тереза"
Автор: Младен Сърбиновски

Maйкa Тeрeзa изживява любoвтa към ближния кaтo рeлигия, тя не теоретизира и нe кoкeтирa с Другия. Тя нито eсeизирa, нито обмисля aкaдeмично въпросите на тoлeрaнтнoсттa към Другия – затoвa, защотo зa нeя той винаги e Първият. И eдинствeният; от нeя нeраздeлим. Любoвта и като рeлигия нe позволява дa имa дистaнция към ближния, който моли зa пoмoщ, щoм тoй e и нeй­ната връхнa цeл, щoм e oбсeсията нa нeйнaтa подкрепа. A и има ли днес на света паднало съществo, което да не търси пoмoщ от нeйнитe свeти ръцe и нeйнитe пoкoрни, но пронизващи oчи с рядката си вътрeшнa тoплинa, които постоянно грeят?

Заглавие: "ПИСМОТО ЗА КРАЛЯ" 
Автор: Тонке Драхт

Тъмна нощ. Затворен в малък параклис, шестнадесетгодишният Тюри от Кралството на Дахонаут трябва да издържи на последното изпитание, преди да стане рицар - нощното бдение. Но в тишината, нарушавана само от пращенето на свещите, някой похлопва на вратата и непознат глас моли за помощ. Тайно писмо трябва да бъде занесено до крал Юнаувен отвъд Големите планини, писмо, от което зависи съдбата на цяло кралство. И Тюри е призван да изпълни това поръчение и да спаси страната на Юнаувен.
Макар че нарушаването на бдението може да му коства рицарския сан, момъкът поема на път в неизвестното - през гъсти гори и буйни реки, стръмни върхове и бездънни урви, към величествени замъци и непознати градове. Сблъсква се с жестоки врагове, готови да го убият, ала намира и приятели за цял живот.
Но не може да се довери никому. Защото - като истински рицар - е готов на всичко, за да спази своя обет...

Един голям роман, изпълнен със спиращи дъха приключения, роман за честта и достойнството, за смелост и дълг, получил най-голямото отличие за нидерландска литература - "Златния калем" и обявен за най-добрата детско-юношеска книга на 50-летието.

Заглавие: "МАРИЯ ТЕРЕЗИЯ. Между трона и любовта" 
Автор: 
Габриеле Мари Кристен

Във владетелските дворове на Европа от XVII век явлението брак по любов е немислимо, дори недопустимо. Невръстни младежи и девойки биват съчетавани, за да сложат край на война между две страни или за да скрепят съюза на две страни срещу трета, за да разширят границите на страната или за да попречат на друг да разшири границите си за нейна сметка...
В тази епоха на уредени бракове, в двореца "Хофбург", едно 14-годишно момиче очаква с ужас своята съдба. Защото момичето е първородната дъщеря на императора на Свещената Римска империя и е предопределено да стане императрица, ако не се появи наследник от мъжки пол. И защото е имало неблагоразумието да се влюби до полуда в младеж без шансове за корона. Мария Терезия Австрийска и Франц Стефан Лотарингски.
Съдбата този път е на страната на влюбените. Дали от бащинска обич, или все още с надеждата да се сдобие със син, Карл VI разрешава на дъщеря си да се омъжи за своя любим. Но съдбата не е на негова страна - в разцвета на силите си той си отива от този свят, без да остави мъжки наследник. Двадесет и три годишна, бременна с четвъртото си дете, Мария Терезия поема управлението на империята и пред нея, наред с въпроса как да спаси държавата от външните врагове и от вътрешната разруха, се изправя и въпросът как да опази любовта и брака си.

 

More Books