Следва

#hiFIVE БЛИЦ: Никол Станкулова

Стрес тест на съвременната жена

Казват, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Какво обаче стои зад една...

Health преди 9 години

Как да се справим с главоболието и мускулните болки?

Казват, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Какво обаче стои зад една успялата жена днес? Семейство, кариера, активен социален живот и… болки тук-там, от време на време. Ако модерната дама може да определи една вечна класика, това ще бъде малката черна рокля. Ако трябва да посочи най-неприятните болки, с които се сблъсква ежедневно, то те биха били:

Главоболието



Причините, с които често оправдаваме болката в главата, невинаги съвпадат с истината. Понякога си мислим, че ТОЙ е главният виновник, защото ужасно ни е ядосал от сутринта… Друг път обвиняваме колегите, които днес сякаш са решили да ни лазят по нервите. В крайна сметка причините за главоболието могат да се окажат съвсем различни от стреса и хормоните. Казано направо – зависещи от самите нас.

Определи причината за главоболието си с кратък тест: ДА или НЕ?

- Сменяла ли си наскоро начина си на хранене? Започвала ли си нова диета?
- Признай си честно – прекалявала ли си напоследък с продукти като сирене, шоколад, цитрусови плодове, ядки?
- Прекаляваш ли с кафето сутрин?
- Променяла ли си парфюма, дезодоранта или шампоана си през последната седмица?
- Дочиташе ли снощи до късно последния роман на Ерик Еманюел Шмид (или Паулу Коелю)?


Ако си отговорила с „да“ на поне един от въпросите, то по всяка вероятност точно този факт е причинителят на болката ти – хранителен режим, недоспиване, прекаляване с кофеина или алкохола, алергия към козметичен продукт. Дотук добре, но как да се справиш със ситуацията?

Преди години „лекувахме“ главоболието с разходката на чист въздух, акупресура и лъжица мед, горещ душ, масаж. Съвременните психолози препоръчват и доста по-алтернативни методи. Изследователите от университета Вестфалише Вилхелмс в Мюнстер (Германия), например, посочват секса като едно добро решение. По време на акта се освобождават ендорфини, които по естествен път намаляват и облекчават болката. Тоест - „Боли ме глава“ вече няма да е оправдание, ако тази статия попадне в ръцете на представител на силния пол, който не умее да си мълчи.Един вариант обаче си остава доказано ефективен – медикаменти без лекарско предписание, съдържащи парацетамол.

Мускулните болки



Болките в мускулите и чувството на скованост също са чест повод за дискомфорт в ежедневието на съвременната жена. Те могат да са следствие от интензивна физическа активност, но и на промяна в обменните процеси на организма. Много от нас забравят, че спортът изисква подготовка на тялото. Преди активното занимание във фитнеса, ние се нуждаем от загряване, последвано от плавно натоварване.

Провери каква е обективната причина за мускулната ти болка: ВЯРНО или ГРЕШНО?

- Пропуснах да загрея преди последната си тренировка
- Усетих претоварване при последната серия от упражнения
- Заемам неудобна поза на работното си място
- Не консумирам често храни, богати на магнезий и витамини от групата B като спанак, броколи, ядки, боб, банани, риба, какао.


Ако поне едно от гореизброените твърдения е вярно за теб, то ти вече знаеш причината. А сега да потърсим решението… Сред най-честите съвети за справяне с болката в мускулите са: пълноценното хранително меню, богато на витамини B и C, минерали /калций, калий, магнезий/, микроелементи – селен. Ароматерапията също е ефективен метод за разрешаване на проблема, като лично ти препоръчваме да опиташ комбинацията „гореща вана + масло от кипарис или лавандула“. И все пак, ако дискомфортът от болката пречи на задълженията, заниманията в свободното време или активния спорт, доверяваме се на изпитания метод – болкоуспокояващото. А след това – бързо selfie на резултатите, така де, доброто настроение.


 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.