Следва

Vogue стартира годината с Фрея

Една разкошна, дългоочаквана приказка: Metiers d'art Chanel

Ежегодното Metiers d'art Chanel шоу уверено и завладяващо се превърна в едно от най-очакваните събития в модния календар...

All fashion преди 9 години

Ежегодното Metiers d'art Chanel шоу уверено и завладяващо се превърна в едно от най-очакваните събития в модния календар. Тазгодишната зрелищна колекция се показа пред скромен брой приливигеровани гости в Залцбург, а предишните две бяха в Далас и Единбург. За необикновените локации, които Карл Лагерфелд избира всяка година за pre-fall колекциите, той разказва, че се старае да намира макар и смътна връзка между мястото и живота на самата Коко Шанел. В случая на създателката на модната империя, Залцбург не е просто приказка с барокова архитектура, родно място на Моцарт и романтика. През 1950 г. една от най-известните дами на Австрия Роми Шнайдер играе ролята на кралица Елизабет-Сиси, а Коко е избрана да направи костюмите й. А през 1961г, режисьорът Лукино Висконти иска Шанел да облече горе споменатата дама във филма му Boccaccio '70.

Повече от удивително е как Лагерфелд успява да пресъздаде цяла епоха, примесена с момент от един удивителен живот и да поднесе цялата тази фантазията под формата на спиращо дъха ревю. А то наистина омагьосва - сред моделите, дефилиращи в австрийския замък с рококо обстановка от 18 век, се откроиха лицата на Кара Делевин, Кендъл Дженър, Стела Тенънт, Лара Стоун и Линдзи Уиксън. Колекцията е наситена с богатите тонове на: червено, черно, тъмно синьо и бяло, като олицетворява и най-смелите модни фантазии с букета си от нестандартните съчетания на пера, кожа, кашмир, дантела и туид. Със съвременно звучене Карл Лагерфелд взаимстват от Тиролския стил и австрийските традиции. На преден план се открояват експериментите с дамски носии от района Бавария, кожените панталони, както и силно скулптурираните вечерни рокли с големи бели яки, къдри, плисета и широки ръкави.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.