Следва

Арт базар: Art and Dedign Gifts

Samsung дигитализира фонда на Националната художествена галерия

Над 200 акварела от фонда на Националната художествена галерия вече са част от първата дигитална изложба...

Events преди 9 години

Дигитална изложба с името "Непознатото богатство" беше открита на 28 ноември с непоказвани досега произведения от фонда на Националната художествена галерия, които са пренесени във виртуалния свят, за да могат да бъдат видени от всички желаещи да се докоснат до великите прозиведения българи.

Страхотната инициатива, която е под крилото на Samsung и се осъществява с подкрепата на НХГ, е с цел дигитализация на целия фонд на Галерията и ще продължи до 14 декември включително.

Всеки желаещ ще може да разгледа над 200 творби от 80 български автора, предимно от акварелния архив на Галерията, тъй като голяма част от тези картини никога не са били излагани. Причината за това е спецификата на съхранението им – изключително уязвими към светлината, те почти не излизат от архивите.

Сред дигитализираните творби са произведения на велики български художници и някои от най-изтъкнатите ни акварелисти – Никола Маринов, Константин Щъркелов, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Александър Божинов и др. Залегнали са и творби на съвременни художници като Бисера Вълева. Нейната картина „Жълтата водa” е част от цикъл произведения, съставили самостоятелната изложба на авторката през 2012 г. в София.

Сред най-ценните картини, намерили място в изложбата, са „Портрет на Фредерика” на Никола Маринов, „Автопортрет” на Никола Петров, „Цариградски цикъл” на Майстора, „Нашите майки все в черно ходят” и „Селска мадона” на Иван Милев, „Баба с ябълки” и „Мадона” на Васил Стоилов и др. Произведенията, които се излагат за първи път, са предимно на автори, творили след 1944 г.

Освен възможността да видят произведения на изкуството, съвсем отскоро любителите на изобразителното изкуство ще могат да се запознаят отблизо с това национално богатство, чрез mobilnoto приложение, което Samsung разработва в допълнение. Приложението ще носи името „Велики български художници” и ще бъде налично в началото на декември. То ще може да се свали безплатно от Google Play. Всички, които свалят приложението, ще могат да разгледат дигитализираните до момента над 200 картини, като идеята е то постепенно да се допълва с нови творби.

„Непознатото богатство” е вдъхновяващ проект, чиято основна цел е даде достъп на повече хора до културно богатство, което е трудно да бъде видяно по друг начин. Както изложбата, така и приложението са насочени към това да информираме хората, да им дадем още един повод за национална гордост, да им предоставим ново и различно изживяване чрез съвременните технологии и изкуството”, заяви Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung България.

Дигитализацията на фонда на НХГ ще продължи през 2015 г., като мобилното приложение ще се обновява постепенно с новите дигитализирани творби. Дигиталната изложба също ще продължи през 2015 г. с посещение в няколко големи града, а всички подробности, които трябва да знаем за тази великолепна инициатива са тук.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.