Следва

Всяка неделя по една НЕДЕЛЯ # 1

Телешки стек на грил. Рататуй и ориз с шафран

Телешки стек на грил.
Рататуй и ориз с шафран 

Food преди 9 години

За 4 порции са ни необходими: 

Рататуй
1 тиквичка
1 малък патладжан
2 пиперки (различни цветове)
1 глава червен лук
1 препълнена ч. л. паста „Хариса“
2 филета аншоа
2–4 скилидки чесън
700 мл доматен сок
1 с. л. балсамов оцет
½ връзка пресен босилек
2 с. л. обезмаслено кисело мляко

Ориз
1 голяма чаша (300 г) бързо сваряващ се пълнозърнест ориз или ориз „Басмати“
1–2 щипки шафран
½ лимон

Стекове
2 х 250 г стекове от телешко контрафиле, без тлъстини
1 ч. л. сладък червен пипер
зехтин
½ връзка пресен магданоз
1 препълнена ч. л. дижонска горчица
1 с. л. зехтин екстра върджин
½ лимон

Начин на приготвяне: 

Разполовяваме тиквичката по дължина, наразваме патладжана на филийки с дебелина 1 см, поставяме двата зеленчука върху грил тиган и ги обръщаме, когато се запекат. В малката тенджера слагаме 1 чаша ориз с 2 чаши гореща вода, шафрана, половинката лимон и щипка сол, покриваме с капак и варим до готовност, като разбъркваме от време на време.

Почистваме чушките от дръжките и семето и ги нарязваме на едро заедно с обеления червен лук, слагаме ги в
касеролата заедно с пастата „Хариса“, филетата аншоа и 1 ч. л. от мазнината в консервата им. Смачкваме необеления чесън с преса, След което добавяме и него към зеленчуците, като не забравяме да разбърквате редовно. 

Прехвърляме изпечените тиквичка и патладжан върху дъска, като оставимгрил тигана на котлона, и ги нарязваме на едри парчета. Слагаме ги в касеролата заедно с доматения сок и оцета и оставяме да заври под капак.

Натриваме стековете със сол, червения пипер и 1 ч. л. зехтин, поставяме ги в сгорещения грил тиган, като ги обръщаме през минута, докато се изпекат по наш вкус. След това нарязваме на ситно дръжките на магданоза, а листата – на едро, слагаме ги на дъска за сервиране. Добавяме горчицата и зехтина екстра върджин, овкусяваме със сол и черен пипер и изцеждаме отгоре сока на лимона, след което
объркваме добре всичко и го разстиламе на дъската. Когато стековете са готови, прехвърляме ги върху дъската, овалваме ги в магданозената смес и ги нарязваме на филийки. Накъсваме листата на босилека в рататуя, подправяме на вкус и сервраме с киселото мляко и ориза с шафран. 

Още страхотни рецепти от Джейми Оливър можете да намерите в новата му книга "Моето меню за 15 минути", която е на българския пазар благодарение на ИК Хермес. Поръчай книгата от тук >>>

More from View Sofia

More Food