Следва

Чалга и то каква... от устата на Рут Колева

Новите АРТ лица: Моника Кушева

Загадъчно екзотична с тъмната си коса и смугла кожа, Моника Кушева е днешното ни откритие, което нямаме търпение да ти представим...

People of art преди 9 години

Загадъчно екзотична с тъмната си коса и смугла кожа, Моника Кушева е днешното ни откритие, което нямаме търпение да ти представим. На 24, съвсем скорошен победител в конкурса на OLX Ателие в категория бижута, тя е отраснала заобиколена от много изкуство и красота, което не след дълго рефлектира с пълна сила и върху самата нея.

Преди три години, Моника решава най-накрая да материализира всичките си креативни идеи събирани през годините и започва да твори първите си собствени бижута. Красиви, хармонични, премерени, те носят същото послание, каквото носи и тя, притежаващи безспорно много важната характеристика - да ги запомниш. Всички украшения, обединени под името MONIMAL, впечатляват най-вече със смелост и дързост, най-подходящите допълнения за срамежливата същност на чаровната авторка.

Представяме ти и тях, и нея от една красива гледна точка...



V.S. От къде се появи, Мони? ;-)
М.
Все още се чудя от къде!

V.S. Какво те вдъхнови и провокира да започнеш да се занимаваш с дизайн и изработка на бижута?
М.
Занимавам се с изкуства откакто се помня. Майка ми е дизайнер и винаги вкъщи покрай мен са хвърчали скици и са се творили разни неща. Започнах да правя бижута първо за себе си, защото според мен всяка дреха си заслужава индивидуалното бижу, което я допълва, като първите ми спомени, затова как започна всичко, са свързани с това как с една приятелка отмъквахме глина от училищното ателие и си правехме обеци.

V.S. Разкажи ни малко повече за работния процес и затова как измисляш моделите? Имаш ли първоначална визия за нещата или предпочиташ да експериментираш?
М.
Идеите за моделите в повечето случаи идват ненадейно и се старая веднага да ги скицирам. Често се вдъхновявам от природата и нейните форми, а друг път от конкретен стил, визия или дреха. Когато творя не следвам алгоритъм, просто придавам форма на това, което ме е вдъхновило. Завършвам със снимки в подходяща индивидуална среда за всяко бижу, защото искам да предам максимално усещането, с което съм го създала.

V.S. Какви са материалите, с които работиш? 
М.
Предпочитам естествените материали като дърво, кожа, памук, пера и минерали. Някои подлагам на по-сериозна обработка, а в други се старая да запазя естеството на природата им. Но повече затова ще разберете в предстоящата колекция. Никога не се ограничавам в това отношение, всички материали са подходящи за експеримент.

V.S. От твоите, кое ти е любимото бижу? А кое е най-любимо на другите? 
М.
В момента любими са ми обеци, колие и пръстен от колекцията Stones, с които съм неразделна от известно време. На другите много се харесват "малките камъчета", както и обеците с пера.

V.S. Колко колекции бижута имаш вече? 
М.
През тази година пуснах три колекции. Free Spirit, в нея преобладаващи са перата и дървото, вдъхновени са от индианските и африкански племенни накити. Monimal пък е много разнообразна, всяко бижу от тази колекция е много различно и, разбира се, минималистично. Stones е последната, изцяло от полимерна глина и метал, напомняща за многостенни кристали.

V.S. От къде се зареждаш с вдъхновение?
М.
Вдъхновявам се от красотата на правилните геометрични форми в природата, както и от нейните неповторими идеални несъвършенства. Все пак ние си оставаме само нейни имитатори.

V.S. Има ли хора, на които се възхищаваш?
М.
Да, на хората които не използват "скучно ми е", а работят върху осъществяването на собствените си мечти.

V.S. Ако бижутата ти имаха свръхсила, то каква щеше да избереш да бъде тя?
М.
Когато хорат ги носят, освен да изглеждат красиви...да бъдат и добри!

V.S. Какво е чувството, което изпитваш от това да се занимаваш с нещо, което обичаш толкова?
М.
Щастие и усещане за индивидуалност, всичко с което се занимавам в момента ме кара да се чувствам така.

V.S. Как си представяш хората, които носят твоите бижута?
М.
Стилни.

V.S. А теб какво можем да те видим да носиш?
М.
Не излизам от вкъщи без обеци и колие.

V.S. Как би определила стила си?
М.
Раздвоен. От крайно минималистичен понякога до абсолютен абориген... 

V.S. Има ли дреха в гардероба ти, която те определя?
М.
Мека, тъмно синя блуза с бели точици.

V.S. От какво се интересуваш извън дизайна и изработката на бижута? Какво те стимулира и зарежда?
М.
Освен дизайнер на бижута съм UI и web дизайнер. Двете се съчетават чудесно и внасят голямо разнообразие в ежедневието ми, не мога без нито едно от тях. Когато работя на компютъра се зареждам с желание и ентусиазъм за бижута, и после обратно. През уикенда разпускам на някоя дъска - сноуборд/лонгборд според сезона, това също ми носи много позитивна енергия и ме зарежда със сили за нови проекти.

V.S. А каква е музиката, която слушаш, докато правиш любимите си неща?
М.
Различна, според настроението, от Drum and Bass до Jazz и Soul. Сред най-любимите ми са Lianne La Havas, Submotion Orchestra и Efterklаng.

V.S. Къде ти се иска да си след 5 години? 
М.
В идеален свят - в малка горска къщурка, с два сноуборда отпред.


Всички бижута на Моника можеш да откриеш тук >>>

Виж детайлите в облеклото на днешнaта ни градска героиня в Sofia Street Style >>>

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра