Следва

Кара Делевин не била във форма за шоуто на Victoria's Secret

art ACT: Изгубени в мистично приказните фотографии на Мартина Хогланд Иванов

Мартина Хогланд Иванов е художник и фотограф от Стокхолм, родена е през 1973 година. Тя...

People of art преди 9 години

През ноември ти разказахме за парфюмера Бен Горам, в чийто апартамент изпълнен с изкуство, виси последният портрет на Notorious B.I.G, заснет от известната в цял свят шведска фотографка - Мартина Хогланд Иванов. Силно впечатлени от дамата и размахът в изкуството и достиженията й, решихме да ви я представим днес в цялото богатство на тази интересна, творческа личност.


Портрет на Notorious B.I.G в апартамента на Бен Горам

Мартина  е художник и фотограф от Стокхолм, родена е през 1973 година. Има бакалавърска степен по изящни изкуства и фотография от Parsons School за дизайн, както от Париж, така и от Ню Йорк. Творческият й път я отвежда на най-различи места, живее в Ню Йорк, Лондон и Берлин, преди да се върне и остане в родния си град.

Носталгично, живописно и емоционално, такова е изкуството, което фотографката създава със своята камера. Поразителният естетически подпис може да се види от страниците на AnOther Magazine, Dazed & Confused и Blindspot, както и изложбите й в музея Victoria & Albert, Барбикан и Moderna Museet.



Може би някъде сте попадали на добре познатия образ на кон, целият увит в плат и със завързани очи. В тази снимка, конят стои в открито поле, ушите му са вдигнати нагоре в очакване, и изглежда сякаш погледът му е отправен точно към камерата, като че ли кърпата над очите му е напълно прозрачна и прави пряк зрителен контакт с фотографа. Тук, както и при много от другите снимки на Мартина, нищо не е твърде ясно, явно или лесно. Често нейните теми са трудни за откриване на пръв поглед, защото са скрити частично или са нарочно завоалирани. Тази липса на визуални улики може да е разочароваща за фотографския послушник, но в тях в действителност няма такава нужда нещата да са явни. Ако не друго, колкото по-малко виждаш, толкова повече ще почувстваш. Мартина е вярна на тази идея и се доверява на зрителя, че ще продължи да търси, извън всякакви непосредствени пречки.



Хогланд Иванов подхожда към проектите си тематично, но с известно либерално отношение към резултата. Един от аспектите на нейната фотография е, че се обръща към нея с „постоянно сътрудничество към нещата около нас или към темите, които предизвикват нещо вътре, но това също така помага да се потвърди, че има много въпроси без отговор, и че те трябва да останат по този начин: баланс между контрол и липса на контрол”. Това приемане, че животът се движи напред независимо от нашето одобрение, добавя елемент на приемане на фотографския процес и този конкретен вид художествена философия. Стремежът към супер контрол, според Хогланд, отнема мястото за случаен шанс, който, комбиниран с артистичен избор, може да се превърне в една от най-очарователните изненади във фотографията. Как това противопоставяне играе ролята на краен образ, е част от процеса на приемане, а за резултата тя просто казва:„Някои комбинации са по-успешни от други.”







Както може да се случи в творческия процес, много от колекциите на Хогланд манифестират изцяло в процеса на редактиране. „Процесът обикновено е по-отворен в началото и по-конкретен, когато съм близо до финала... почти харесвам тази част най-много.” Работата вурху снимките от „Far Too Close” /една от прочутите серии на артиста/, както и от по-ранната колекция, озаглавена „Satellite”, са моменти, в които тя разучава начина си на работа. „Сега вече се доверявам на себе си да редактирам по този начин и вече не мисля за всички тях като за отделни изображения”.





„Far Too Close” е визуална медитация върху разстоянието, както физическото, така и емоционалното, от близостта на субект и отдалечеността от мястото. Снимките са пропити от мрачна хипнотизираща естетика, която предава на изображенията й силно присъствие, толкова реално, колкото и поетично. Мартина преплита семейни портрети и домашни интериори с пейзажи от някои от най-отдалечените и потайни места от самия край на света. Повече от седем години пътува из Сибир, остров Сахалин северно от Япония, Огнената земя в южния край на Аржентина, и Колския полуостров в руската Лапландия. Всяко едно от тези места има своя тъмна история и е в центъра на спор и недоволство. Комбинирайки ги със снимки на собствената си общност, литературният разказ излиза наяве и се колебае между смущаващ и непринуден, както и около самото естество на фотографията, способността й да свързва истории и емоции от далеч и наоколо.





В своите работи Иванов се лишава от голяма част от това, което приемаме за даденост. Визуално, в приглушена палитра от оскъдни и тихи цветове, които в крайна сметка резонират силно в зрителя, тя създава много, използвайки малко. В крайна сметка, само когато нещо липсва, осъзнаваш, че е било приемано за даденост. Гледайки работите й, зрителят е като коня в откритото поле, на който фотографката е сложила превръзка пред очите. Тя грабва неговото внимание от неочаквано място и, отнемайки му това, което е свикнал да вижда, го насочва право към същината на въпроса.













More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра