Следва

Джони Деп инвестира в голата бременна херцогиня Катрин

Преживяването "Нов нос" - разказът на една жена

Носът е най-издадената част от човешкото лице. Носът е символ на характер. Колкото по-голям, толкова по-силен...

Други преди 9 години

Носът е най-издадената част от човешкото лице. Носът е символ на характер. Колкото по-голям, толкова по-силен. Но твърде малко хора гледат на масивния си, издаден или гърбав нос като на предимство и символ на воля. Повечето се притесняват. Избягват да седят в профил и тайно мечтаят за друг мъничък и деликатен нос. Особено жените.

Антропологически погледнато, човек от индоевропейската раса, каквито сме ние, българите, рядко ще се роди с малко фино носле. Нашият профил най-често напомня изсечените бюстове от античността, известни с правилен, но не малък нос.

Какво ни остава тогава: или да се примирим с носа си, или да потърсим пластичен хирург, който да поправи природата. Корекцията се нарича ринопластика. Тя се прилага, по желание на пациента, за разкрасяване или по медицинско предписание, при изкривена ностна стена, при травма или по рождение, която затруднява дишането и води до хронични проблеми. Но нашата тема е естетичната корекция на носа по собствена воля.



Смятаме, че ще ви е интересно да разберете повече за ринопластиката от първо лице. Още повече след огромния интерес, който предизвика първата ни публикация в поредицата през миналата седмица. Представяме ви Яна, тя е на 35 г., омъжена и майка на 2 деца. Винаги е била център на компанията и никога не й е липсвало мъжко внимание. Тя е уверена и усмихната млада жена и никой не беше забелязал, че има нещо, което не си харесва. До деня, в който се появи с лепенка на носа и огромни тъмни очила, под които личаха издайнически синини. Първата ни реакция беше ”Кой те би!?”. Срещаме се отново след повече от година, за да ни разкаже всичко подробно.



V.S.: Как и защо се реши да си направиш операция на носа?

Яна: Винаги ме е тормозила малката гърбица на носа ми. Повечето хора, включително и мъжът ми не й обръщаха внимание, но аз я виждах и я мразех. Четях всичко във форумите за ринопластиката и гледах предавания, в които правеха тази операция. Стана ми фикс идея, да имам малко и сладко носле вместо този клюн. Мъжът ми категорично отказа да ме подкрепи за операцията: „Намери си пари и прави каквото искаш!”- беше реакцията му. Мисля, че се надяваше да се откажа, но аз, като реша нещо, съм много упорита. Кандидатствах в няколко телевизионни формата с надеждата да спечеля и да си подаря нов прекрасен нос.

V.S.: Така ли намери парите?
Яна:
Да. Още щом ми се обадиха от една тв игра, че съм избрана да участвам, бях сигурна, че това е знак свише. Отидох, играх, спечелих малка, но достатъчна сума и още на следващия месец вече лежах в операционната.

V.S.: Звучи като история от филм. Как се подготви за операцията? Разкажи ни по-подробно.
Яна: Да, беше като на филм. И, честно казано, не се бях подготвила за всичко. Дадох си сметка, че нещата могат и да не са много леки, едва в нощта преди самата операция. Предишния ден не трябваше да ям и пия дори вода, за да ме хване упойката. Това е нещо стандартно преди всяка операция, но аз дотогава мислех за ринопластиката като за козметична процедура, не за хирургична. Едва когато ме заведоха в операционната и ми сложиха упойката, ме хвана страх.

V.S.: Помниш ли нещо от операцията?
Яна:
Операцията ми беше с местна упойка, така че бях в съзнание, но спомените ми са смътни. Общо взето, усещането беше като да си на зъболекар... Нещата се случват подкожно, от вътрешната страна на носа, без външни разрези. Хирургът разбива издадената кост и я оформя в желания вид. Като скулптор с длето. При мен нещата минаха леко. Неприятното беше после. Известно време имах дренажи в носа и трябваше да дишам само през устата. Нощем спях с мокра марля на устата,за да не ми пресъхва гърлото.

V.S.: А болката?
Яна:
Имаше болка, но не много силна. Казват, че чувството било същото като след счупен нос при боксов мач… не знам. Не болеше много, еуфорията, че си сбъднал мечтата си, заглушава болката (смее се). След като махнаха дренажите, носех лепенка на носа около седмица, докато минат и отоците. Те са нещо нормално, все пак в тази зона има много фини капиляри. Когато всичко свърши и видях новия си нос, бях на седмото небе. И смятам да продължа с промените.



V.S.: Защо? Какво друго ще променяш?
Яна:
Харесвам се много сега и мисля, че ще се харесвам още повече, ако си направя и малка корекция на скулите. Не съм го решила категорично, но ми се върти из главата( усмихва се).



Яна си тръгва с обещанието, че ако реши да прави нова операция, задължително ще ни извика, за да проследим нещата. Всъщност тя наистина сега е много по-усмихната. Корекцията не е променила лицето й, но е добавила блясък на щастие в очите й. Именно самочувствието е това, което прави хората красиви. Все пак историята изобилства от примери на жени с недотам изваяни носове, но признати красавици - например Клеопатра и Барбара Стрейзънд.

И двете имат потресаващ профил, но и на двете май въобще не им пука. И двете са прочути не само с делата си, но и с невероятно силното си въздействие върху мъжете.



Те са доказателство, че не изваяният профил е гарант за покоряването на мъжките сърца.
Независимо от холивудската представа за Клеопатра като крехка жена с тъмни коси, малко носле и виолетови очи, археологическите паметници разкриват автентичния й профил. 



Прилича ли ви на Елизабет Тейлър? Съвсем не.

Ето какъв нос е имала жената, успяла да съблазни римския военачалник Юлий Цезар. Тя му ражда син - Цезарион, След смъртта на Юлий Цезар египетската владетелка прелъстява и Марк Антоний. Днес тя е може би най-известната от всички владетели на Египет и никой не се съмнява в силата на характера и покоряващата й красота.



Барбара Стрейзънд пък е жената, преобърнала холивудския критерий за красота. Тя е невръстно дете, когато един ден отива на разходка с втория си баща и природената си сестра. Децата поискали сладолед, а пастрокът се обърнал към малката Барбара и казал: „Ти имаш твърде дълъг нос, за да ядеш вкусни неща!”. По-нататък в живота й често напомняли тази анатомична особеност. Съветват я да си направи пластична операция и да промени носа си. Но Барбара си остава, каквато е, и доказва, че притежава достатъчно женственост, талант и амбиция, за да не робува на чуждите мнения.





Тя е най-добре продаваната певица за всички времена. Има 47 златни албума. Феновете й я боготворят. През живота си е спечелила всички възможни награди, включително “Оскар”. Сред мъжете, покорeни от нея, са Омар Шариф, Ричърд Гиър, Андре Агаси, министър-председателят Пиер Трудьо и много други.

Е, кажете - не е ли успяла да натрие носа на всички онези, които са й критикували носа?


 


В новата ни рубрика често ще те срещаме с хора, преминали през различни пластични интервенции, които ще разказват за преживяното преди, по време на и след операцията им. Някои истории ще завършват щастливо, както тази, а други не до там, но така е и в живота. А ти имаш ли какво да ни разкажеш? Сподели ни и твоята история...

More from View Sofia

More Други