Следва

9 дни до Коледа

Отиваш до Лондон? Купи си по нещо от тях! 20-те най-модни марки на Острова

Коледа е време за пътуванe, и разбира се, шопинг. Замислихме се кои са градовете, които наистина могат да се похвалят, че са столица на модата и...

All fashion преди 9 години

Коледа е време за пътуванe, и разбира се, шопинг. Замислихме се кои са градовете, които наистина могат да се похвалят, че са столица на модата и, разбира се, пръв сред равни, в съзнанието ни изникна Лондон. Столицата на Обединеното кралство безспорно има една от най-силните, да не кажем най-силната, модна сцена в света. Така че, ако през дългата коледна ваканция имаш път към Лондон, днес ти подаряваме систематизиран списък с 20-те най-важни и интересни, млади и креативни марки, чиито модели задължително ще прибавиш към своя гардероб, ако не сега, то по-късно, и затова е важно да ги познаваш.

J.W.Anderson

Джонатан Андерсън е роден в северна Ирландия, а създава своята едноименна марка през 2008 година. В началото сложната колекция от аксесоари бързо привлича вниманието на критика и публика, което позволява на новоизлюпената марка да покаже цяла своя колекция още същата година по време на седмица на модата в Лондон.

Дебютната колекция печели одобрението на повечето важни модни хора и е абсолютен търговски успех за Андерсън. Днес нещата с негов етикет се смятат за едни от най-иновативните в Лондон и на шестата година от създаването си, J.W. всъщност е един от топ-дизайнирите на Острова. 

Уникалният му дизайн предлага модерна интерпретация на мъжественост и женственост, ирландецът създава провокиращи размисъл силуети, като непрекъснато кръстосва мъжки и дамски елементи. Тази особена перспектива, която печели признанието за марката, подтиква Андерсън да представи и капсулна колекция за жени през 2010 година. Оттогава той сякаш е повече дамски, отколкото мъжки дизайнер, нищо, че регулярно и със завиден успех от 2011-а насам "работи" и по двата пола.    

Marques'Almeida

Марта Маркес и Паоло Алмеида се срещат в CITEX Fashion School в Португалия, където и двамата се дипломират с отличие през 2007 година. Местят се в Лондон през 2009, където трупат професионален опит, Маркес в Vivienne Westwood/Anglomania, а Алмеида - в Preen. През 2009-а започват аплодираната магистратура по моден дизайн в Central Saint Martins и стартират работата си като дуо. Дипломната им колекция изобилства от препратки към уличния стил, предлагайки спокойствие, деконструкция и естетика без усилие. Ще ги познаеш по извънгабаритните тениски от деним с протрити ръбове, а техни клиенти са “тихите, непокорните жени”, както самите те НИ определят. 

BURBERRY Prorsum

Кристофър Бейли превръща Burberry Prorsum в една от най-модните луксозни марки в света, като същевременно запазва истинското британско наследство. От леки като перо рокли с майсторски щампи, до най-обсъжданите пелерини и огромни шалове от най-мек кашмир, стилът на Burberry Prorsum се превръща в любимец, при това с перспектива. Купуваш днес, носиш и се радваш години напред.

Истински гений в придаването на тези традиционно английски дрехи на свеж и модерен дух, Кристофър Бейли създава Burberry Prorsum веднага след като е повишен в главен изпълнителен директор. Колекцията е пълна със стил, едновременно много по английски луксозен, вечен и същевременно модерен.

Trager Delaney

Ким Трейгър и Лоъл Дилейни създават “Trager Delaney” през 2012 година, веднага след като се дипломират от Central Saint Martins. Техните колекции предлагат сложни силуети, акомпанирани с игриви детайли и спортни влияния. Произведения за модерни жени, които не обичат компромисите, но за сметка на това са влюбени в лукса и вниманието към детайла, както и в страхотните платове.

Topshop Unique

Дизайнерът на линията Ема Фароу, описва жената, която избира Topshop Unique, като "човек със собствено чувство за стил, който не се страхува да се откроява от тълпата." Марката е сред обичайните заподозрени на лондонската седмица на модата още от самото си създаване през 2001 година. Линията е символ на младост и забавление и е тотален пазарен хит, независимо от високите ценови нива, поне сравнени с тези на масовата линия на Topshop.  

Erdem

 

Ердем Моралиоглу е основателят на едноименната модната марка Erdem, която стартира през 2005 година с колекция от нежни рокли с флорални мотиви, които сега са част от неговия естетически подпис. Дизайнерът е със смесени корени - турски и британски, роден и расте в Монреал. Интересът му към модата е от най-ранна възраст. “Много ме интересуваше как изглеждат жените и техните принадлежности за красота, като например червилото Saint Laurent на майка ми или нейният парфюм Guerlain Shalimar. Намирах тези кодове за женственост за страшно интересни.”

Charlie May

Чарли Мей е млада британска дизайнерка на дамско облекло. Родена в Девън, в югозападната част на Англия, където с родителите си живее във ферма. Това я кара да черпи вдъхновение от заобикалящите среда и фон, което води до създаването на минималистичния, унисекс стил, с който става известна. Дипломира се от Университета на Западна Англия през 2010 година с отличие в специалността “Моден дизайн” и има привилегията да бъде избрана за място в Graduate Fashion Week. Наред с ученето, Чарли започва своя блог “Girl a la Mode” през 2008 година, който се превръща е един от най-добрите модни блогове в Обединеното кралство и оттогава е включван в списания като Elle, Company, Grazia Italia и още много други.

Simone Rocha

През 2013 година Симон Роша печели награда от British Fashion Award за изгряваща звезда в дамската мода и бързо се превръща в горещ нов дизайн за следене.

Ирландската дизайнерка прави своя дебют в модата по график с Fashion East през 2010 година, същата година, в която завършва магистърската си степен по мода в “Central Saint Martins”. Преди това има бакалавърска степен от Националния колеж по изкуство и дизайн в Дъблин.

Характерният момчешки стил печели одобрението на търговците и нейни творения се предлагат от търговци като Dover Street Market в Лондон и Ginza, Ikram в Чикаго, 10 Corso Como в Милано и Сеул, и Colette в Париж.

Isa Arfen

Isa Arfen е лондонска модна марка основана в края на 2011 година от Серафина Сама, след като прави малка колекция от летни рокли, вдъхновени от ретро блясъка на фотографа Слим Арънс. Уникалните дизайни от тази колекция са продадени само чрез частни продажби, а положителните реакции карат дизайнерката да развие тези първоначални теми в по-широка колекция, която съчетава силното чувство на традиционно с модерно в една еклектична смесица.

Hunter

Hunter е британска марка, известна със своите емблематични оригинални гумени ботуши. Основана в Шотландия през 1856 година от американския предприемач Хенри Лий Норис като North British Rubber Company, марката има богата история в иновациите и пионерския дизайн.

Базирана днес в Единбург, Шотландия, с офиси в Лондон, Ню Йорк и Дюселдорф, марката се основава на наследство от почти 160 години, създавайки обувки и връхни дрехи, които да те предпазят от лошото време.

Roksanda

Още от създаването си през 2005 година от Роксанда Илинчич, лейбълът става широко известен с поразителните си цветови палитри, смело използване на формата и интересната и неочаквана употреба на текстура и детайли. Чрез размиване границата между дневно и вечерно облекло, всяка сезонна колекция на Роксанда предлага модерен гардероб, пълен с уникален, като по рождение, женствен подход към висшата мода.

Днес марката Roksanda е синоним на модерна елегантност и тоалети за червения килим, разчитайки на множество влиятелни и вдъхновяващи жени сред последователите си, от Мишел Обама и херцогинята на Кеймбридж до Джесика Частейн и Кейт Бланшет.

House of HAD

House of HAD е базирана в Лондон марка, създадена от родената в Кипър дизайнерка Александра Хаджикириаку. През 2008 година Александра се мести в Лондон, за да учи Текстил в “Central Saint Martins”. След като успешно завършва бакалавърска степен е приета в магистърската програма по Моден трикотаж.

След това младата дизайнерка трупа опит, като работи в модни къщи като Preen и Tom Ford. Но занаятчийството е в сърцето й и Александра се насочва обратно към Кипър, за да открие местна фабрика за плетиво, която произвежда футболни шалове. Комбинацията от нейните педантични методи на проектиране и индустриалните плетачни машини достига своята кулминация в колекцията на “HAD” за сезон есен / зима 2014 година.

1205

1205 е чисто и точно изследване на естетическите принципи. Основана през 2010 година, марката се фокусира върху качеството на рязане, платовете и пропорциите, като се набляга на традиционното майсторство. Водена от необходимостта за безвремие и утилитарност на облеклото, марката предлага мъжка и дамска линия със силен акцент върху идеята за унисекс гардероб - интригуващият баланс между мъжествеността и женствеността. Дрехите са комбинация между класика и модерност, като всички са лишени от прекомерно много подробности. Цветовата палитра е монохромна и строга, залагайки на сиво, синьо, черно и бяло.

Danielle Romeril

Даниел е родена в Ирландия, завършва магистърска степен в “Кралския колеж по изкуствата” в Лондон, след което работи за Alberta Ferretti и Sharon Wauchob, преди да създаде едноименната си марка.

Нейните колекции се характеризират с придаване на интересно пънк звучене на детайлите, например обикновена тениска, но си представи добавена дантела и кожа, както и множество разрязвания.

Whistles

Whistles е водеща съвременнa британскa модна марка, предлагаща отличителни и висококачествени дамски и мъжки облекла.

Съживена отново през 2008 година от главния изпълнителен директор Джейн Шефердсън, Whistles отваря 47 самостоятелни магазина оттогава досега.

Със силно глобално присъствие в САЩ, Франция, Русия и Китай, компанията продължава да се развива с пълна сила. Шефердсън и нейният екип последователно въвеждат нови допълнения към всяка колекция, като най-забележимо е стартирането на линия мъжки облекла, с дебют тази есен, за да допълнят богатата колекция дамско облекло.

Shrimps

Shrimps e нова модна марка, която предлага облекла от изкуствена кожа. Лейбълът е базиран в Лондон и е създаден от дизайнерката Хана Уейланд. С опит в историята на изкуството и диплома в “Текстилния дизайн” от “Лондонския колеж за мода”, тя черпи вдъхновението си от остроумията на съвременното изкуство и игривото съчетаване на модел и текстура. Използвайки единствено материи, чиито произход е внимателно проучен, от Shrimps създават модели с подчертано внимание към цвета. Дрехите са перфектни за далновидни клиенти с вкус към веселбата в модата. Това е една британска марка, която улавя английския хумор по творчески и иновативен начин.

Peter Pilotto

Питър Пилото и Кристофър де Вос са имената, които стоят зад динамичния дизайнерски екип, носещ името “Peter Pilotto”. Марката стартира през 2007 година, първата колекция на дуото с дигитални принтове се оказва моментален хит, който печели на дизайнерите признание и първите верни клиенти. Базирана във Великобритания, тя се продава в 49 страни, като колекциите й са в луксозни търговци като Net a Porter, Dover Street Market, Saks Fifth Avenue and Liberty.

Визията на Peter Pilotto за дамско облекло включва както нови, така и класически перспективи за елегантност. Абстрактни принтове се съчетават с меки, скулптурни фигури, за да се образува характерният дизайн на дуото, нещо, което се развива и се изследва всеки следващ сезон.

Rejina Pyo

Родената в Сеул дизайнерка Реджина Пио съчетава графични вдъхновения от абстрактното изкуство с елегантна изтънченост и женственост за създаване на колекция от измамно семпли, съвременни дизайни.

Sophia Webster

София е дизайнер на обувки, завършила е “Кралския колеж по изкуствата” и “Cordwainers”. След което е работила като асистент дизайнер при Николас Киркууд. Характерни за нейната марка са уникалният дизайн на обувките, женствените линии и силно изразения силует.

Christopher Kane

Кристофър Кейн е шотландски моден дизайнер, базиран в Лондон, чиято модна марка вече е част от Kering.
Докато учи в “Central Saint Martins”, Кейн работи за колеги дизайнери като Ръсел Сейдж и Джийлс Дийкън и привлича вниманието на Донатела Версаче, печели и наградата “Colour” на Lancôme през 2005.

Кейн основава своята марка през 2006 година заедно със сестра си, Тами Кейн, която учи в “Шотландския колеж по текстилен дизайн”, и в марката се занимава с финансовата страна на бизнеса, освен че помага при създаването на платове и в процеса на проектиране.




А тук припомняме интересно от архива - най-добрите места за шопинг в Лондон, 25 на брой, в които и днес, четири години по-късно, вероятно се пазарува отлично, включително и от изброените тук 20 топ-фешън лондонски марки на момента!     

More All fashion