Следва

Звезден Instagram на седмицата... Кейт Мидълтън, Риана, Бионсе, или най-стилните присъствия в мрежата тези дни

Алиса Бенет, не просто муза

Алиса Бенет e от онези хора, които сякаш са обвити с магически ореол. Личности, за които се чудиш как успяват да се справят с всичко и въпреки това да са винаги красиви, усмихнати и в топ форма, най-вече емоционална...

Viva 4 U преди 9 години

Алиса Бенет e от онези хора, които сякаш са обвити с магически ореол. Личности, за които се чудиш как успяват да се справят с всичко и въпреки това да са винаги красиви, усмихнати и в топ форма, най-вече емоционална. Хора космополитни, силно арт, красиви и много модерни по начина си на възприемане на света, и оттам - на живота.


Алиса е на около 30 и малко години, писател, арт-критик и куратор от Ню Йорк, любезно присъствена в София по повод изложбата на Раян Макгинли, която се откри в петък в Arthall Vivacom и на която View Sofia има удоволствието да е медиен партньор, но не само за това горещо препоръчваме. В Ню Йорк, където Алиса прекарва много от времето си, тя работи за галерията Team Gallery, част от която е и самият Раян Макгинли. Преди това Бенет работи за Александър Маккуин, а днес я наричат муза на артисти като Банкс Вайълет и Бьорн Мелгаард, определян за "най-влиятелният норвежки артист след Едвард Мунк" заради скулптурата му Chair ("Стол").

Срещнахме Алиса часове преди откриването на емблематичната изложба на "Гурко" 4, за да си поговорим за изкуството, живота и още неща.

ViewSofia: Здравей, Алиса! Благодарим ти, че съгласи на това интервю, много сме щастливи, че ще можем да го споделим с нашите читатели.
Алиса: За мен е удоволствие, пак заповядайте!

VS: Тук си заради изложбата на Раян Макгинли, ще ни кажеш ли коя от творбите в тази колекция ти е любима и защо?
А:
Харесвам тази работа с момичето, защото мисля, че нещо много специално, което работите на Раян правят, е да правят достъпен за нас някой много спонтанен момент. И като погледна към тази фотография, мога да кажа колко непланирана е била, фактът, че главата липсва, че на заден фон виждаме някой, който е зает да прави нещо, за което зрителя няма представа какво е. В това изображение има елемент на автентичност и искреност, който много ми харесва.



VS: Според теб трябва ли задължително да има връзка между красотата и изкуството?
А:
Не, не мисля, имам предвид не в естетическия смисъл на красиво.

VS: За първи път ли си в България?
A:
Да, за първи път.

VS: Как ти се струва София?
A: Много ми харесва всъщност, тук съм от едва вчера вечерта /четвъртък вечер, бел.ред./, имах малко време да се разходя в центъра, но мисля, че е страхотно и че е много красив град.

VS: Родена си в Ню Йорк, нали? Смяташ ли се за типична Нюйоркчанка и какво всъщност означава това?
A: Родена съм по-точно в покрайнините на Ню Йорк. Мисля, че ние всички там сме нетърпеливи и гладни, имам предвид за информация. Там живота върви на много бързи обороти, така че мисля, че ако човек живее там за повече от две години, мозъкът му става пристрастен към постоянната нова информация. Знаеш ли какво всъщност много ми харесва в София, неоновите табели, има много неонови реклами и те кореспондират с тази част от мозъка ми, която търси постоянно нова информация.

VS: Кое е любимото ти място за парти?
A: Напоследък не ми остава много време за парти, майка съм и мисля че когато станеш на определена възраст, предпочиташ да се събирате с приятели вкъщи.

VS: Работата за теб е...
A: За мен работата е постоянно търсене на удовлетворение, което никога не намираш напълно. Обичам да работя с артисти, да виждам различните личности преди крайния продукт.

VS: Какво те вдъхновява основно?
A: Литературата, срещата с хора преди всичко, и всъщност обичам да гледам телевизия. Аз съм един от малкото хора, които си признават, че гледат телевизия.

VS: Телевизия, супер, а какво обичаш да гледаш най-много?
A: Наистина харесвам криминални тв-сериали.

VS: С твоята работа пътуваш много, кое е любимото място?
A: Харесвам Осло, като цяло харесвам Норвегия. Много.

VS: Ако сега ти се наложи да тръгнеш веднага, какво е първото нещо, което ще вземеш със себе си?
A:
Бебето ми! (смее се)

VS: Сега с теб ли е?
A: Вкъщи си е.

VS: Какво има в козметичния ти несесер?
A: Използвам много българско розово масло, сериозно. Наистина го използвам за всичко, така че по-късно ще обиколя да си взема още. (смее се)

VS: Имаш страхотен стил, но няма да го описваме ние, щом можеш да го направиш лично ти, в този момент.
A: Класически, с малко намигане. Когато давам пари за нещо, искам да го имам завинаги, когато си купувам палто или чифт обувки, не искам да си личи, че съм ги купила преди две години, искам всичките ми дрехи да са много класически и добавям някакъв акцент.

VS: Трите любими места за шопинг в Ню Йорк?
A: Нося много Martin Margiela, така че обичам техния магазин. Друг магазин, който обичам е "If", това е малък бутик в Сохо, който е там от доста време, мисля, че са го отворили през 70-те, той е първият авангарден бутик в Ню Йорк, продават Comme des Garçons, Margiela и много белгийски дизайнери. Също така си купувам много неща от един сайт, наречен "Yoox", който предлага тези марки, но доста по-евтино и, разбира се, обичам "Ebay".

VS: Изглеждаш страхотно, как поддържаш форма с твоя натоварен график?
A:
Ами, в Ню Йорк се ходи много пеша, когато живееш там, ти се налага да ходиш по 4 - 5 километра всеки ден, постоянно трябва да се качваш и слизаш по стълби. Освен това ми се налага постоянно да тичам след сина си. За нещастие не ми остава много време да отида до фитнеса, така че просто някак успявам да запазя форма.

VS: Ти си майка и имаш успешна кариера, каква е тайната на баланса, все не го научаваме?
A: Да казвам не, понякога просто трябва да кажеш не. В кариерата си, естествено.



VS:
Когато не си на работа, как си почиваш?
A: Как си почивам... знаеш ли, не си почивам много често. Но когато ми остане време чета много и ми харесва да ходя при артисти в ателиетата им, така някак излизам от ежедневната ми рутина.

VS: Благодарим ти много за това интервю!
A:
За нищо, аз ви благодаря!



Очаквай в следващите дни подробно представяне на разнообразното фотографско творчество на Раян Макгинли в новата ни редовна рубрика art ACT.

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U