Следва

#Holiday БЛИЦ: Милена Златкова

SUCCESS&THE CITY: Илияна Алипиева

Луксът е емоция, душевна наслада, дава чувство за комфорт и уникалност, и се изразява главно в това да правиш точно това, което обичаш. Като нея!

All About Life преди 9 години

Ако се питате какво е общото между MaxMara, Dolce&Gabbana, Brunello Cuccinelli, Lanvin, Giorgio Armani, Ermenegildo Zegna, Givenchy, Marc Jacobs, Balenciaga, Valentino, Мoschino, Paul Smith и още редица любими марки, то отговорът е един - г-жа Илияна Алипиева. Собственик на компанията MDL, създадена през 1994 г., през годините тя получава редица призове и отличия за най-добър ритейлър, най-добре представена чуждестранна марка на българския пазар, за своята професионална дейност като цяло, която и до днес ловко върши със замах.

Препускаща между отговорностите на майка, работните ангажименти и личния стил, г-жа Алипиева е успяла, за времето, в което развива бизнесa си у нас, да прокара, макар и сред отбран кръг от хора, един нов прочит на дефиницията за "лукс". Затова, че той се изразява в преживяването, а не в цената, затова, че е емоция, душевна наслада, дава чувство за комфорт и уникалност, и е главно в постигнатото удоволствие да правиш точно това, което обичаш. Като нея! Представяме я, Илияна Алипиева!

V.S. Занимавате се с моден бизнес от 15 години, как ви промени това и кои са най-важните уроци, които научихте? 
И.А.
Научих, че можеш да стигнеш само дотам, докъдето сам си решил. Успехът се случва в главата. Мисълта е енергия, веднъж формулирана, поема по свое трасе. Дефинирането на приоритетите струва много жертви в различни посоки - на време, на човешки взаимоотношения, на изпуснати други възможности, които животът непрекъснато предлага. Жертви, които не се знае дали си струват, погледнати от дистанцията на времето. Можеш да превъзмогнеш много неща, само ако това, което правиш, ти харесва.

V.S. Бихте ли тръгнали отново по същия път, ако стартовата дата беше днес?
И.А.
Хубаво е, че нямаме право на това. Не, не бих повтаряла нищо. Бих опитала нещо ново. Това, което е направено, е приключило. Нищо не може да се повтори. Ние сме различни във всеки един момент. Светът около нас е различен.

V.S. Един универсален съвет против отказване, дори когато ти се стори, че е по-трудно, отколкото можеш да понесеш?
И.А.
 Никога не знаеш какво можеш да понесеш. Адът е тук и сега. Раят също.

V.S. Кои са малките, дребни и досадни предизвикателства и проблеми за успешна работа в България, които бихте премахнали начаса, ако имахте вълшебна сила?
И.А.
Малките препятствия се преодоляват, просто не им обръщаш внимание. Въпрос на рутина. Когато имаш голяма задача, това не е важно. Още няколко изпитания в повече.



V.S. Бизнесът с мода по-лесен ли е от бизнеса с... хеликоптери, да речем, защото повечето от хората си мислят, че това с модата е най-разкошната, често и лесна, работа на земята?
И.А.
Нито с хеликоптери, нито с мода се търгува лесно. В модата се докосваш до най-деликатните струни на човешкото съзнание - това усложнява много задачата. Всеки клиент, с когото работиш, трябва да бъде обгрижен индивидуално, работи се в голям детайл, което отнема време, сили и енергия, иска познания, не само чисто професионални. Към чисто професионалните задължения са нужни още много качества като комуникативност, дипломатичност, дискретност, чувство за такт. Само изглежда сякаш е лесно.

V.S. Най-важните три качества, за да се получи успехът?
И.А.
Способност да виждаш в перспектива, целеустременост, трудолюбие.

V.S. А какво всъщност е успехът? Вашата дефиниция?
И.А.
Да прикючиш деня с удовлетворението, че си успял да дадеш някому нещо, което е ценно за него. Ние сме социални същества и се оглеждаме в оценката на другите за нас. Затова удовлетворението идва, когато отвън дойде признанието, трудът ни е оценен и има смисъл за някого другиго.

V.S. Мит ли е възможният баланс между професионалния и личния живот? Можем ли да сме добри майки и съпруги, докато сме добри и в бизнеса едновременно?
И.А.
 Балансът е идеалното състояние. Трудно се поддържа рановесие. Но и не е нужно. Приоритетите се променят. Нещата е добре да се оставят на естествения им ход. Жените са интуитивният вид: вътрешното чувство ги води най-добре. На младостта е присъщо да е с много страст в начинанията, да потъва в каузата, за която работи, така същесвтува светът. С годините гледната точка се променя, центърът на тежест се променя, житейският и професионалният опит дават по-голяма широта на възгледите и отваря място за по-добър баланс в личен и служебен аспект.

V.S. Имате 15 години непосредствено наблюдение върху стила на българската жена. И на нашите мъже, вероятно. Еволюция, революция или носталгия наблюдавате?
И.А. 
Деликатно е, не искам да бъда съдник. Има либерализация на модата и дрескода. Когато няма култура на обличане, което ние наследихме от соца, когато няма етикет, когато няма самочувствие, нещата могат да отидат в посока кич и неадекватност. Това е процес и трябва да се оттече време, за да се избистри мътилката от снобизъм, чалга, бедност, липса на естетика и пр. При мъжете изглежда е малко по-лесно, тъй като костюмът е нещо, което вече дава един формат, достатъчно ясен и трудно може да се сбърка там. С дамския гардероб е сложно, поради широката гама от артикули, с които може да се борави. Най-често липсата на стил се забелязва, казвам го със съжаление. Има още много работа за възпитание в естетика и вкус в облеклото. Моята роля е основно в това - да помогна на потребителите да намерят своя прочит на модата и чрез нея да изразят себе си.

V.S. Споделете ни един, но златен, моден съвет.
И.А.
Не си купувайте дрехи, а тоалет! Той се състои от поне три елемента, хармонирани стилово и цветово.

V.S. Вие имате огромно разнообразие от ансамбли и тоалети около себе си. Това сигурно е страшно приятно и същевременно затруднява и задължава. И все пак, тайната на безупречния вкус? А на безгрешния избор за дена? Както и за вечерта?
И.А.
Имаше една песен “носете си новите дрехи, момчета”. Всеки ден е дар, който трябва да се отпразнува. Най- официалните дрехи са за всеки ден. Те са направени от специални материи с много вложен в тяхната изработка труд. Каква по-добра награда за самите нас? Всеки тоалет се променя с аксесоарите. За вечерта - задължително официална обувка и малка чанта.

V.S. Кои са любимите ви дизайнери?
И.А.
Албер Елбаз за Ланвен - човеколюбив, Александър Уанг за Баленсиага - констуктор, дизайнер на 21 век, Долче и Габана, които пренесоха изкуството на улицата, там, където много хора могат да му се насладят.

V.S. Най-вдъхновяващата дреха в гардероба ви?
И.А.
Долче& Габана - те са разказвачи на красиви приказки! Носят красота, хармония и комфорт, и дават онази доза вдъхновение, която е достатъчната за цял ден добро настроение. 

V.S. Предпочитан аксесоар, марка обувки, козметика?
И.А.
Има ли жена с достъчно чифтове обувки?

V.S. Извън работата, какво ви прави щастлива?
И.А.
Синът ми. Който е и най-добрият ми приятел и учител. 

V.S. Има ли жена, която ви е идол или ви мотивира в живота? А може и да е повече от една. Или пък някой мъж?
И.А. 
Силните характери винаги са вдъхновяващи. И хората, които са направили нещо в полза на другите: Едисон, Бетовен, Караян, много наистина.

V.S. Success & The city в развитие - къде и как си представяте нещата след 5 години? За вас, лично, за страната, за децата на тази страна?
И.А.
Ще бъде по-добре. Поколението на негативистите ще даде път на хора, които нямат обремененост от предишни режими. Ние ще работим и ще се развиваме. Децата ни, ще ми се, да си дойдат у дома и да си подредят нещата, както им харесва.

V.S. За какво няма време?
И.А.
Не остава време само за това, което не ни вълнува силно. Инак времето не е проблем. Нямам време, го чета като: "много не ми се ще".

V.S. Вдъхновяващата фраза на Илиана Алипиева?
И.А.
Да бъдем добри.

V.S. Която днес ухае на...
И.А.
Която днес ухае на уханните сладкиши от детските години на Тиери Мюглер - “Енджил”.

V.S. Отива към...
И.А.
Зала България на концерт.

V.S. Ще заспи с мисълта...
И.А. ...за вълшебната сила на музиката.

V.S. За да се събуди утре с...
И.А.
...с мисълта, че денят е прекрасен!

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.