Следва

Най-вкусните ресторанти на София. Днес обядваме в: 33 GASTRONAUTS

Сам в града: Ивета Тодорова

Упоритостта е най-важното качество в бизнеса. В него няма грешки, всяка грешка е опит, всеки опит е...

All About Life преди 9 години

Упоритостта е най-важното качество в бизнеса. В него няма грешки, всяка грешка е опит, всеки опит е знание. Ако искаш да успееш, никога не се отказвай, след всеки провал се изправяй и тръгвай напред. Както се казва: „капката вода, която пада на едно и също място, си пробива път и в най-твърдата скала “. В тази рубрика ви срещаме с хора, които са постоянни в целите си. Хора, които са реалното бъдеще на нашата икономика, защото не се боят да рискуват и да сбъдват мечтите си, като създават и развиват малкия си бизнес. Как го постигат и защо не се отказват - ще разберем от самите тях.

Представяме ви:
                                                                                       Ивета Тодорова



В намръщената декемврийска утрин попадаме в пролетния уют на студио ”Вишнева”. Посреща ни Ивета, крехка и приветлива като вишнев цвят. Бързо приготвя топъл ароматен чай за щастие. Отпиваме от ухаещата на канела и горски плодове напитка и започваме нашия разговор.

Ивета Тодорова завършва Икономика на търговията в УНСС и магистратура - Реклама в Нов Български Университет. Започва работа в издателство, а после в голяма рекламна агенция. С каквото и да се занимава, винаги е мечтала за „Вишнева”. Стартира личния си проект преди година с увереността, че това е най-смисленото и важно нещо за нея.

V.S.: Намираме се в твоя офис. По закачалките са подредени малки красиви рокли, има пробна, навсякъде виждам скици на рокли, но това не е магазин за дрехи, нито шивашко ателие. Какво представлява „Вишнева”?
И.Т.:
Доста мислих как да го нарека. Това не е просто магазин или само шивашко ателие и реших, че студио е най-точното определение. Това е място за творене. Тук моите клиентки могат да се изявяват като автори на собствения си стил. Аз съм пресечната точка между мечтите им и всичко, което води до готовия продукт. Имам тази идея отдавна, още от момента, когато самата аз търсих рокля за първия ми бал. Беше ми и трудно, и странно защо няма такова място, защо трябва да обикаляш по шивачки в малки и неуютни ателиета, в които като влезеш, не си сигурен какво ще излезе след това като резултат. По онова време и готовите рокли по магазините бяха ужасни. И тогава ми хрумна, че трябва да има такова място, където всяка жена да се чувства спокойно и комфортно, да може да обсъжда идеите си и да получи наистина това, което иска като краен резултат - качество на изработката, материи и обслужване.







V.S.: Коя беше първата трудност, с която се сблъска в началото и не беше предвидила?
И.Т.:
Това, че се налага да работя и да взимам крайните решения сама. Аз съм свикнала да работя в екип. Моментът, в който останах сама със себе си и си дадох сметката, че цялата отговорност е само моя, някак си ме изненада (смее се). Мислех, че съм подготвена за това, но се оказа, че не съм. Изпадам понякога в ситуации, в които досаждам на моите приятели, защото искам да консултирам с тях някои от решенията си за „Вишнева’. Но постепенно започвам да се успокоявам и вече се чувствам напълно в свои води. Радвам се, че съм си намерила и много добър екип от шивачки и кроячки, които в чисто технически аспект при изработките на роклите ми съдействат и много разчитам на тях.

V.S.: Защо нарече студиото „Вишнева”?
И.Т.:
Свързвам „Вишнева” с няколко неща: красивия и нежен пролетен вишнев цвят. За мен е вдъхновение и красотата и грацията на балерината Диана Вишнева - самото съвършенство, комбинация от нежност, сила и красота. Когато мислих за името, се сетих за нея и това ми добави някаква плътност в значението на Вишнева. Разбира се, и любимата ми уютна и романтична улица „ Вишнева ” в Лозенец. Аз много обичам София и дрехите ми са за градските момичета, които изразяват собствения си стил по свой начин. Така реших, че „Вишнева” е събирателно на много важни за мен неща.





V.S.: Как събра своя екип?
И.Т.:
Трудно, минах през доста неща и направих много несполучливи рокли, докато открия точните хора, с които да работя. Сега не мога да си представя, че бих ги заменила за някой друг. Хубавото е ,че неуспешните рокли не бяха за клиенти, а само мостри, с които да изпробвам уменията на кандидатите за работа. Аз не смея да експериментирам с това, което ще предложа на клиента. Аз също шия, но само за себе си, за клиентите ми шият само професионалисти. В тази професия има много тънкости, изисква се голям опит, търпение и прецизност. Винаги се изненадвам колко много могат и знаят жените, които професионално се занимават с кройки и шев.

V.S.: Всяка жена иска да бъде уникална, особено когато отива на бляскаво събитие. Но не всяка има времето да си избере и поръча рокля, повечето просто тичат до магазина и си взимат конфекция. Как се справяш с конкуренцията?
И.Т.:
Честно казано, никога не мисля пряко за конкуренцията. Виждам, че тази ниша, на малките модни студиа, се развива и това по-скоро ми харесва, защото жените все пак сякаш се превъзпитават. Навремето я имаше тази култура да си шиеш уникална дреха за определен повод. Аз пазя и даже все още нося прекрасни качествени рокли, останали от майка ми и баба ми. Те са ги поръчвали при много добри шивачи, качествени са и даже са супер актуални. Такава дреха има история, знаеш конкретния повод, за който е изработена. Майка ми помни как е избрала модела и плата, това е много хубаво и сега този начин на мислене и подход към дрехата се завръща.

Има място за всеки под слънцето. Важното е хората да се ориентират и да намерят на кого да се доверят. Но все пак аз не предлагам конфекция. Най-бързата рокля, която съм правила, е била за седмица. Тук имам готови неща, но те са единични бройки и е малко вероятно, ако влезеш от улицата, веднага да ти стане някоя от тях и да я купиш на мига. Това не ми е концепцията. Изработката на рокля не е най-бързото нещо. Имала съм случаи, когато още на първа проба нещата пасват идеално и остава самото ушиване, но това са щастливи изключения.





V.S.: По какъв повод най-често ти поръчват рокли?
И.Т.:
Истината е, че така сме свикнали, да си шием рокля с повод. Най-често за сватба, което е хубаво, защото ми споделят истории, когато на сватба се срещат две жени с еднакви рокли...

V.S.: Това е най-страшният кошмар за всяка жена!
И.Т.:
Ами да, и единствения начин да го избегнеш, е да си поръчаш уникална дреха. Затова съветвам, когато сте на такова събитие, погрижете се да имате нещо уникално и ваше си, което да изразява индивидуалността ви. Тук изработваме и по-нестандартни булчински рокли, далеч от огромните воали и лъскавите неща. Вече имам няколко доволни булки. И съм много щастлива, че момичетата ми се доверяват за такъв важен ден. Ние сме много отворени към идеите им и помагаме да ги развият, а когато нямат никаква представа какво искат, пак е много хубаво, защото почваме от нулата и измисляме заедно цялостната концепция за визията. Подготвям скиците, избираме платовете, правилната кройка, правилната дължина и действаме.





V.S.: Всяко ново правителство изтъква като свой приоритет развитието на малкия и среден бизнес. Но като че ли не питат самите хора, които се занимават с това. Ти какво смяташ, че трябва да се промени в бизнес средата в България, за да могат повече млади хора да постигнат целите си?
И.Т.:
Това, с което аз се сблъсквам, а предполагам и всички в средния и малък бизнес, е бюрокрацията. Това е много натоварващо. Налага се да инвестираш излишни средства в хилядите бланки, такси и декларации, които навсякъде ти искат. Това много натоварва и много тежи, особено на хората, които се занимават с по-творческа дейност.

Трябва малко да се олекотят процедурите за регистрация и счетоводство на малките фирми. На този етап като приходи и разходи все още съм на кръстопът. Но се надявам, че нещата ще са добре. Аз все пак стартирах с бизнес план и засега нещата се развиват както трябва. Взех заем от фирма за стартирането на проекта си и бих посъветвала хората да не се страхуват от заемите, защото това е начин да започнеш нещо ново. И мен ме беше страх в началото от това, че ще дължа пари на някого, но всъщност, когато искаш да правиш бизнес, това е начинът. Много малко хора могат да си извадят необходимите средства за началото от джоба. Но щом взимаш заем или кредит, трябва да си изработил план и да си наясно със следващите стъпки. Естествено от такава работа не ставаш богат, но удовлетворен, че сбъдваш мечтата си.

V.S.: Какво предвиждаш в твоя план за следващите 5 години?
И.Т.:
Виждам се в малко по-голямо студио, където да си приютя и останалите хора от екипа. Сега мястото не ми позволява. Виждам се с много усмихнати клиентки и все повече булки. Виждам се пак в България и с постоянна клиентела от жени, които са приели това да са уникални, като начин на живот и мислене.



Какъвто и избор да правим в живота си, винаги ще се нуждаем от сила, с която да постигнем желанията си и пример, който да следваме, без да се страхуваме от провали. Успелите хора около нас са много, пишете ни за тях, за да ги включим в нашата рубрика.


www.vishneva.com
Facebook.com/Vishneva

София, бул. Никола Й. Вапцаров 29
088 795 4155

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 20 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.