Следва

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта на Йоана

Развенчаване на митове: 6 за отслабването

Мислиш си, че правиш всичко възможно да отслабнеш, но все пак явно все нещо ти убягва, след като все не достигаш до желаните резултати и си блъскаш главата какво ли е то...

Health преди 9 години

Мислиш си, че правиш всичко възможно да отслабнеш, но все пак явно нещо ти убягва, след като все не достигаш до желаните резултати. Е, идваме ти на помощ като обобщаваме най-честите митове за здравословна диета - от защо не всички калории са еднакви, до шока, че любимата чаша портокалов сок за закуска всъщност е лош начин да започнеш деня си. Събрали сме някой от най-разпространените митове за отслабване и ги развенчаваме.

Мит 1 - Всички Калориите са равни

Идеята, че всички калории са еднакви, независимо от формата на храната или напитката, под която те идват, просто не е вярна. Шепа сурови ядки и три шоколадови бисквити може да съдържат 200 калории, но има голяма разлика в начина, по който тези две храни влияят на апетита, енергията и здравето. Например, за да се усвои протеинът тялото ти се нуждае от два пъти повече енергия, отколкото да преработи въглехидратите. С други думи тялото използва два пъти повече калории в храносмилането и метаболизма. Какъв е резултатът? За него остават по-малко калории, които обаче се запазват като мазнини.

Бележка: Тялото ти абсорбира най-много калории от рафинираните въглехидрати и сладки храни, така че е добра идея да ги избягваш, когато се опитваш да отслабнеш. Вместо това заложи на сложни въглехидрати, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и добрите източници на протеини - риба, боб, бобови растения, ядки и семена.

Мит 2 - Мазнините те правят дебел

Този мит просто няма да изчезне, но реалността е, че мазнините не са “враг номер 1”. Здравословните мононенаситени и полиненаситени мазнини, открити в храни като зехтин, авокадо, мазна риба, ядки и семена, имат широк кръг от много важни роли в организма. Те са жизненоважни за нормалното функциониране на мозъка, кожата, косата и ноктите, и освен това са необходими за усвояването на витамините A, D, E и K. От гледна точка на загубата на тегло, те ти помагат да се чувстваш по-дълго време сит и всъщност могат да стимулират обмяната на веществата. Точно така - яденето на мазнини може да ти помогне да изгориш мазнините!

Бележка: Тялото ти има нужда от мазнини и, ако добавиш здравословни такива към редовния си хранителен режим, те няма да те карат да пълнееш.

Мит 3 - продуктите с "ниско съдържание на мазнини" са здравословният вариант

Нискомаслените продукти не винаги означават нискокалорични или с ниско съдържание на захар. Когато производителите на храни извличат мазнините от храната, те трябва да ги заменят с нещо друго, за да подобрят вкуса й. И, за съжаление, това "нещо друго" обикновено е захар. Също така, както споменахме по-нагоре, мазнините са полезни и са важни, за да се чувстваш сит, а изследванията показват, че консумацията на нискомаслени продукти може да доведе до прекомерно ядене на други дребнички неща по-късно през деня.

Бележка: Винаги проверявай етикета за съдържанието на захар в нискомаслените продукти - всичко с над 15 грама захар на 100 грама, се счита за високо. В повечето случаи е по-добре да си избереш по-малка порция от пълномаслен вариант - ще ти хареса повече и ще те държи сит за по-дълго.

Мит 4 - “Краш” диетите и гладуването работят

В краткосрочен план може да е вярно, но с течение на времето тези видове диети всъщност ти пречат да сваляш килограмите. “Краш” диетите премахват не само мазнини, но и чиста мускулна маса. Тази мускулна маса може действително да доведе до забавен метаболизъм, което означава, че когато спреш с диетата, най-вероятно ще качиш килограми, дори и да хапваш по-малко калории от преди.

Бележка: Гладуването ще ти забави метаболизма и на практика ще доведе до увеличаване на теглото с течение на времето.

Мит 5 - чаша портокалов сок е добър начин да започнеш деня

500 мл. бутилиран портокалов сок от магазина, обикновено съдържа около 50 грама захар (еквивалент на около 12 чаени лъжички). Това е така, защото всички фибри са извлечени от плодовете, оставяйки след себе си много концентриран вид плодови захари. Бутилка портокалов сок съдържа сок от над 10 портокала, но ти не мислиш да изядеш 10 портокала на един път, нали? А, какво прави тялото ти с излишните количества захар… точно така, превръща ги в мазнини.

Бележка: Винаги избирай парче плод вместо чаша купен плодов сок. А когато става въпрос за плодове, когато можеш избирай местни и сезонни такива, защото те наистина са най-полезни.



Мит 6 - Диетичните напитки ще ти помогнат да отслабнеш

Въпреки че са с ниско съдържание на захар, или дори без захар, диетичните напитки не са отговорът за отслабване. Тези напитки съдържат изкуствени подсладители като аспартам и, според проучвания, хората, които редовно ги консумират, са по-склонни да наддават на тегло. Грам след грам, тези подсладители могат да бъдат до 13 000 пъти по-сладки от захарта и да засилят апетита ти за сладко, като те карат  да ядеш повече.

Бележка: Изхвърли напълно диетичните напитки от менюто си. Вместо да си вземеш овкусена газирана вода, заложи на домашна лимонада.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.