Следва

Първата безглутенова зърнена закуска вече и в България

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта на Йоана

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта на Йоана

Food преди 9 години

Коледа е вече съвсем наблизо, така че сега му е времето да започнеш да мислиш за подготовка. Сигурни сме, че си голям фен на парти вечерите с любимите хора и приготвянето на страхотно празнично меню, с което да изненадаш всички, затова и тази година решихме да ти служим за вдъхновение. Предлагаме да оставиш дебелите кулинарни книги и да почерпиш идеи от родните кулинарни сайтове и блогъри, към които нямаше как да не се обърнем, когато става дума за оригинално и интересно меню. До Коледа те споделят с нас своите три любими коледни рецепти, които да направят празника специален и задължително, много по-вкусен от всеки друг път.

Досега те запознахме с рецептите на Сандра от 1001 рецепти и тези на колектива на Супичка, както и със страхотната рецепта за Задушено тележко на Кулинарно в кухнята с Йоaна, а днес продължаваме с нейните вкусотии, идваши под формата на ароматни коледни бисквитки, които нямаме търпение да си изпечем.

Джинджифилови човечета

Коледните курабии и бисквити винаги са дъхави и богати на подправки. Такава е и рецептата за меденото джинджифилово тесто, което обичам да използвам за коледни бисквити с най-разнообразни мотиви. Джинджифиловите човечета са ми любими, защото носят много настроение - и докато ги приготвям, и когато ги поднасям на коледната вечеря.

Посочените дози са за 36 сладки.

Продукти:
350 г брашно + допълнително за разточване
1/2 чаена лъжица сода за хляб
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжица смлян бахар
1/4 чаена лъжица сол
120 г меко масло
100 г захар
1 яйце
80 г течен мед
80 г меласа

Как да ги приготвим: 
Загряваме фурната на 180°C. В купа смесваме брашното, содата, бакпулверът, подправките и солта.
Отделно смесваме и маслото и захарта. Разбиваме с миксер докато се получи гладък крем. Добавяме се яйцето, медът и меласата. Разбиваме отново докато сместа стане еднородна. Към нея по малко добавяме брашнената смес и замесваме меко тесто. Месим за кратко докато стане еднородно и престане да лепне. Увиваме в стреч фолио и се оставяме в хладилник за 30 минути.

Тестото разточваме върху леко набрашнена повърхност на дебелина 5 мм. Изрязваме джинджифиловите човечета. Събираме изрезките на топка, разточваме ги отново и пак изрязваме човечета.

Подреждаме сладките в тава, върху хартия за печене на разстояние една от друга. Печем в предварително нагрятата фурна на 180°C за 12 минути. След като ги извадим от фурната ги оставяме за 2-3 минути в тавата, след което ги прехвърляме върху решетка докато изстинат напълно.
Когато изстинат декорираме с роял айсинг.

More from View Sofia

More Food