Следва

Най-вкусните ресторанти на София. Днес обядваме в: VEGAN KITSCH

Коледната украса и някои неща, които НЕ знаем за нея

Декември е. Коледните камбанки звънят, витрините и улиците на София се покриват с пищна коледна украса...

All About Life преди 9 години

Декември е. Коледните камбанки звънят, витрините и улиците на София се покриват с пищна коледна украса. Светлинките проблясват и ти става празнично и уютно. Коледните базари примамват с аромати на джинджифил и канела. Бързаш да си купиш от всичко, да пренесеш тези аромати и украси и вкъщи.

Тази година елхата ти ще блести по-ярко от миналата и така е всеки път, защото най-хубавата част от празника е подготовката за него. Докато редим украсата в дома си, ние несъзнателно изпращаме послания към Вселената и привличаме позитивните енергии към дома си, защото всеки детайл всъщност има дълбок сакрален смисъл, за който рядко се замисляме.

Елхата е символ на вечно зеленото дърво на живота. На върха й поставяме звезда, която свързваме с Витлеемската - посочила пътя на поклонниците към бебето Исус. По-дълбокият смисъл е, че със звездата Бог ни посочва верния житейски път.

Коледният венец символизира вечността. Той няма начало и край, както и Божествената сила. По традиция във венеца се вплитат 4 свещи - символ на посоките на света и четирите основни елемента: въздух, земя, вода и огън. Венецът се поставя в дома две седмици преди Коледа, а свещите се палят само когато цялото семейство се събере на трапезата.

Гирляндите символизират житейските връзки. Нали сте чували израза „сребърната нишка на живота”? В миналото в богатите европейски дворци украсявали елхата с гирлянди, изработени от истински сребърни нишки. Тази украса ни напомня древната притча за създаването на света и това, че всички сме свързани помежду си, защото сме потомци на Адам и Ева.

Какво е коледна украса без свещи? Думите свещ и свещен имат общ корен и това не е случайно.
Пламъкът на свещта е символ на човешката душа, но и на връзката й с всички духовни сили. Затова свещта е задължителен атрибут в християнската практика. Свещта е проводник на човешките желания. Цветовете им също имат скрито послание: Червената свещ е за здраве и любов, зелената привлича късмета в дома, жълтата помага в изпити и конкурси, синята и сребърната се палят за здраве и мъдрост, златната привлича благополучието, а също така е силен антидепресант, бялата символизира духовното пречистване и хармонията.

Свещите могат да бъдат и чудесен подарък за любимите ви хора. Те са оценени дори и от имена във висшата мода като Prada, Karl Lagerfeld, Christian Dior и Maison Martin Margiela, които пуснаха на пазара селекция от дизайнерски свещи за коледните и новогодишните празници.

Традицията да си подаряваме подаръци е всъщност пресъздаване на ритуала на библейската сцена, когато поклонниците донасят дарове на новородения Исус. „ Дай, за да ти дадат!” - е казано в Библията. С подаръка от сърце привличаме позитивната сила на съдбата, която да ни дари с най-желаното през новата година. Не е важно да получим подарък, по-важно е да дадем.

Може би затова по Коледа винаги се случват чудеса, защото волно или неволно милиони хора по света подреждат символите на Коледа в домовете си и така мистичната сила на любовта ни обединява и зарежда с надежда и щастие за идващата година.

Хубаво е да вярваме в това!

Весели празници!

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.