Следва

Симона Евгениева е новата "Мис България" 2014

2014-та във филми, най-добрите за гледане!

През 2014 г. киноиндустрията отново заложи на фантастика и екшън. Много от най...

Movies & TV преди 9 години

През 2014 г. киноиндустрията отново заложи на фантастика и екшън. Много от най-успешните блокбастъри отново бяха продължения или римейк на вече утвърдени хитове. Все пак се откроиха и по-земни и човешки истории. Любопитното е, че твърде малко от лентите заложиха на събития и герои от днешния ден. Повечето ни пренасят в романтизма на миналото или в утопията на бъдещето. В нашата класация за най-добри филми залагаме на уникалните проекти с уговорката, че макар и базирана на общоизвестните рейтинги, си е израз на личното ни мнение. Ето ги имената на най-успешните ленти през годината:

1. “Вълкът от Уолстрийт”



Историята е по действителен случай. Поредният шедьовър на Мартин Скорсезе, в който Леонардо Дикаприо е брилянтен в главната роля. На Уолстрийт парите въртят света, а техният свят е потопен в упадък: наркотици, алкохол, много плът и финансови спекулации. Въпреки че лентата беше пренебрегната от комисията „Оскар”, ние отдаваме дължимото на този филм и го поставяме начело на класацията.

2. “Гранд хотел Будапеща”



Много обичаме истории, стъпили на солидната основа от силна драматургия. „ Гранд хотел Будапеща” е вдъхновен от произведенията на Стефан Цвайк, а играта на Ралф Файнс го изстрелва на първите места в класациите за най-добър филм на 2014 г.

3. „12 години в робство”



Лентата разказва действителната история на отвлечения свободен тъмнокож Соломон Нортъп, който е продаден в робство. Филмът влезе в книгата на Гинес като най-номинирания и награждаван филм за всички времена - 409 номинации и 208 награди от фестивали по целия свят (включително Оскари за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и поддържаща женска роля). „12 години в робство” заема челните места в списъците на повече от 50 англоезични критици, както и рейтинг от 96% в сайта Rotten Tomatoes. Честно казано, май предимствата му се изчерпват с това. Едва ли ще влезе в учебниците по кино с нещо по-съществено.

4. „ Гравитация”



Този филм си струва да се отбележи първо - защото е най-номинираният за „Оскар” през 2014 г. (10 номинации), и второ - защото е рядък пример как се гради история и напрежение само с двама актьори – Джордж Клуни като Мат Ковалски и Сандра Бълок в ролята на д-р Райън Стоун. Прелитащи през околоземната орбита отломки от руски сателит ще пометат както няколко орбитални станции и совалки, така и всичко, което тя е знаела за себе си, за Ковалски и за цената на съществуването.

5. „ Съдилището”



Смятаме, че щом филми като „12 години в робство” и „ Гравитация” са високо оценени през изминалия кино сезон, то трябва да имаме самочувствието да включим в класацията си и поне една родна лента. За нас това е филмът на Стефан Командарев - „Съдилището”. Както вече сме писали и преди, струва си да го видите заради великолепната игра на актьорите в него: Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Васил Василев- Зуека и Мето Йовановски.

6. “Игрите на глада: Сойка-присмехулка част 1″



И този път почитателите на Катнис Евърдийн успяват да се насладят на препятствията, пред които тя се изправя. Обичайният актьорски състав е допълнен и от Джулиън Мур.

7. „ Замръзналото кралство”



Анимацията завладя сърцата на киноманиаците през 2014г. с ярка визия и страхотна музика. Приказката грабна „Оскъра” за най-добра анимация, а в екипа от създатели отново има българска следа – аниматорката Ива Ичевска. Това е първият "Оскар" за пълнометражен филм на "Дисни" и има голяма стойност за студиото.

8. „ Годзила 2014”



Сред римейк филмите през сезона „ Годзила 2014” спечели сърцата на зрителите. Звездният актьорски състав включва Арън Тейлър-Джонсън, Кен Уатанабе, Жулиет Бинош, Брайън Кранстън. Признаваме, че и ние се забавлявахме от напрегнатото преследване на японското чудовище – резултат от радиоактивно заразяване.

9. „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”



Най-добре представилата се екшън продукция за 2014 година е “Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”. Поредната част от известната продукция успя да постигне най-високи резултати сред любителите на киното с впечатляващ резултат от 8.2, което го поставя на 82 място в 250-те най-успешни филма на всички времена! Приходите от всички седем филма от поредицата възлизат на невероятните 3 милиарда щатски долара!

10.“Хобит: Битката на петте армии”



Макар с премиера в самия край на годината, лентата мигновено зае челните места в световните филмови класации. Финалът на незабравимата история ни поставя на бойното поле, където в решаваща битка влизат познатите герои – Билбо Бегинс, елфите и джуджетата. Средствата, вложени в мащабната трилогия, са 257.2 милиона долара, а приходите на само един от филмите носи на създателите си над един милиард щатски долара.

Това са филмите, за които всички говориха през 2014 г. Вероятно за някои от заглавията ще чуваме и догодина, тъй като фестивалите и събитията в киното продължават. Ако още не сте гледали тези филми, побързайте, а ние ви завиждаме за удоволствието, което предстои. Весели празници!
 

More from View Sofia

More Movies & TV