Следва

Всяка неделя по една НЕДЕЛЯ #3

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта от Мy cookingbook

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта от Мy cookingbook...

Food преди 9 години

Коледа е вече съвсем наблизо, така че сега му е времето да започнеш да мислиш за подготовка. Сигурни сме, че си голям фен на парти вечерите с любимите хора и приготвянето на страхотно празнично меню, с което да изненадаш всички, затова и тази година решихме да ти служим за вдъхновение. Предлагаме да оставиш дебелите кулинарни книги и да почерпиш идеи от родните кулинарни сайтове и блогъри, към които нямаше как да не се обърнем, когато става дума за оригинално и интересно меню. До Коледа те споделят с нас своите три любими коледни рецепти, които да направят празника специален и задължително, много по-вкусен от всеки друг път.

Досега те запознахме с рецептите на Сандра от 1001 рецепти, тези на колектива на Супичка, както и тези на Кулинарно в кухнята с Йона, днес продължаваме с последния герой от поредицата кулинарни блогове – Мy cookingbook и първата рецепта за страхотен коледен кейк.

Невероятно пухкав Коледен Кейк

Коледният кейк е печиво, което обикновено се приготвя дълго преди Коледа, за да може да отлежи и разгърне ароматите си. Най-често е с изключително сладък, богат вкус! Консумира се на малки парченца и свършва бавно. 

Предварителна подготовка:
Стените и дъното на тавата, която ще ползваме се облицоват с хартия за печене. Същото правим и със стените от външната страна, но с алуминиево фолио и така страните на кейка не се зачервяват излишно по време на печенето.

Необходими продукти:
1/2 чаена чаша смес от кандирани и сушени плодове, нарязани на парченца
1/4 чаена чаша (40 гр.) стафиди
50 гр. бренди, черешово бренди (Cherry brandy), Ликьор от Мандарини или друг ароматен алкохол според предпочитанията

За тестото:

158 гр. (около 2/3 чаена чаша) масло с растителен произход (shortening/вид маргарин) – „Spray” или „Chief Way“
115 гр. (около 2/3 чаена чаша) пудра захар
2 яйца (110 гр.)
1 супена лъжица (20 гр.) пчелен мед
118 гр. (около 2/3 чаена чаша) брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 супена лъжица какао
1/2 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
1/4 чаена лъжица карамфил (подправка) на прах или индийско орехче
1/2 чаена чаша нарязани ядки, при мен смес от бадеми и орехи, предварително запечени

За украса (по желание):

Можем да залеем кейка с глазура от пудра захар и лимонов сок или белтък (айсинг), да му вържем една панделка и на повърхността да наредим ядки и (или) сушени плодове или просто да го покрием със захарен фондан, бадемов марципан или шоколадов ганаш

За шоколадовия ганаш:

170 гр. шоколад 55%
100 гр. животинска сметана 35%
1-2 супени лъжици (15-30 мл.) черешово бренди, портокалов ликьор или алкохола, който сте ползвали при направата на кейка

Начин на приготвяне:

 В купа смесваме стафидите и нарязаните на парченца кандирани и сухи плодове. Заливаме с алкохола. Размесваме хубаво и оставяме на страна за около 20-30 минути или докато подготвим всички останали продукти за кейка.

Смесваме брашното с подправките и бакпулвера, размесваме добре и  оставяме на страна.
В купата на миксера смесваме маслото от растителен произход и пудрата захар. С перката разбиваме за около 6-7 минути или докато се получи пухкава смес. Добавяме яйцата и меда и разбъркването продължава докато сместа ги поеме. Последно в купата на миксера сипваме брашнената смес и разбъркваме до хомогенност. Спираме миксера и към тестото добавяме ядките и накиснатите плодове, които не се отцеждат от алкохола, а се добавят към тестото с него или каквото е останало от него, след като са били накиснати.

Размесваме всичко хубаво със шпатула и сместа е готова. Ако е гъста, може да добавим малко прясно мляко.
Получената смес насипваме в подготвената тава и изравняваме с помощта на лъжица.

Печем на средна скара в предварително затоплена на 170°С фурна, работеща с долен реотан и вентилатор. Печенето отнема 60-70 минути. 

Накрая изваждаме от фурната и охлаждаме леко (10-15 минути), след което можм да се извадим от формата и да се прехвърли върху решетка, където остава докато изстине напълно. На другия декорираме според предпочитанията.

More Food