Следва

art ACT: Пина Бауш, революция в съвременния танц

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Декември

Влизаме в новата година смело, безотговорно и поне с няколко книги в нашия to-do-list...

Books преди 9 години

Влизаме в новата година смело, безотговорно и поне с няколко книги в нашия to-do-list. Заглавия, които изкушават да бъдат прочетени в мързеливите, снежно красиви дни и които със сигурност са впечатлили доста хора щом са сред най-купуваните през изминалия месец.

Допитахме се до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни четива в техния архив и направихме месечна селекция от най-продаваните сред тях, която изглежда така....

Заглавие: "Сняг вали"
Автор: Джон Грийн, Лорън Мирикъл, Маурийн Джонсън

 

Колекция от три зимни романтични истории

Буря навръх Бъдни вечер преобразява малък град в романтичен рай – такъв, какъвто сме свикнали да гледаме само във филмите. Или поне донякъде. Все пак не всяка студена и мокра разходка из средата на нищото завършва с целувка от очарователен непознат. И никой не би предположил, че експедиция през метър сняг в търсене на нещо топло за пиене би събудило чувства в двама стари приятели. Или че пътят обратно към истинската любов започва с безбожно рано ставане за работа.

Заглавие: "Пропуснатият шанс" от поредицата "Събрани съчинения"
Автор:  Любен Дилов

„Пропуснатият шанс“ по забавен начин разказва за творческото надлъгване между автора и „писателски“ компютър от бъдещето, програмиран да твори произведения по предварително зададени сюжет и жанр. Състезанието по находчивост между човек и машина ражда история след история в различни жанрове с всекидневни и митологични сюжети, които разсмиват и натъжават. Те са писани във времена, в които новите технологии все още не са навлезли с пълна сила във всекидневието, и са доказателство за това как и тогава, и днес въображението и творчеството не могат да бъдат изместени от машините. „Един електронен мозък, убеден съм, никога не ще има нужда от лицемерието ни, защото и никога не ще достигне съвършенството на човешки ум“, пише авторът. С шеговито-ироничен стил Любен Дилов насочва вниманието към психологията и поведението на човека, маскирани в неизчерпаемите възможности на фантастиката.

Заглавие: "Лечителя" 
Автор: 
Анти Туомайнен

Два дни преди Коледа. Финландската столица е изправена пред необратима климатична катастрофа: метрото е наводнено, изоставени автомобили горят по улиците, властите предупреждават за опасност от малария, туберкулоза, ебола и чума. Хората се преселват далеч на север и в Норвегия, където условията за живот все още са поносими. Социалният ред се разпада, а частните охранителни фирми компрометират полицията.

Тапани Лехтинен, мизерстващ поет, е сред малцината, които все още искат да останат в Хелзинки. Един ден съпругата му Йохана не се прибира вкъщи и Тапани се впуска в трескаво търсене на своята любима. Изчезването на журналистката като че ли има нещо общо с материалите ? по едно разследване, което тя провежда за сериен убиец, известен като Лечителя. Докато я търси, отчаяният Тапани се натъква на интересни тайни, свързани с миналото на жена му. Те го карат да мисли, че по някакъв начин тя знае нещо за убийствата, които разследва...
Поетът живее в отчаяно време и то го кара да предприема отчаяни мерки, за да открие жената, която обича повече от всичко.

Лечителя е история за оцеляването, лоялността и решителността. Дори когато светът върви към своя край, любовта и надеждата ще оцелеят...

Заглавието: "ИПОлогия на храненето"
Авторът: 
Ипократис Пападимитракос

Терминът „ипология“ е толкова нов, че няма да го откриете в речниците, енциклопедиите или дори в интернет. Приятелите наричат автора – известен кинезитерапевт, психолог и диетолог – Ипо, а неутолимата му жажда да търси логични и научнообосновани отговори на въпросите, свързани с храненето, с начина на живот и с емоционалните и естетическите проблеми, предизвикани от наднорменото тегло, родиха думата. Ипология на храненето е напълно нов подход към диетите и „борбата“ с килограмите.

- Защо напълняваме?
- Как да бъдем стройни и здрави?
- Как да избегнем йо-йо ефекта?
- Как да се храним разумно и качествено?
- Можем ли да надхитрим лакомията?
- Как да насочим усилията си в правилна посока?

Авторът не само отговаря на тези и други въпроси, свързани с начина ни на хранене, но предлага и лесно приложима и достъпна десетседмична програма в три етапа за преодоляване на погрешните стереотипи.
Тя ще ви гарантира промяна в начина на живот, постигането и поддържането на нормално телесно тегло и хармонично състояние на душата. Завинаги!

Заглавие: "Мuchachas" - книга първа от новата трилогия на Пантол 
Автор: Катрин 
Панкол

 

Четири години след трите романа с колоритни заглавия, през 2014 г. Катрин Панкол издава нова трилогия с лаконичното име Muchachas (1, 2 и 3). В първия от романите читателят ще срещне не един от героите от предишните три – тук са Жозефин и Филип, тук са амбициозната Ортанс и приятелят й Гари, но се появяват и нови персонажи. Веднъж Панкол вижда в едно кафене как мъжът на съседната маса удря бременната си жена пред двете им деца. Случката я потриса и заляга в основата на историята за мъжагата Рей, който системно бие жена си Леони, и за Стела, дъщеря им, която намира смелостта да се изтръгне от домашния кошмар.

Muchachas, момичетата, са навсякъде в този роман. Те са тези, които „водят хорото” в Ню Йорк, Париж, Лондон или Маями. Момичета, които се въодушевяват, обичат, борят се с живота. Които мечтаят и не се спират пред нищо, за да осъществят мечтите си.

Заглавие: "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна"
Автор: Юнас Юнасон

След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден рожденикът решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения. Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него.

Алан Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

Достоен за филм на Уди Алън, за перото на Кърт Вонегът или Арто Паасилина, романът ще ви накара да се превивате от смях. От друга страна обаче всичко в книгата изглежда толкова сериозно, че на моменти се питаме...

...а дали пък нещата и в действителност не са се случили именно така???

Заглавие: "Преоткриване на крилете"
Автор: Сю Монк Кид

За какво са нужни на човека криле? Може би за да се издигне над делника, над болката и да разбере какво е надежда и свобода.

Историята на двете героини в този роман – робиня и господарка, започва, когато те са още деца, и продължава трийсет и пет години. В социално отношение ги дели пропаст, но съдбите им са свързани – заедно те преживяват предателство, разбити мечти, нещастна любов. И заедно стават по-силни, по-уверени, по-независими. Вдъхновена от историческите фигури на Сара и Анджелина Гримки от Южна Каролина, едни от първите жени, които се борят за отмяна на робството и за правата на жените, Сю Монк Кид създава живи и вълнуващи образи и с гласовете на своите героини майсторски разказва за стремежа към щастие и свобода.

Заглавие: "Сивият път (част първа)" + "Забравени сказания"
Автор: 
 Любомир Николов-Нарви

„Наследникът” e първата част от трилогията „Сивият път”, вдъхновена от великия Дж. Р. Р.Толкин. Книгата предлага на читателите приказно пътуване в света на една удивителна планета, населена с хора, неандерталци, джуджета и други странни създания.

През ХХІІІ век цивилизацията е рухнала след страховито сражение срещу вселенския демон Магед и неговата несметна войска. В първите редици крачели железните подобия на човеци, които Древните използвали за войници. Магед завладял техния нежив ум и те му се подчинили безпрекословно. След тази армия идвала друга – армията на мъртъвците. Великият хегемон притежавал силата да вдигне от гроба онези, които човечеството някога било погубило до крак: животни като мамутите, пещерните мечки, дългозъбите котки, люде като изтребените обитатели на Черокия и Ацтека, фейрите и гоблините от Малкия народ и неандите.

Петнайсет века след Първия Армагедон се задава втори. Този път за човечеството няма друга надежда, освен едно древно пророчество...

Луксозното издание е придружено от специално безплатно приложение: книгата „Забравени сказания”.

Тук читателите отново се озовават в Средната земя, която ни е завещана като карта на вълшебна страна, изпъстрена с бели петна.
Почти два века след Войната за Пръстена младият кралски писар Алвин Султатрин тръгва да събира легенди, които вече са почнали да потъват в забрава. Пътуването го води от Форност през Сивите заливи, та чак до Перуникови поля край Великата река Андуин и му разкрива удивителните отговори на редица загадки...

Заглавие:"Убийци на фазани"
Автор: 
Юси Адлер-Улсен

Улиците на Копенхаген са домът на Кими. Кражбите са нейното препитание. С времето се е научила умело да избягва полицията и да не се застоява твърде дълго на едно място. Но сега към нея има насочен мерник и преследвачите й са неумолими.

Комисар Карл Мьорк от Отдел "Q" - отделът за разкриване на стари случаи - получава папка с информация за бруталното убийство на брат и сестра отпреди двайсет години. Заподозрени са били група ученици от богаташки пансион, докато един от тях не си е признал и е бил вкаран в затвора. Какво прави този приключен случай на бюрото на Карл? Кой го е сложил там? Кой смята, че не е разрешен?

Комисарят търси Кими за разпит, а някой друг вече разпитва за нея. Кой ще стигне пръв до нея? Кими пази тайни, които определени хора с власт искат да заровят надълбоко. И тя няма търпение да разкрие най-смразяващата от тях...

Заглавие: "Какво знам със сигурност"
Автор: Опра Уинфри

 

В „Какво знам със сигурност“ Опра говори за най-важните неща в живота: радостта, издръжливостта, любовта, благодарността, шанса, силата, благоговението... Книгата ни предлага изключителната и вълнуваща възможност да се докоснем до съкровения вътрешен свят на една от най-необикновените жени в света, като същевременно ни учи как да станем най-добрите хора, които можем. Искрени, трогателни, ободряващи, възвисяващи и често шеговити, думите на Опра се отличават с онази истинност, която ни кара да се връщаме към тях отново и отново.

 

Заглавие: "Червеното сари"
Автор:
Хавиер Моро

 

През 1965 г. Соня Майно, деветнайсетгодишна италианска студентка, се запознава в Кеймбридж с млад индиец на име Раджив Ганди. Тя е от скромно италианско семейство от покрайнините на Торино. Той принадлежи към най-могъщия род в Индия. Това е началото на една любовна история, която надживява дори смъртта. Влюбената италианка се отказва от своя свят и от миналото си, за да се отъждестви с новата си родина. В приказна Индия почитат двайсет милиона божества, говорят осемстотин езика и гласуват за петстотин политически партии. Смелостта, честността и всеотдайността на младата жена накрая я превръщат в богиня в очите на една шеста част от човечеството.

Заглавие: "Лазурна"
Автор:
 Кристин Кашор

Изминали са осем години, откакто младата принцеса Битърблу и земите на Монсий са избавени от неестествения контрол на крал Лек. Сега Битърблу е кралица на Монсий, където вече цари мир.
Но във въздуха все още витае влиянието на баща й, насилник и психопат, умеещ да изменя човешкото съзнание. Съветниците на Битърблу, управлявали вместо нея през тези години, вярват, че единственото решение е да опростят всички извършени престъпления през времето на Лек. Да забравят мрака. Над миналото на Монсий сякаш е паднала мъгла. Едва когато Битърблу започва тайно да се измъква от двореца – любопитна, дегизирана и сама – и тръгва нощем по криволичещите улици на своя град, истината бавно излиза наяве. За да се отърси от тъмната магия на тридесет и пет годишното властване на един луд, кралството й трябва първо да посети миналото.
Каквото и да се крие там.

С „Лазурна” завършва трилогията на Кристин Кашор за Седемте кралства, донесла на авторката световна известност и признание. „Лазурна” е избрана за Книга на годината от „Пъблишърс уикли”, „Къркъс ривю”, Американската библиотечна асоциация и още с излизането си попада в Топ 10 на „Ню Йорк таймс”.

More Books