Следва

Гореща супа с тортила

10 суперхрани, които да включиш в менюто си през новата година

Със сигурност вече си чувал много за "суперхраните" и може би се чудиш, какво всъщност е това нещо, което...

Health преди 9 години

Със сигурност вече си чувал много за "суперхраните" и може би се чудиш, какво всъщност е това нещо, което прави една храна “супер” за разлика от друга. Най-общо казано (защото всички храни са различни), суперхраните са тези, препълнени с хранителни вещества, като здравословни мазнини, витамини, които повишават имунитета, костно-строителни минерали и още много други.

Убедени сме, че вече си добре запознат с всички предимства на любимците за 2014 - чиа и киноа, а сега е ред на новите попълнения, които задължително трябва да влязат в здравословната ти диета през тази година.

Фрикех



Остави киноата на страна, защото има нови супер семена в града. Идващи от Близкия Изток, семената фрикех представляват зелено жито. Подобно на киноа, те имат високи нива на протеин, но вкуса им е по-плътен, напомнящ ядки, което им дава предимство пред конкурентите. Фрикех е страхотен заместител на ориза или кус-кус, приготви си го с щипка от любимите ти подправки и шепа кедрови ядки, за здравословно похапване в средата на седмицата.

Бульон от кости



Да, признаваме си, не звучи толкова апетитно като зелено смути, например, но през тази година този бульон ще се конкурира с всички сокове и детоксикиращи напитки. Мисли за тази богата на хранителни вещества напитка като за суперздравословна супа и тя изведнъж, ще започне да ти звучи много по-апетитно, особено, когато разбереш, че е пълна с аминокиселини, които повишават устойчивостта на организма, и са от особено значение през студените месеци.

Матча



Обичаш зелен чай? Е, тогава със сигурност ще обикнеш Матча още повече. Този вид зелен чай се прави от цели листа и съдържа 10 пъти повече антиоксиданти в сравнение с пакетчетата зелен чай, които се продават. Този чай изпълва организма ти с фибри, витамини и минерали, така че замени обичайната си чаша чай с тази детоксикираща доза здраве. Като алтернатива, ако не си очарован от вкуса му, можеш лесно да го добавиш към някое смути и пак да се възползваш от ползите, които носи.

Кокосова захар



Най-вероятно вече си заредил шкафовете с друг кокосов суперпродукт - маслото, но сега е време да направиш място и за естествената кокосова захар. Тя прилича много на демерара, но тъй като се извлича естествено от сока на растението кокос, запазва много минерали като желязо, цинк, калций и калий в себе си.

Карфиол



Карфиолът се завръща на сцента, може би защото е един от най-универсалните зеленчуци. Можеш да го хапваш сам, да го слагаш в супи, да го комбинираш с ориз, дори да го сложиш на пица, защото той е универсален боец на цели три фронта: като част от системата за детоксикация, като антиоксидант и като противовъзпалителен агент.

Скандинавска храна



Мисли извън хранителната зала на “Ikea” и ще откриеш един свят на невероятно разнообразна скандинавска храна. Най-добрите примери на тези супер храни са херингата, брилянтен източник на витамин D; сьомгата, пълна с купища омега 3 мастни киселини; както и скандинавските червени боровинки.

Кленова вода



Приветствай новата кокосова вода - кленова вода, тя е с високо съдържание на калций, калий и магнезий и има само 30 калории на 500мл. Не, това не е сиропообразното лакомството, за което може би си мислиш, тя е супер полезна и много хидратираща, така че прибави и нея към менюто си тази година.

Пчелен прашец



Думата "суперхрана" се използва много тези дни, но когато става въпрос за пчелен прашец, тя определено е използвана точно на място. Протеини, аминокиселини, фолиева киселина, витамини от група В - прашецът дава енергия, успокоява кожата, подобрява храносмилането и в някои случаи дори подпомага плодовитостта. Когато го хапваш, имай предвид, че не трябва да го загряваш, защото може да загуби част от хранителните си свойства, вместо това консумирай самостоятелно или като допълнение към студени храни, мюсли, салати и сосове.

Kalettes



Те може и да не са били най-вероятната двойката, но къдравото зеле и брюкселско зеле имат бебета, и те са прекрасни. Kalettes (или цветно зеле) е вкусна, сладка кръстоска между тези два зелени зеленчука, която можеш да печеш на грил, задушваш на котлона и дори да хапваш сурова.

Черен ориз



Черният ориз съдържа антоцианини, това са антиоксиданти, които се съдържат в подобни количества и в боровинките. Това съдържание е приблизително шест пъти по-високо в сравнение с обикновените бели или кафяви сортове ориз. За антоцианините и подобни флавоноиди дори се смята, че имат положителен ефект върху здравето на сърцето. Така че тази година смело експериментирай, като замениш белия ориз от любимите си рецепти с черен.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.