Следва

"К" - самостоятелна изложба на Коста Тонев в галерия "Пистолет"

Какво са свирели Шопен и Лист заедно?

Свирели са Онслоу...

Music преди 9 години

Поредицата камерни концерти “Мотив” продължава с представянето на един непознат, но безкрайно талантлив композитор. Произведенията на Джордж Онслоу са представяни от велики пианисти като Шопен и Лист, а на 18 януари ще чуем музиката му в изпълнение на базираното в Мюнхен българско дуо Антония Йорданова-Иван Кюркчиев.

Двамата млади музиканти са специализирали в престижни музикални институции като Кралската Консерватория в Брюксел и Висшето училище за музика и театър в Мюнхен. Радват се на успешна кариера из цяла Европа и са носители на безброй изключително значими награди от международни конкурси като Първа награда на XV Международен Музикален Конкурс “ТИМ” в Париж, Трета награда на V Международен Клавирен Конкурс „Алегро Виво“ в Сан Марино, както и Първа „Абсолютна” награда на XXII Международен Клавирен Конкурс „Рим”.

Сред предстоящите планове на дуото е осъществяването на рядък запис и издаването на компактдиск с произведения на френския композитор от английски произход Джордж Онслоу. Проектът е по покана на музикална компания Воленвебер, която специализира в областта на редките записи и ще се осъществи в баварското студио “Бьозендорфер”.

Концертът ще се проведе на 18 януари от 19:00ч. в Евангелска църква “Д-р Лонг”, която се намира срещу Софийска опера на ул. “Г.С. Раковски” №86. Програмата е изцяло за едно пиано, четири ръце и в нея са включени двете сонати от Джордж Онслоу, премиерата на втората от които е изнесена от Фредерик Шопен и Ференц Лист. Тъй като стилът на Онслоу често е оприличаван на шубертовия, дуото ще ни предложи възможност за съпоставка като започне концерта с Андантино Варие от немския композитор. Френската тема ще бъде продължена с две произведения от Клод Дебюси – “Малка сюита” и “Шест антични епиграфа”.

Входът е по желание, а шато “Асена” ще предостави на гостите по чаша от свое специално вино. Повече информация на www.modo.bg.

More from View Sofia

More Music