Следва

19-годишна «Кралица на красотата» от Еквадор почина след липосукция

Анита Екберг, La Dolce Vita и след това...

Когато си родена красива, това ти помага, за да бъдеш забелязана, но пречи през цялото останало време след това!

Други преди 9 години

"Когато си родена красива, това ти помага, за да бъдеш забелязана, но пречи през цялото останало време след това!", казва веднъж шведската актриса Анита Екберг, която преди дни се сбогува с "долче витата" на респектиращите 83 години.

"Музата на Фелини", както бива наричана през целия си живот, е издъхнала в клиника недалеч от Рим, в градчето Дженцано, малко населено място на около 30 км от италианската столица, в което тя избира да прекара последните години от живота си.

Екберг, се прочува най-вече със сцената си с Марчело Мастрояни на фонтана Ди Треви, която е и една от най-известните сцени в киното изобщо. Макар филмът на Фелини да не е първият в нейната кариера на фотомодел и актриса, носителката на титлата Мис Швеция спечели световна известност с ролята си в него.

Екберг е родена на 29 септември 1931 г. в Малмьо в семейство с осем деца. Още като тийнейджър започва работа като модел. През 1950 г. печели титлата "Мис Швеция". По-късно заминава за САЩ, за да участва в състезанието "Мис Вселена". Не го печели, но като класирала се сред първите шест получава договор с Universal Studios. Въпреки настояването да си смени фамилията заради трудното й произношение младата актриса категорично отказва. "Ако стана известна, ще се научат да я произнасят, ако не – вече няма да има значение."

В средата на 50-те започва да се снима във филми. Участва във "Война и мир" (1956 г.) заедно с Одри Хепбърн. През 1960 г. Федерико Фелини поверява ролята на живота й – Силвия в La Dolce Vita. Играе в "Бокачо 70" (Boccaccio 70) заедно със София Лорен и Роми Шнайдер. Предлагана е за ролята на момичето на Бонд в "Доктор Но", но ролята в крайна сметка е дадена на Урсула Андерс. През 1963 г. играе с Франк Синатра и Дийн Мартин в комедийния уестърн "4 for Texas".

Една от последните информации за актрисата е от 2011 г., когато домът й е разбит и опожарен, докато тя е била в болница.

Екберг е омъжвана два пъти - за актьорите Антъни Стийл и Рик ван Натър. Няма деца.

От 50-те Екберг не живее в Швеция и много рядко е посещавала страната.



More Други