Следва

Защо бебето на Дичо и Карина идва след 7 години?

art ACT: "Юношество" - 12 години време в един "Златен глобус"

Събитието на тазгодишните 72-ри награди „Златен Глобус” е филмът „Юношество” на режисьора Ричард Линклейтър...

Movies & TV преди 9 години

След Гинес рекорда за номинации на „12 години в робство” от миналата година, тази година вълшебното число 12 отново се оказа знаково в киноиндустрията. Събитието на тазгодишните 72-ри награди „Златен Глобус” е филмът „Юношество” на режисьора Ричард Линклейтър.

Лентата спечели три награди от общо пет номинации, в това число и призът за най-добра драма, най-добър режисьор и най-добра поддържаща роля на Патриша Аркет. Филмът разказва една съвсем стандартна човешка история за живота на момче от семейство на разделени родители. Революционното в случая е времето, което екипът е отделил за заснемането на тази драма - цели, реални, 12 години! Идеята на режисьора била да заснеме своята история с едни и същи актьори, като проследява реално промените в тях в хода на времето. Идеята не е нова, разбира се. Подобни арт-изследвания са познати в документалистиката и са правени от световни имена в режисурата като Никита Михалков с „Аня”, който в продължение на години снима малката си дъщеря, докато расте, и всяка година й задава едни и същи въпроси.



„Юношество” обаче е първият художествен филм с драматургично повествование, заснет по този експериментален начин. Истинско предивикателство за актьорския състав и целия снимачен екип. Но кой е този екстравагантен режисьор, позволил си този тип лукс?


*Ричард Линклейтър

54-годишният Ричард Линклейтър е американски сценарист и продуцент, който за всички романтици е добре известен със своите филми „Преди залез“, „Преди изгрев“ и „Преди полунощ“. В ранните си години работи на нефтена платформа, детайл от биографията му, който подсказва, че говорим за човек със здрава психика и авантюристичен дух. Решава да смени амплоато и да се захване с изкуство, след като гледа филма на Мартин Скорсезе „Разяреният бик”. За Ричард Линклейтър отдавна се говори като за новатор във филмовата индустрия. „Юношество” съвсем не е първата изненада. Всеки негов проект е експериментиране със сценария, с повествованието или с образа. В „Scanner Darkly” шокира кинопознавачите с чисто нова техника – ротоскопиране - рисуване върху всеки заснет кадър. Техниката е измислена и кръстена така от самия Линклейтър. Ефектът, който постига изображението, наподобява анимация от най-висок клас. Зад всяка минута от филма стоят 500 часа труд. Както виждаме, времето изобщо не притеснява твореца. Неслучайно го наричат основоположник на ренесанса в независимото американско кино. За уважение е и фактът, че Линклейтър е сред малцината любимци на киноиндустрията, които снимат филмите си със сравнително нисък бюджет. От всичко казано дотук, трябва да сме наясно, че ако очакваме да гледаме стандартен холивудски филм, „Юношество” не е за нас. Този филм е за онези, които ценят истинското изкуство и търсят новото и, при всички случаи нестандартното изживяване. За онези, които предпочитат дълбочината и философията на експеримента ведно с магията на седмото изкуство.



 

More from View Sofia

More Movies & TV