Следва

В офиса на... ELEVEN

Goodbye, Sugar Baby! Или как да откажем захарта в няколко лесни стъпки

Спомняш ли си тази прекрасна мисъл на Коко Шанел, за махането на един аксесоар, преди да...

Health преди 9 години

Спомняш ли си тази прекрасна мисъл на Коко Шанел, за махането на един аксесоар, преди да излезеш от вкъщи? Замислихме се за този съвет и го пренесохме към здравословния ни режим и вредните неща, от които е добре да се откажем навреме. И в този ред на мисли, в образа на най-ненужния аксесоар, веднага ни изникна захарта.

Захарта е въглехидрат от вида прост захарид. За разлика от пълнозърнестите храни, зеленчуците, боба и бобовите растения, в които захарите, които се съдържат са предимно полизахариди, в узрелите плодове, меда, бялата захар, рафинираните зърнени храни и брашна, безалкохолните напитки и алкохола са източник на монодизахариди.

Създадени само от една или две молекули, моно и дизахаридите са прости въглехидрати (глюкоза, фруктоза, галактоза / лактоза, захароза, малтоза и изомалтоза), които придават на храната сладкия вкус, но тези захари се абсорбират бързо в кръвния поток и предоставят на тялото енергия. Но освен това, с изключение на плодовете, които също съдържат полизахариди и меда известен с многобройните си ползи за здравето, тези храни не носят никакви хранителни ползи за тялото. Дори точно обратното, лесно повишават нивото на кръвната захар и нивата на инсулина, което е предвестник на  проблеми.



От друга страна, богатите на фибри пълнозърнести храни, съдържащи полизахариди осигуряват енергия без цялата драма от треската за захар. В допълнение тези храни доставят изобилие от витамини и минерали, което ги прави хранителни супер герои.

По ирония на съдбата любовта ни към захарта е естествена реакция - сладкото е първият вкус, който усещаме от богатата на лактоза кърма, което веднага води намиране на по-привлекателни сладките храни. Въпреки това, желанието за определени храни, включително и нездравословните сладкарски изделия, се развива между раждането и тригодишна възраст. С други думи вкусовите предпочитания на децата могат да се обучат, но ако и ти си от тези, които вече са пристрастени към сладкото, ще трябва да се бориш, за да живееш здравословен живот без захар. Тялото ти е много хитър механизъм и винаги може да се промени, просто трябва да бъдеш готов да се справяш с предизвикателствата, а ето как да го направиш в пет прости стъпки.

Откажи се от сладките напитки

Средностатистически човек изяжда по 18 килограма захар годишно (70 000 калории!) под формата на разтворена такава в напитки. Пиенето на сладки напитки, без никакви здравословни качества (безалкохолни, подсладени води, кафе изкушения) увеличава нивата на инсулина и предизвиква глад. За начало се опитай в продължение на две седмици да разкараш всички тези напитки и да ги замениш с вода. Когато пиенето на вода ти се стори малко отегчително, я разнообрази с газирана вода с добавен сок от лимон например, неподсладен чай или кафе.

Откажи се от сладките изкушения



Торти, бисквитки, бонбони - кажи им твърдо “НЕ”. Също така натисни пауза и върху “тайно” сладките неща, като мюсли десертчетата. Когато можеш, да избереш между прясна храна и преработена и пакетирана такава, винаги избирай прясната, защото близо 80 процента от пакетираните храни съдържат много добавена захар. Направи си списък с храните, които ти е най трудно да избягваш (хм… кексчетата, например) и започни да ги отказваш, една по една. През следващите две седмици редуцирай  всички сладки боклуци и премини на плодове и ядки, когато усетиш глад.

Намали простите въглехидрати

Приемаме, че вече си се отказал от вредните напитки и пакетирани храни, следващата стъпка е да редуцираш и простите въглехидрати, които действат точно като чиста захар в тялото ти. Направи списък на рафинираните храни, които обикновено хапваш (например - бисквити, бял хляб, макаронени изделия), отново предприеми същия ход като се откажеш последователно от тях през следващите две седмици. Може да започнеш с макаронените изделия: първо намали количесвото и второ, вместо от бяло брашно, си вземи пълнозърнестия им еквивалент, като спокойно можеш да експериментираш, като добавяш постно месо, богато на протеини или разнообразни зеленчуци.

Издирвай скрита захар

Това всъщност е най-трудното, когато се опитваш да избягаш от захарта. Защото скритата захар, е наистина добре скрита, и те дебне от най-неочаквани места, повярвай ни. Дръж под око етикетите и гледай внимателно съставките на подправки, сосове и сосове за салати, ще се изненадаш в колко от тях се крие бялата сладост. Освен това, внимавай с храните с етикет “без захар”, много от тях са пълни с прости въглехидрати вместо това.

Продължавай… реалистично



Всичко е наред, ако от време на време си позволиш по някое забранено изкушение, но внимавай с апетита. Парче торта може да е нищо за един, но да се окаже повратна точка, която да върне нуждата от захар, за друг. Ако след едно сладко прегрешение, все още имаш ненаситен глад за още, трябва да знаеш, че си особено уязвим към мощната примамка. Но веднъж след като се отървеш от този вреден навик, ще откриеш една нова вселена от сладки вкусове, плодовете ще бъдат твои най-добри сладки приятели, а огромното количество добавена захар в пакетираните храни ще те отблъсква с лепкавта си сладост.


 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.