Следва

The Row

FASHION STARTER: Внос от Дания - Стайн Гойя

Днес ще те срещнем с една красива и много креативна млада дизайнерка от Дания, чиято...

All fashion преди 9 години

Днес ще те срещнем с една красива и много креативна млада дизайнерка от Дания, чиято червена коса е почти толкова популярна, колкото и нейните уникални и разпознаваеми модни творения. Стайн Гойя е родена под името Stine Nistrup Madsen, израснала е в малко градче на север от Копенхаген и започва кариерата си в модния свят като талантлив и обещаващ модел. Точно това е и времето, когато тя се сдобива с псевдонима Гойа. Младото момиче има връзка с дизайнера Henrik Vibskov, който я записва тайно в конкурс за модели. Тя всъщност печели конкурса и започва да работи с модната агенция, която го организира, но всички замесени държат тя да смени името си с по-запомнящо се такова. Така се ражда Гойа, Стайн Гойя. 



Кариерата й на модел бързо развива скорост и не след дълго Стайн се мести в Лондон, където остава толкова изумена и вдъхновена от големите модни брандове, че решава и тя самата да се впусне в този свят, но вече не като модел. Така, не съвсем без подготовка, защото чаровницата е завършила университета по изкуства “Central Saint Martins”, а любовта й към създаването на дрехи идва от ранна детска възраст, Стайн стартира собствен лейбъл през 2006 година.

Тя осъзнава, че обича и й се удава шиенето още когато е на осем, възраст, на която прекарва цялото си свободно време, кроейки дрехи за себе си, родителите и семейството си.

Творческата визия за нещата допълнително се развива у талантливата дизайнерка, докато учи в “Central Saint Martins”, където е подвластна на хора от различни националности, всеки със свой стил и разбиране как се прави в този занаят. Всичко това й дава добра основа за развитие на уникална собствена марка.







Всяка от колекциите й носи различно настроение и е вдъхновена от нещо различно - от някоя изложба, която Стайн е видяла в Париж и веднага части от нея я инспирират да изгради цяла серия от дрехи, или пък филм, като например "Пътешествие до Луната" на френския режисьор Жорж Мелиес, заради който тя създава наивистични принтове на луната, които закачливо украсяват нежна рокля. За дизайнерката е важно винаги да има тази искра, история и обща тема, които да обединяват цялата колекция. Любими на Гойа са много характернитe за марката принтове с детайли като венчелистчета, които тя определя като свой подпис и включва във всички колекции.



Самата Стайн признава, че обича да носи собствените си дрехи, “Така е много лесно. Харесва ми да смесвам стари с нови колекции, разбира се, понякога съчетавам моите дрехи с такива от други брандове, но като цяло винаги предпочитам да съм изцяло в моя си свят." 



Почти веднага едноименният й лейбъл, Stine Goya, става международно признат. Днес талантливата дизайнерка е представена в 90 водещи магазина по света, а отличителният й стил - използването на пастелни цветове и фини материи, правят модното й шоу задължително за националната и международна преса по време на Седмицата на модата в Копенхаген.

Стайн наскоро откри и първия си представителен магазин, който се намира на улица Gothersgade в Копенхаген, което се оказва страхотно място, що се отнася до мода. В близост до нейния са още бутиците на Stella McCartney, Marc Jacobs, Acne, и в допълнение няколко много добри независими магазина, които нямаме търпение да посетим още следващата седмица, когато стартира модната седмица в датската столица.



Освен с наистина успешната си и иновативна модна марка, младата дизайнерка може да се похвали и с това, че е успяла да намери баланса между между работа и семейство. Стайн се радва на щастливо семейство със съпруга си и двегодишния им син, за които задължително отделя възможно най-много време през уикендите.























More All fashion