Следва

"Скандал" в ефира на Нова телевизия

10-те най-големи изненади при тазгодишните номинации за "Оскар"

Номинациите за Оскар са известни вече, но определено има някои големи изненади. За начало...

Movies & TV преди 9 години

Номинациите за Оскар са известни вече, но както всяка година и тази определено носи някои големи изненади, за които няма как да не поговорим. За начало ще започнем с това, че "Гранд хотел Будапеща” дели с "Birdman" първото място за най-много номинации, което е изненада, защото мнозина очакваха "Birdman" безпрецедентно да бъде номиниран в най-много категории. И това е само началото, приготвили сме ти още десет любопитни факта за номинираните за най-желаната статуетка.

Марион Котияр влиза, Дженифър Анистън не.

Това са две изненади в едно. Първо, че Котияр е номинирана за "Два дни, една вечер", въпреки че не присъстваше в номинациите на Американската гилдия на киноактьорите и Златен глобус и второ, че Дженифър Анистън е извън надпреварата за работата си в "Cake". Тя е единственият човек, тази година, който получава номинации за наградата на Американската гилдия на киноактьорите, за Златен глобус и за Critics’ Choice Awards и не влиза в номинираните за Оскар.

“Не казвай сбогом” (“Gone Girl") получи номинация само за най-добра актриса.



Заглавието на Дейвид Финчър, за съжаление, остави сценаристката Джилиан Флин без номинация за адаптиран сценарий, в полза на "Inherent Vice" и "Американски снайперист". Което направи номинираните в категорията за сценарии абсолютен мъжки клуб, защото от всички 15 номинирани няма нито една жена. А номинацията на Розамунд Пайк за най-добра актриса е единствената за “Не казвай сбогом”, след като лентата е пренебрегната за монтаж, музика и най-добър филм.

Всичко не е страхотно за "LEGO: филмът"



В категорията за най-добър анимационен филм определено имаше изненади. "Song of the Sea"" и "Приказка за принцеса Кагуя" влизат, а някак си филмът, който сякаш всички очакваха да спечели "LEGO: филмът" остана извън категорията, въпреки огромния успех сред критиците и зрителите.

Бенет Милър е номиниран за най-добър режисьор, но "Ловец на лисици" не получи номинация за най-добър филм.



За първи път, откакто Академията взе решение в списъкът с номинирани за най-добър филм  да присъстват повече от пет номинации, се случва режисьор номиниран в своята категория да не види филма си и в номинациите за най-добър филм. Става въпрос за Бенет Милър, който беше неочаквано присъствие в състезанието за режисура, особено след като изпревари Ава ДюВерни, Клинт Истууд и Деймиън Чезале.

Лора Дърн се промъкна в категорията за най-добра поддържаща женска роля.



Номинацията на Лора Дърн за "Wild" изглеждаше немислима, след като тя не получи ното една такава от  предходните награди като SAG, Глобуси, Критици или BAFTA. Но Академията избра Лора пред Джесика Частейн и така й дадоха първата номинация от 1991 година насам, с която влиза в надпреварата за ролята си в "Rambling Rose".

Брадли Купър нокаутира Джейк Гиленхал и Дейвид Ойелово.



Брадли Купър получи третата си номинация за престижните награди. Това със сигурност е добра новина за феновете на филма, но е трудно да се съгласим, че работата на Купър в "Американски снайперист" превъзхожда тази на Джейк Гиленхал ("Нощната сянка"), Дейвид Ойелово ("Селма"), Ралф Файнс ("Гранд хотел Будапеща") и Тимъти Спол (" Г-н Търнър"), които до един липсват в номинациите за най-добър актьор.

100% белокожи актьори



За втори път, от почти 20 години, всяка актьорска номинация е на светлокожи, след като очакванията Дейвид Ойелово да бъде номиниран не се сбъднаха. Освен това, ако режисьорът на "Селма" Ава ДюВарни и операторът Брадфорд Янг бяха номинирани щяха да бъдат първата цветнокожа жена в категорията за режисьор и Брадфорд Янг първият цветнокож в категорията за операторство.

"Life Itself" не е номиниран за най-добър документален филм.



Oт Филмовата академия със сигурност не знаят как да бъдат мили със Стив Джеймс. 20 години след като неговият "Hoop Dreams" не беше номиниран с много противоречия, новият му филм за живота на Роджър Еберт "Life Itself" също остана без номинация, въпреки че според мнозина беше най-сигурният претендент за статуетка.

Сериите "X-Mен" с първа номинация.



Бяха необходими седем филми за "X-Meн", за да бъдат сериите най-сетне номинирани за Оскар. Брайън Сингър получи номинация за най-добри визуални ефекти за "X-Men: Days of Future Past".

Номинираните за най-добър филм са осем



След три поредни години с по девет номинирани за най-добър филм, тази година те са само осем. В крайна сметка в голямата надпревара са "Американски снайпер", "Birdman", "Юношество", "Гранд хотел Будапеща”, "Игра на кодове", "Селма", "Теория на всичко" и "Камшичен удар”.
 

More Movies & TV