Следва

3+3 въпроса към едно градско момче: Асен Асенов

Диетата на ViewSofia: 5:2

“Диета 5: 2”е измислено, което преставлява прекъснати пости. Постенето се смята за...

Health преди 9 години

Какво е Диета 5:2?

Идеята на “Диета 5:2” е проста - в два непоследователни дни в седмицата трябва да се ограничиш до 500 калории на ден за жените и 600 за мъжете, а през останалата част от времето можеш да се храниш нормално. И, като казваме “нормално”, нямаме предвид да прекаляваш с огромни порции и сладкиши, а по-скоро да се придържаш към препоръчителния дневен прием на калории (2000 за жени, 2500 за мъже).

Как действа Диетата 5:2?

“Диета 5:2” представляват прекъснати пости. Постенето се смята за ефективен начин за отслабване, защото значително се намалява калоричността на храната, която приемаме. В такъв момент тялото заема режим на “ремонт", а не режим на "глад". Този режим на “ремонт” кара организма да възстановява увредените клетки, като използва повече енергия, докато гладуването, точно обратното - кара тялото да съхранява мазнини.

Плюсовете на Диетата 5:2?



*Може да подобри когнитивната функция, което помага за предотвратяване на заболявания като Алцхаймер и деменция.

*Идеята да се лишаваш от нещо седем дни в седмицата може да бъде много депресираща и често заради нея се отказваме от диетите. Но нещата някак не изглеждат толкова страшни, когато става дума само за ден, защото все пак винаги може да хапнеш 'тази торта' утре.

*Гладуването за кратки периоди от време, дава почивка на храносмилателната система.

*Постенето е рутина, с която можеш да свикнеш и в последствие да адаптираш към своя хранителен режим - по-късно можеш да го направиш само един ден в седмицата, за да запазиш теглото си в равновесиe. Също така, това е добър начин да си изградиш хранителни навици, което е от ключово значение за устойчивото намаляване на теглото.

*Въпреки че в началото дните на пост може да ти се сторят предизвикателни, бързо се свиква да се справяш с пристъпите на глад.

*Този хранителен режим може да намали риска от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2.

*Смята се, че гладуването води до намаляване на нивата на IGF-1 в кръвта (хормон на растежа, който води до ускоряване на стареенето и може да предизвика клетъчни деления, като тези намерени в рак).

Какви са минусите?



*След дните на пост някои хора са склонни към преяждане.

*Според някои диетолози, този режим е много небалансиран, защото се редуват дни на глад с дни на пируване. Смята се, че това може да предизвиква промени в настроението.

*Някои нежелани реакции могат да включват проблеми със съня, лош дъх, дехидратация и тревожност.

*Ограничаването от храна може да доведе до хранителни дефицити, ако тялото ти не получава всички основни минерали и хранителни вещества, от които се нуждае.

*Тази диета не е подходяща за бременни жени, хора страдащи от диабет тип 1, деца или хора, възстановяващи се след операция.

*Гладуването може да те остави с по-малко енергия, което може да повлияе на ежедневните ти задължения.


Уроците по здраве продължават и утре, когато ще подберем няколко разнообразни и здравословни рецепти, с които да започнеш диетата и които да те държат под прага от 500 калории, но въпреки това да доставят на организма ти необходимите хранителни вещества. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.