Следва

Milan Fashion Week: Men есен-зима 2015 - Ден 4

FASHION STARTER: Стилът на Нора Шопова, топмодел родно производство

Когато погледнеш в очите й може да останеш там за дълго...

All fashion преди 9 години

Две хубави очи. Душата на дете
в две хубави очи; - музика - лъчи...


Когато погледнеш в очите й, можеш да останеш там за дълго, пленен от чистотата, която носи синият поглед, невинното излъчване и спокойствието на 22 годишното момиче. Извисено на 175 см. над земята, с фигура за завиждане и убийствен неподправен чар, тя тихомълком се оказа един от фаворитите в тазгодишната ни класация за "Най-красиви българи", за завоюването, на която не й стигна, според нас, само малко известност. Затова нямаше как да не я потърсим, за да те запознаем лично с нея, единствената българка, снимала вътрешна корица на световната модна библия – Vogue и първата подгласничка на Албена Денкова в престижната селекция на ViewSofia.

Името й е Нора Шопова, модел само от три години, но вече покорила не само родната сцена, но и страниците на редица чуждестранни списания и рекламни кампании в Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио. На по чаша чай я подканяме да ни разкаже за всичките си успехи, след което млъкваме и се оставяме по течението на заразителния й ентусиазъм за нещата, с които се занимава, приятелските мисли, които изрича на глас и несъзнаването й, че се е превърнала в значима...



V.S. Здравей, Нора. Страхотна година оставяш зад гърба си, разкажи ни малко за нещата, които ти се случиха в нея...
Н:
Миналата година наистина беше страшно успешна за мен. Мисля, че беше такава, защото изобщо не я очаквах и в нито един момент не съм насилвала нещата. Просто се пуснах по течението, започнах да пътувам повече навън и късметът ми се усмихна.

V.S. От колко време се занимаваш с мода? Ти ли я потърси или тя те намери?
Н:
От 3 години, бях на 19, когато станах част от Ivet Fashion. Това е една доста късна възраст, за кариера на модел по принцип.

Когато дойдох да уча в София (бел.ред. Нора е от Панагюрище) се занимавах с промоции, непрекъснато общувах с много и различни хора и един ден съдбата ме срещна с една моделка, която ме попита дали някога съм мислела да стана модел. Тогава бях категорична, че не си представям бъдещето така, тъй като имах съвсем различни приоритети. Впоследствие със същото момиче си станахме по-близки и тя ме запозна с Дидо (бел.ред. букърa на Ivet Fahion), който още в момента, в който ме видя ме хвана за ръката и ми каза, че трябва да работим заедно. Посъветва ме да махна бретона, да пусна по-дебели вежди и просто да пробвам. Вслушах се в съветите му и така, като на шега, започна всичко за мен. Истината е, че много малко са момичетата, които могат да се похвалят с подобен късмет. 

V.S. Семейството ти как прие това, че си решила да тръгнеш по моделския път? 
Н:
Всъщност семейството ми беше доста против това ми начинание, защото знаете у нас каква слава им се носи на моделите. Но с днешна дата, след като вече навлязох дълбоко в средите, те вече са ОК и отдавна са осъзнали, че са сбъркали в преценката си по-рано. Защото това е работа като всички останали, която дори не е толкова лъскава, колкото изглежда.



V.S. Може би зад кулисите не е, но перфектният блясък, който излъчваш от страниците на Vogue говори друго нещо... Разкажи ни как се случи така, че попадна на страниците на модната Библия?
Н:
Отново всичко беше случайно. Един ден Дидо ми звънна и ми каза, че имам предложение за снимки за Vogue Турция и, че трябва да замина веднага и да стоя 1 седмица там, ако приема. В началото му отказах, защото имах изпити и трябваше да уча, но той ме убеди. Така, след няколко дена, вече бях пред обективите на модните фотографи и снимахме сесия за вътрешните страници на изданието. Нямах опция за корица, защото обикновено това се казва предварително, но явно им е харесало какво се е получило между нас и са решили да използват кадър с мен за корицата на приложението за бижута. Това е историята, която не е чак толкова интересна, но пък в този ред на мисли, аз страшно много обичам бижута и съм ви донесла някои от най-любимите си, за да ви ги покажа...



Предпочитам малки, нежни бижута, и рядко рискувам с нещо различно. Най-големите ми обеци, тези с червените камъчета, са подарък от леля ми. Сивата гривна пък си я взех от Ню Йорк, там са страшно модерни подобни и почти всеки има такава. На мен ми харесва, защото стои добре на всяка ръка.

V.S. До къде още пътува през изминалата година и къде се почувства най-добре?
Н:
Миналата година снимах в Лондон, Ню Йорк, Истанбул, Стокхолм, Берлин, Париж, но най-дълго време останах в Ню Йорк и смея да твърдя, че това е мястото, на което се почувствах най-добре. Това е място с огромен пазар и много клиенти...

V.S. ...както и с огромна конкуренция. В такъв случай кое е по-вaжно, зa дa успееш в модaтa - крaсотaтa и перфектните мерки или силния хaрaктер?
Н:
Силният характер, разбира се... мерките също, но красотата отдавна не е водещ фактор във висшата мода. Дори бих казала, че тенденцията "weird faces" е по-силна от всякога.



V.S. Промени ли се стилът ти, откакто се занимаваш с мода?
Н:
Да, промени се. Преди обичах да нося много цветове по себе си, да експериментирам с абсолютно всичко, което излезе като модна тенденция, затова и бях страшно възмутена, когато букърите ми казаха, че трябва да започна да нося само черни дрехи. Не приемах, че някой може да ми казва как да изглеждам, но после разбрах, че това е правилният начин, тъй като това, което клиентите искат от теб е да си обран, изчистен, елегантен. И въпреки че в началото не ми беше особено приятно, се вслушах и започнах да си купувам само черни дрехи, в някакъв момент обаче свикнах и дори започнах да се харесвам.

Дори сега, като подбирах какво ще ви покажа от гардероба си, ми беше адски трудно да намеря нещо, което да е в различен цвят. Тази рокля с пайетите си я взех за последното парти на агенцията от Peek & Cloppenburg, а пък роклята на цветя си купих преди време, защото вярвам, че всяка женa трябва да има по една подобна в гардероба си.

*Роклята с пайетите е Jake*s

Не робувам на определени брандове, купувам неща, които просто ми харесват. Не обикалям дълго по магазините, а си имам няколко, на които се доверявам у нас. По принцип гледам да си взимам дрехи от чужбина, но, когато се налага да пазарувам тук, се доверявам на Dika, българска марка, която има доста обрани и изчистени дрехи.

V.S. А кой ти е любимият световен бранд тогава?
Н:
Харесвам DKNY, Calvin Klein, това са брандове, които са на много високо ниво, предлагат различни неща и са по-достъпни за градския човек.


*С полата вляво плащат на Нора след едно ревю, а тази вдясно е една от любимите й, заради това, че е черна и кожена

V.S. А ако трябва да опишеш с няколко думи стила си, то какви биха били те?
Н:
Опитвам се да се обличам като жена, но в момента все още съм в този период, в който нито съм тийнейджър, нито все още съм пораснала достатъчно. Все пак се старая да съм една идея по-елегантна, както вече споменах, залагам на черното, като му добавям щури акценти. Понякога това са бижутата, друг път шал, много обичам и шарени чорапи.


*Вляво - топ DIKA, който Нора носи лятото с клин, а зимата под пуловер, за да се подава лирично отдолу.

V.S. Кой е "универсалният боец" в гардероба ти?
Н:
Много обичам поли, смятам че с една такава, подобна на тази, с която съм в момента, спокойно можеш да излезеш през деня и след това да отидеш на вечеря.

V.S. А дрехата, която няма да изоставиш за нищо на света?
Н:
Това е един черен пуловер, от много фина вълна, широк, с кожени ръкави. Той е почти единствената ми дебела дреха и страшно много го обичам.

V.S. Последната модна находка, с която много се гордееш?
Н:
Един страхотен шлифер Calvin Klein, който се трансформира в рокля. 

V.S. Пазаруваш ли онлайн?
Н:
Истината е, че не се доверявам на пазаруването онлайн. 

V.S. Нaй-хубaвото и нaй-лошото, което ти се е случило в моделския живoт досега?
Н:
Самият моделски живот зад граница - колкото ти дава, толкова и взима. Царува баланс.. и добре, че! Все пак бих добавила, че не е изключително приятно да се чувстваш като майка на колежките си тийнейджърки.

V.S. Как се чувстваш в моделските среди като цяло? Имаш ли приятелки сред останалите момичета?
Н:
Повечето от добрите ми приятели, нямат нищо общо с модата. Честно казано не излизам в тези среди, не се чувствам комфортно. Пък и за мен моделството е просто професия и си давам ясна сметка, че е до време... и че ще се занимавам с много други неща след това.  

V.S. Мислила ли си с какви?
Н:
Уча право в УНСС. Много ми е трудно да се справям с тези непрестанни пътувания, но ето сега, например, съм си взела 1 месец творчески отпуск покрай сесията, за да мога да наваксам. По-скоро средата и приятелите, които имам в университета са ми по-близки, те наистина ми помагат много, за да се справя.

V.S. Предвиждаме, че ще бъдеш сред най-красивите юристи в околието. Все пак мислиш ли, че външният ти вид би отказал някой да те вземе на сериозно?
Н:
Не, единственото, което ме притеснява в тази връзка са голите снимки. Затова винаги внимавам да не се снимам разголена. Не бих позирала без дрехи, защото все пак един ден името ми ще трябва да тежи малко повече в другата сфера.



V.S. Какво правиш, когато нямаш какво да правиш?
Н:
Спортувам, излизам с приятелите си, чета...

V.S. Коя е последната книга, която прочете?
Н:
На Хемингуей, "Сбогом на оръжията" и на Елиф Шафак, "Любов". Вие имате една много интересна селекция от бестселъри, която првите всеки месец, следя я и често си купувам книжки, които са попаднали в нея.

V.S. Каза, че спортуваш, какво по-точно?
Н:
Тае Бо и Инсенити.

V.S. Това второто звучи интересно, разкажи ни в какво се изразяват тренировките?
Н:
Това е нещо между бойни изкуства, военни упражнения и интензивно кардио. Тъй като аз съм много слаба, имам нужда от спорт, който да развива силата, устойчивостта и мускулите ми. Правя лицеви опори, клекове и т.н.

V.S. А налага ли ти се да спазваш и хранителен режим, за да си във форма?
Н:
Опитвам се да се храня здравословно, даже ми се получава. Като по-малка никога не съм се ограничавала, но понеже знам, че с възрастта метаболизмът се забавя се опитвам да изключвам малко по малко някои храни. Опитвам се да не ям тестени изделия, смених нормалния шоколад с черен...


*Една от най-големите страсти на Нора са балсамите за устни, които тя има във всеки възможен цвят и вкус

V.S. На какъв грим залагаш в ежедневието си?
Н:
Откакто съм модел, избягвам да се гримирам, защото се опитвам да щадя лицето си. Върху него се изсипват тонове грим, когато съм на работа, така че в ежедневието залагам само на хидратиращ крем и спирала.

V.S. Какви грижи полагаш за косата си?
Н:
Използвам продуктите на Moroccanoil, които й действат много добре.

V.S. Кой е любимият ти парфюм?
Н:
Bright Crystal на Versace

V.S. Голяма и многофункционална или малка, но все пак способна да побере най-важното, е чантата ти?
Н:
Всъщност моята чанта е кожена раница. Това е най-удобната чанта, особено за човек, който пътува често. Бездънна е и побира всичко…



V.S. Какво ще ни извадиш от нея?
Н:
Винаги нося минерална вода или чай със себе си, защото пия страшно много течности, но сега още има шапка, тефтер със задачи, студентска книжка, метър, малка лампа за четене, химикали, мокри и сухи кърпички, парфюм…



V.S. Какви са обувките, които най-често носиш?
Н:
Предпочитам равни обувки, които сменям с много високи, когато отивам на кастинг. На повечето места това го изискват от нас.



V.S. Кои са нещата, без които не тръгваш на път?
Н:
Портфейл, дебитна карта, книга, бельо и няколко черни дрехи.



V.S. Каква музика звучи в главата ти?
Н:
Оооо, аз обожавам музиката - най-вече чил, евъргрийни, добре забравени стари парчета. И все пак от началото на годината си имам няколко заредени песнички в ютюб, в чиято компания закусвам и пия кафе - Robin Schulz - Sun goes down, Kings of Leon и да кажем Jessie Ware...

V.S. В кaкво вярвaш истински?
Н:
Вярвам в кармата... Зная, че човек сам ръководи живота си, но трябва да се стреми, правейки го да не пречи на останалите. Добротата е заразна! Щастието също! А в България страдаме от остър недостиг на тези неща!

V.S. Кaкво ти се искa дa постигнеш кaто модел?
Н:
...просто за момента ще бъда благодарна, ако колелото продължава да се върти, както до сега. Няма нещо конкретно. Доволна съм от начина, по който професионалното ми настояще се стича. За мен е достатъчно да бъда ценена в сферата си.

V.S. Има ли личност, която те вдъхновява?
Н:
Гледам да не се влияя само от личности, които са свързани с модата, но понеже много хора ми казват, че страшно много приличам на Енико Михалик, някак неволно започнах да се интересувам от нея. Тя е страхотен модел и е тръгнала от никъде, точно като мен.

V.S. Успех!

More All fashion