Следва

10 бюти заповеди за красива кожа

Храна за косата

Риба, птици, постно месо, пилешко, пъдпъдъчи яйца, ядки, бобови растения – всички съдържат протеин, който осигурява растежа на косата...

Hair преди 9 години

Риба, птици, постно месо, пилешко, пъдпъдъчи яйца, ядки, бобови растения – всички съдържат протеин, който осигурява растежа на косата. Освен това са богати и на микроелемента мед, участващ в оцветяването на косата и предотвратяващ побеляването й. Нещо повече, медта, предпазва от пърхот. Немски лекари изследвали повече от 1000 жители на Хамбург и стигнали до заключението, че тези от тях, които често ядат риба и морски дарове имат по-малко проблеми с косата, отколкото феновете на чийзбургерите и свинските пържоли.

Кератинът се смята за най-важния компонент на косата, той е един от видовете протеин, отговарящ за структурата на косъма. За да си го набавиш, включвай редовно в менюто си натурално растително масло, пълнозърнест хляб, слънчогледово семе.

За да запазиш естествения блясък, здравина и еластичност на косата, не забравяй за морското зеле (ламинария), нискомасленото кисело мляко, изварата и ацидофилуса.

Пресните плодове и зеленчуци, освен че са богати на полезни фибри, съдържат витамини и минерали, необходими на организма като цяло и по-специално за косата. Витамин А в морковите, зеленолистните зеленчуци и шипките, прави косата по-здрава, стимулира растежа и деленето на клетките. Витамин E е ловец на свободните радикали и допринася за възстановяването на косата. Шампион по съдържание на витамин E са бадемите.
Силицият предотвратява косопада. Богати на силиций са ягодите, копривата, просото. Пантотеновата киселина прави косата по-мека и по-малко мазна, помага за запазване на цвета и блясъка й. Съдържа се в големи количества в карфиола, броколите и фасула.

Храна, която е добре да избягваш

Това са пържените храни, консервите, животинските мазнини, солените и пикантни продукти. Вредни са хамбургери, хот-дози, понички, тъй като нарушават метаболизма, а това се отразява отрицателно и на състоянието на косата.
Един от елементарните експресни методи за определяне на излишните мазнини, които си изконсумирал през последната седмица е омазняването на косата в корените. Ако се омазняват бързо? Ограничи мазната храна и определи един ден от седмицата за разтоварващ.

Три оригинални начини за укрепване на косата

По шведски: ежедневно сутрин и вечер приемай по 1 супена лъжица зехтин, царевично или слънчогледово масло.

По датски: преди лягане залей чаша овесени ядки с литър вода, на сутринта ги прецеди и през деня от време на време изпивай по половин чаша от настойката.

По френски: залей 6 супени лъжици овесени ядки с малко количество преварена охладена вода, добави лъжица мед и няколко нарязани орехи. Остави да престои за една нощ. На сутринта настържи голяма ябълка, сложи няколко лъжици сметана и няколко ситно нарязани сушени кайсии. Консумирай на закуска. Може да добавиш и пресни плодове - ще бъде още по-вкусно и здравословно.

More from View Sofia

More Hair