Следва

3+3 въпроса към едно градско момче: Вик Папаспиру

Назаем взехме: Сладки боклуци

Тази статия не ми се пишеше. Не виждам какво ново да кажа за това, че купешките сладки храни са...

Health преди 9 години

Тази статия не ми се пишеше. Не виждам какво ново да кажа за това, че купешките сладки храни са пълни с добавки, консерванти и странни съставки. Всички го знаем. Да посочиш проблема, без да дадеш решение, не помага на никого.

Но ми хрумна, че искам да покажа как всеки може да си направи домашна алтернатива, като обясня колко е лесно. Миналата седмица говорихме за какво е здравословно.

Най-нарочено за здравословно хапване е Corny. Трудно ми беше да го открия и снимам в магазина. Когато спреш да консумираш подобни храни не знаеш къде стоят. А Корнито беше много трудно откриваемо … 2 пъти ходих до Пикадили и 2 пъти не можах да го снимам. Реших, че Пикадили не зареждат Корни. Все пак попитах и ми казаха „До касите, на изхода“. По душа съм блондинка, косата е за камуфлаж.

Съдържание на сниманото Корни:
Млечен шоколад 20% (захар, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, масло, слънчогледов лецитин), кокосови стърготини 17%, глюкозо-фруктозен сироп , глюкозен сироп, брашно (житно, оризово, царевично), печени зърнени продукти 7% (овесени, житни), кафява захар, растителни масла, корнфлейкс (царевичен, захар, сол, малцов ечемик), захар, стабилизатор глицерин, сол, малцов ечемик, карамелизиран захарен сироп, емулатор слънчогледов лецитин, аромати.



Уоу впечатляващ списък! И така да видим как да си направим лесно, вкусно и по-добро Корни:

Шоколад се прави много лесно от какао на прах и кокосово/какаово масло – това е! Ако само шоколад ще се прави, може да се подслади с мед, фурми или кокосова захар (прави се като се дехидратира/изпари сока на кокосовата палма). Ако искам гладка консистенция, не използвам фурми за подслаждане, защото е трудно да се пасират съвсем гладко, без да се добави малко вода. Но в случая фурмите са идеален вариант, защото Корнито е от едри съставки, които предполагат дъвкане.

Такааааа, какво друго има в Корнито – зърнени – заменят се идеално с овесени ядки, може да се смелят, може и цели. Пропускаме всички подобрители и
Свеждаме Корнито до 5 съставки:
Какао
Кокосови стърготини
Кокосово масло
Фурми
Овесени ядки

Всичко се слага в кухненски робот да се пасира добре. Трудничко ще е, заради сухите съставки. Може да се сложи малко вода, ако ще се консумира в рамките на 1-2 дни. Водата ще направи сместа нетрайна, но ако е за бърза консумация или се държи в хладилник е ок с вода. Бих добавяла вода по малко, лъжица по лъжица. Ако фурмите се накълцат може да се направи и без кухненски робот, в купа се слага всичко и се тъпче с вилица. Казвам тъпче, защото е гъсто и не се бърка, а е като трудно месене. За да се оформят барчета, сместа се слага върху кухненска хартия, отгоре се слага друга хартия и се разточва, след това се нарязва на барчета. Може да се оформят и топчета. На децата ще им е супер забавно приготвянето на домашно Корни.

Подобрения на домашното Corny
Вместо фурми – сушени смокини
Счукани какаови зърна
Ядки и семена (бадеми, лешници, тиквено семе, сусам)

Как да приготвяме любимите си сладки боклуци в по-здравословен вариант?
Снимаш съдържанието на сладкия боклук и започваш да заменяш продуктите, като пропускаш консерванти и стабилизатори – това е... Супер просто, лесно, вкусно и по-евтино.

Заемаме се с бисквити Белвита.



Много дразнеща реклама имаха, може още да я има. Дразни ме, че казват, че са пълнозърнести (което не означава без калории), а само 20% от съдържанието е пълнозърнести култури. 40% от другите зърнени не са пълнозърнести. Все едно на Далматинците да кажеш, че са бели или че са черни?!

Съдържание на Belvita (снимала съм съдържанието на голяма кутия с мед и лешници): Пшенично брашно 42.8%, захар, пълнозърнести житни култури 20.1% (от които овесени ядки 10%, пълнозърнесто пшенично брашно 3.1%, пълнозърнесто брашно от ечемик 2.6%, пшенични зърна 2.4%, пълнозърнесто брашно от ръж 1%, , пълнозърнесто брашно от спелта 1%), растително масло, шоколадови парченца (захар, какаова маса, какаово масло, емулгатор соев лецитин, лешници 2.5%, мед 2.1%, набухватели (натриев бикарбонат, амониев бикарбонат), аромати, сол, регултор на киселинността (лимонена киселина), витамини B1, B2, ниацин, B5, B6, B9).

С две думи Белвита са: брашно, захар, лешници, подобрители и витамини. Всеки домашен кекс е по-добър. 300 г Белвита са почти 4 лв. За 4 лв може да се приготви 1 кило домашен кекс и ще знаеш какво има в него – брашно, яйца, олио, захар, лешници, бакпулвер, какао – и това е. Ако се ядат само домашни тестени храни е напредък, стига да не си домакиня, която само това прави :D Но да кажем 1 път седмично, като изключение може да се направи кекс, обаче си е занимавка и като е занимавка, това контролира да не се яде много.

С Пламен, който е админ във фитнес клуба, си говорихме за детските сбирки. Сподели, че от училище събират децата и всеки родител носи нещо да се почерпят. Само той (и съпругата му) носят домашно приготвени лакомства. Останалите носят пакетирани бисквити, чипсове, солети, крекери … Я, опитай да направиш всички тези пакетирани храни за едно събиране и ще се ограничиш само до 3-4-5, защото за повече сили няма да имаш! А и си даваш сметка за храната, едва след като мине през ръцете ти!

Друга много дразнеща реклама на Barni, мечето, което не помня какво прави на детето. По подразбиране слагам всички подобни реклами под общ знаменател, но тук съставките, като за детски продукт, надминават очакванията ми (по-долу ще споделя за друг детски продукт, който ме изненада, че не е чак толкова страшен, на фона на Barni е направо здравословен, шегувам сеееее).



Състав на Barni: пшенично брашно, захар, глюкозо-фруктозен сироп, някакво масло (не се вижда на снимката), мляко на прах, стабилизатор (глицерол), палмово масло, декстроза, ниско маслено какао на прах, набухватели, сол, емулгатори, млечни минерални вещества, аромати, сгъстител (гума гуар), регулатор на киселинността (лимонена киселина).

Млякото на прах било еквивалент на 60% мляко, ми хубаво, какво от това?!

Аз съм екстремистка и смятам, че родителите не трябва да дават сладки неща на децата. Сладко може да се яде само на гости, в детската градина или на празник. Сигурно и това не е добра стратегия и може би създава лоша нагласа в детето. Понякога майки, които отслабват ми споделят, че не издържат и си вземат от бисквитите на детето. Странна работа, защо детето яде нещо, което на родителите не е позволено.

Barni е сравнително нов продукт, от периода ми, когато вече не ям такива неща и не съм го опитвала. А, сега, Румянке, дай алтернатива на нещо, което не го знаеш какъв вкус е.

Като гледам състава си е нещо тестено. Ако е с шоколадова обвивка, може да се замести с парче кекс намазано с малко кокосово масло с какао и мед – айде на домашното Барнииии.



Малките шоколадчета Kinder ме изненадаха, по-малко съставки имат. Спрямо Барнито ми се виждат по-малкото зло.

Състав на Kinder малки шоколадчета: млечен шоколад 40% (захар, пълномаслено сухо мляко, какаово масло, какаова маса, емулгатор: лецитин (соя); ванилин), захар, обезмаслено сухо мляко, растителна мазнина, обезводнено масло, емулгатор: лецитин, ванилин.

Общо сухо вещество мляко 30% – предполагам, че затова ги рекламират като доза мляко, което не е коректна реклама.

Млечен шоколад може да се направи от сухо мляко, какао, какаово или кокосово масло, нещо за подслаждане, малко вода – пробвала съм и става на вкус като купешкия шоколад, но е по-мек.



Kinder MilchShnite са по-страшни от просто Kinder шоколадчетата!

Снимах още няколко рекламирани със здравословни ползи сладки боклуци:



Nestle фитнес – всичките видове имат добавена захар. А колко видове има! Огрооомно разнообразие на продукти, машала на маркетинга на Nestle!



Nesvita – тук даже като се отвори се вижда захар на кристали. От етикета: „Nesvita е богат източник на фибри“ – ами нормално, нали има овесени ядки. Това е същота като да напишат, че нещо с растителен произход било без холестерол (холестеролът се съдържа само в храни от животински произход)?!



Digestive – бисквити подпомагащи храносмилането?! С 0% холестерол, а съдържат само растителни съставки!



Nesquick топченца – подобен състав като гореизброените.

Изводът е, че всички сладки и зърнени храни са с почти един и същ състав, разликата е в марката, цената и рекламата.

Въпрос: Кой е любимият ти сладък боклук?

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.