Следва

Б като Библия, Б като Блог

Седмица на висшата мода в Париж 2015 - Chanel

Карл Лагерфелд, несменяемият и неуморим директор на френската модна къща, винаги...

All fashion преди 9 години

Карл Лагерфелд, несменяемият и неуморим директор на френската модна къща, винаги подхожда към ревютата си по еднакъв начин, независимо дали е сезонно шоу, круиз колекция, предесенно или кутюрно дефиле, а именно - със завладяващ размах. Но все пак Седмицата на висшата мода е особен случай. Този път в просторните зали на Grand Palais дизайнерът за един ден изгради истинска тропическа градина. И в обновения интериор, сред стилизирани бели дървета и храсти, прилични на декорация за грандиозен детски спектакъл, той разигра своя приказен цветен сън.



В началото на подиума се появи истински градинар (и него, и всички следващи "санитари на гората" Карл Легерфелд е избрал лично — на случаен човек той не би доверил такъв интимен процес) с лейка, и в следващия миг тропичната белота истински оживя: в добавка към огромните цветове, покриващи стените и пода на помещението, по подиума тръгна цяла върволица от жителки на френския Град на цветята.

Шапки, прилични на пищни венчелистчета, ярки костюми в най-пролетни краски, след тях цяла кохорта в черно-бяло, и, накрая, цветя, цветя, цветя! Възможно е да кажем, че решението за пролетно-летния сезон в този му вид не е най-оригиналното, но е факт, че работи. Иначе на модните редактори нямаше да се налага всеки сезон да изучават флористика и ботаника, за да не грешат в определянето на цветния род, по който се е увлякъл Джамбатиста Вали, Майкъл Корс, някой друг, или всички заедно.



Всъщност тази колекция на Chanel се превърна в момент на триумф за кутюрното ателие Lemarié, присъединило се към отбора на френската модна къща още през 1996 година. В този майсторски Пантеон, разположен в предградие на Париж, работят с пера и изкуствени цвета. Така че копчетата, цветята и цялата флора, буйно разцъфтяла по буфан-ръкавите, полите, роклите, топовете, куртките, ръкавиците и въобще по всичко, което теоретично би могло за попадне пред очите по време на шоуто, са дело именно на тези ръце.

Немалко са се потрудили и шивачките от съседното ателие Lesage, ангажирани преди и от такива гиганти като Чарлз Фредерик Уърт и Мадлен Вионе.

Днешното дефиле стана безусловен триумф на двете старинни ателиета. И дори ако това, което Карл Лагерфелд прави за Chanel, не извиква у някого особени емоции, детайлите — а те са в изобилие, и качеството на изпълнението - неизменно извикват възторг.

More All fashion