Следва

Street Style вдъхновения... Висша мода от улиците на Париж

Седмица на висшата мода в Париж - Valentino, пролет 2015

Отново художествено вдъхновение за поредното зрелищно ревю от Седмицата на висшата мода в...

All fashion преди 9 години

Отново художествено вдъхновение за поредното зрелищно ревю от Седмицата на висшата мода в Париж, това на Valentino. След "големия художник" - природата, която вдъхнови Лагерфелд за Шанел и пак природата и красивото й произведение - бамбукът - за работата на Джорджо Армани, този път вдъхновява истински художник и неговите нежни платна - Марк Шагал.

Всъщност Пиерпаоло Пичоли и Мария Грация Кюри продължават да работят с художници: тази колекция е вече трета поред висша мода, която излиза в съавторство. Този път трето лице в отдавна утвърдилия се италиански дует неволно става Марк Шагал, автор на десетки нежни, мечтателни и удивителни платна, и който не е между живите вече почти 30 години. Поклонник на гения на художника е и самият прочут основател на модната къща, Валентино Гаравани. Известно е, че е притежавал няколко платна на Шагал и можем да допуснем, че би харесал много тази колекция на своите наследници.

Художникът има руски корени, и самата колекция има руски корени. Момичетата показват на подуима разкошни рокли с апликации, топли кожени жакети, ризи с волани и високи яки, страшно много бродерия в елегантна, приглушена палитра, рокли-ризи и сукмани, сякаш извадени от приказки за руски царевни.







Всъщност обаче, така изработени, ансамблите се отнасят не толкова към руския народен костюм, а към този на белоруските селянки: съвсем близки до оригинала са дори използваните тъкани - съвсем прости коприна и лен.



Колекцията покорява и с още нещо, извън видимата естетика, а именно прекрасно уловеният художествен дух на артиста Шагал. Пеерпаоло Пичоли и Мария Грация Кюри съумяват да предадат прекрасно атмосферата от картините на художника. Във вселената на Марк Шагал има всичко: и битови сценки, и пейзажи, и отворени прозорци - и всичко е изпълнено с вълшебство. Сякаш влюбените всеки миг ще полетят към небето, а от всички женски лица гледат неостаряващите очи на едно единствено момиче.

Най-добре от всичко тази шагаловска романтика предават летящите въздушни рокли, с които шоуто се приближа към финала си. На пищните поли дизайнерите поръсват нежни, едва забелязващи се пайети по разперени облаци и пищни дъги, а от къдрави черни букви сплитат сърца. Какво пише на тези рокли?



Amor Vincit Omnia. Love Conquers Everything. Любовта побеждава всичко - даже смъртта. И самият Шагал, надживял с години най-голямата любов в живота си, Бела, без да престава да рисува красивите й тъмни очи на всички свои картини, знае това прекрасно.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 21 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.