Следва

Какво ново: Да кажем сбогом на тъмните петна с Intensive Dark Spot Corrector

Очна линия! Цвят! Класика! No make-up! Тенденциите в грима на 2015-а, разказани от Балтазар Гонзалес

Балтазар Гонзалес е световноизвестен гримьор, посланик на M.A.C. и неин артистичен директор...

Beauty News преди 9 години

След като преди седмица публикувахме изключително полезното му и много професионално интервю, днес поглеждаме Балтазар Гонзалес, световноизвестният гримьор, посланик на M.A.C. и неин артистичен директор, който тия дни се навърташе, за наша радост, из София, от съвсем творчески аспект, а поводът - представянето на тенденциите в грима пролет/лято 2015. От първо лице за първо лице.

Случи се в един хубав зимен ден, отне около 2 часа, равни по усещане или, по-скоро, липса на усещане за време, на десетина минути, в които Балтазар меко, фино, сякаш с четка на маг, ни нарисува устно и после върху лицата на моделите какво трябва да носим през пролетта и лятото, които ни очакват.

Тенденциите са за това, да се ориентираме по тях. И точно това ще направим сега.

Остава да ги проследим заедно, да си заплюем една или повече любими, и да ги направим свои.



 

Те имат правила, начин на употреба и силно изявена индивидуалност, и определено са много характерни.
Представиха ни ги първо по време на дизайнерските дефилета Пролет/Лято 2015 десетки майстори на дизайнерския щрих, които работят с M.A.C., а преди дни ги усетихме в техния много жив и много близък характер, благодарение на Балтазар.

Ще ги изброим точно по реда и както го направи господин Гонзалес, като се извиняваме предварително, че не е лично пред вас. Магията определено се уплътнява от артистичната му палитра от изрази. До един посветени на красотата.

И така, четири са най-важните тренда за Пролет/Лято 2015, почваме по ред, без той да дефинира тяхната тежест:

Тенденция номер 1: Чиста и светла кожа и силно подчертани с очна линия очи.
Наричаме ефекта washed out skin. Сякаш по нея няма нищо, най-малкото грим. Гладка, равна като тен, изящно светла, тя приветства силния драматизъм на очите, който постигаме или чрез класически изтеглена очна линия - по-тънка във вътрешния край на окото и по дебела във външния, или по-семплия вариант, при който линията е нанесена много тънко по самите горни мигли, колкото да подчертае формата на окото.

Към чистата кожа и очната линия добавяме спирала, и тук е разковничето - тя е много, силно напластена, щедро и обилно, както може би никога досега. Пласт след пласт, все едно искаме да носим тонове спирала. И това важи и при тънката, и при дебелата очна линия.

Използваме цветовете черно, дълбоко кафяво, матови нюанси, сякаш са от кадифе. Важно е да знаем, че напластяваното е страхотен израз на младост, то е, което прави визията при тази тенденция.
Имаме възможност и за вариация на темата очна линия - просто изместваме мястото й леко, например, нанасяме я по средата на клепача, а не по линията на миглите. Или пък я рисуваме само до половината на окото.


Braganza & Ann demeulemeester

Фаворитът на Балтазар, защото изрично го попитахме, при този тренд е по-класическият прочит, малко ала Одри Хепбърн, т.нар. classic glamour, при който жената има меко, сладко излъчване. Като е важно очната линия да не е много изтеглена навън, все пак не искаме да сме Клеопатра.

Тенденция номер 2: Класика
Тук акцентът е самата кожа, самият тен. Тук е важно да се наблегне на изсветляването, така, че кожата да изглежда млада и свежа. Важно е да се улови играта на светлината, рефлекса на кожата на различните светлини, най-важно на дневната. Правим го чрез овлажняване, по едни нетипичен, нетрадиционен начин - чрез продукта на фирмата Lipglass, или добрият стар глос за устни, безцветен, но силно блестящ. Вземаме малко количество от него и разнасяме леко по скулите, около веждите, около устните, по дължината на овала така, че кожата да заблести. Това е уникален и универсален продукт, който г-н Гонзалес горещо препоръчва. Усещането при така нанесения грим е все едно не ти пука, за грима, за годините.

Keep it to low!, е ключовата фраза, която предаваме дословно.


Marni & Giambattista Valli

И като казахме глос, добре е да запомним, че в новия сезон той се връща триумфално на мода. Доскоро се предпочитаха оцветените глосове, сега отново на пиедестал е nude тонът.
Периодът, в който се намираме изисква класика. А какво е класиката - 90-те, със сигурност, и още гламурното червено, лилавото, минералните пудри заради високата им рефлексност.
Основно правило и основна разлика от предните сезони: скулптурираме чрез светлите тонове, а не чрез тъмните!

Тенденция номер 3: Цвят!
Това е любима тенденция, защото е в основата на философията на декоративната козметика. Когато говорим за тренда Цвят в грима на пролет 2015, си представяме следната комбинация: Color = cool girl + party! и така лесно я обясняваме. Цветът присъства, разнообразен е, стъпва на познати устои, но го прави умно. Характерното е, че цветовете стоят като избелени, не неонови, и не пастелни, а сякаш смесени с гипс.

Много характерен цвят е baby blue - чудесно го представя Holly Fulton. Тук идеално се вижда как бялото преминава в синьо. При останалите дизайнери, които избира тази тенденция, като Delpozo, Stella Jean и Аlexis Мabille, цветът отново изглежда мек, избелен, тебеширен.


Аlexis Мabille &  Peterson

Чест акцент тук е комбинацията от цвета на златото с цвета на медта. При Meadham Кirchhoff е най-силният израз на тази тенденция. Силно повлияна от 60-те и 70-те, между другото.

 

Тенденция номер 4: Без грим! или no make up.
Изглеждаме така, сякаш нямаме грам грим, въпреки че сме гримирани отлично, а кожата е основният субект.

Chloe
Истината е, че всички жени искат да изглеждат така на дневна светлина. Как да го направим? Фон дьо тенът е най-верният съюзник тук.

Simone Rocha
Дори когато нямаме грим, трябва да изглеждаме сякаш имаме. И обратното.


Simone Rocha

Много приятна разновидност на "негримираната" тенденция е чистият тен с бенки и лунички. Думите са три при нея - младост плюс свежест плюс естественост.
Друга вариация е да сме гримирани монохромно, много светло, но с бронзов блясък. Какво е новото при бронза - че той вече не скулптурира, а се нанася по цялото лице.
И още една тайна от "вътрешния" човек - чудесна нова комбинация е ружът, комбиниран с бронзираща пудра. Просто ги смесваме и нанасяме по цялото лице, а не, както сме свикнали, по скулите, върха на носа и брадичката и пр.

Бронзът при това е комбиниран с червилото. Те са от една гама, много близки, и това е може би най-важната разлика от миналата година, например.

Препоръката на Балтазар за супер секси, здрав и млад вид, е бронз, отгоре руж и най-отгоре изсветляващ агент или глос. Така гримирано, лицето просто сияе.

И още няколко думи за този харизматичен човек
Балтазар Гонзалес открива модата в ранна възраст. Докато седял в библиотеката, попаднал на книга за Balenciaga. Отпечатана през 50-те години, тя представяла най-знаменитите творби от висшата мода на дизайнера. Балтазар открил в нея модата в най-чистия й вид.

Зареден с новооткритата си любов към висшата мода и изпълнен с креативност, след училище той се записал на курс по козметика...

Днес грим директорът подхранва своята страст, ходейки на опера, концерти или рисувайки – казва, че не би могъл да си представи живота си без тези неща. Той използва моливи, акварели и в стила на свободомислието, което често е запазена марка на всеки гримьор на M•A•C, дори чупи пълнителите на различни цветове химикалки, за да използва мастилото им. „То е почти прозрачно“, оправдава се той, доказвайки, че истинският художник ще стигне докрай, за да създаде шедьовър.

More from View Sofia

More Beauty News