Следва

МОМЕНТИ ОТ ДЕНЯ: Пламена този вторник

Питай ме, питай ме: Вярно ли е, че менопаузата настъпва все по-рано и какво препоръчват специалистите?

Нормално менопаузата настъпва средно на около 51 години. За ранна менопауза говорим, когато менструациите приключат преди 40 годишна възраст...

Health преди 9 години

В съвременното ни ежедневие с интернет и телевизия, реалити програми и реклами за какво ли не, сме склонни да мислим, че вече няма теми табу, че всяка тема е разрешена и широко обсъждана. Замислихме се обаче и осъзнахме, че всъщност има един въпрос, който някак остава встрани от дискусиите и винаги е леко неглижиран. Говорим за менопаузата, един важен преход в живота на всяка жена, на който ние ще отделим следващите няколко седмици. За да бъдем наистина полезни по темата, се обърнахме с едни от най-често задаваните въпроси по темата към д-р Маргарита Маламова.

Въпрос: Вярно ли е, че менопаузата настъпва все по-рано и какво препоръчват специалистите за превенция на нейните ефекти, както и за облекчаване на симптомите при настъпването й?

Отговор: Нормално менопаузата настъпва средно на около 51 години. За ранна менопауза говорим, когато менструациите приключат преди 40 годишна възраст. Коя е точната причина за това невинаги става ясно. Известна е обаче генетичната връзка при ранната менопауза. Така например, при жени, чиито майки са имали ранна менопауза, може да се очаква същото. Някои проучвания доказват и връзка с тютюнопушенето. При пушачките менопаузата настъпва 1 до 2 години по-рано. Неприятните симптоми на менопаузата се повлияват доста добре от приема на подходящи съвременни фитопрепарати.

Д-р Маргарита Маламова, консултант към здравния сайт www.revita.bg

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.