Следва

Дойде краят на "Двама мъже и половина"

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Януари

Януари отмина неусетно в компанията на стотици интересни страници и няколко изкушаващи книги. 

Books преди 9 години

Януари отмина неусетно в компанията на стотици интересни страници и няколко изкушаващи книги. Все такива, които със сигурност са впечатлили още доста хора и които слагаме наред със заглавията, подадени ни от по-големите издателства като най-търсените, любопитни и атрактивни четива за първия месец от 2015-та...

Заглавие: Воините на дъгата
Автор: Андреа Хирата

Икал е ученик в най-бедното селско училище на индонезийския остров Белитун, където завършването на шести клас се смята за забележително постижение. Над училището обаче тегне угрозата да бъде закрито. Икал и приятелите му са решени да се борят с всички сили това да не се случи. Откриват съюзници в лицата на двамата си изключителни учители. Те не само им отварят вратите към света на знанието, но им преподават на практика най-важните житейски уроци – по доблест, смелост и саможертва. С тяхна помощ те преодоляват бюрократичните спънки и се опълчват на алчните домогвания на могъща държавна корпорация. За да научат най-важния урок – човек трябва да е готов да се бори за мечтите си.

Една книга за силата на духа и смелостта да мечтаеш. Въпреки суровата реалност. Въпреки присмеха. Въпреки обстоятелствата. За това как се постигат мечтите. И за радостта да помогнеш на другите да сбъднат своите.

Класически разказ в духа на „Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни. Автобиографичният роман на индонезийския писател Андреа Хирата постига небивал успех в родината си, където е продаден в над петмилионен тираж и по него е направен най-касовият индонезийски филм за всички времена. Сега книгата е на път да покори читателите по целия свят.

Заглавие: Гръцко кафе
Автор: Катерина Хапсали



Фатална автомобилна катастрофа с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му съпруга – българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И смело навлизане в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва енергии за справяне с болката...

Това е само сюжетната рамка на романа „Гръцко кафе”. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, той дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, стари конфликти и стереотипи.

Всъщност „Гръцко кафе” е разказ за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи страсти на устояващи мъже и жени, горди жестове, сдобиващи се с ценност чрез белезите от раните... Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и днес упорито укрепват собствените си територии и чието преодоляване винаги е свързано с травмата – на миналото и на паметта.

Заглавие: 27 шедьовъра
Автор: Кацушика Хокусай



Кацушика Хокусай (1760–1849) е японски художник, придобил световна слава с гравюрите си върху дърво в стил укийо-е – термин, който в буквален превод означава картини от плаващия (преходния) земен свят. 
Този стил е представителен за градската култура през историческия период Едо (1603–1868) и достига разцвета си в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век, когато центърът на културния живот окончателно се премества от столицата Киото в Едо (днешно Токио), където е било седалището на шьогуните от рода Токугава.

27 шедьовъра на Хокусай е изящна книга, съчетаваща в себе си красотата на изобразителното изкуство и поезията. Тя носи изисканият и изкусен стил на японската култура и е прекрасен следпразничен подарък за всички ценители на високата естетика.

Заглавие: Невинният
Автор: Иън Макюън



Романът представлява безупречно композиран психологически трилър. Действието се развива в Берлин през 1955 г. и почива върху действителен, макар и слабо известен случай: прокопаването на таен тунел под съветския сектор в Берлин – съвместна англо-американска операция, наречена „Голд“, с цел да се подслушват руските комуникационни линии.

„Невинният“ притежава всички задължителни елементи на трилъра – динамичен, заплетен сюжет, напрегната атмосфера, мисловни сблъсъци, драматични човешки съдби. Двайсет и пет годишният английски радиоинженер Ленард Марнъм се оказва въвлечен в строго секретна операция. В Берлин, освен че изгубва своята политическа невинност, с помощта на Мария, разведена и пет години по-възрастна от него германка, той изгубва и своята сексуална невинност. Така се озовава едновременно в два тайни свята – на шпионажа и на любовта, които в един момент се събират, за да превърнат живота му в страховит кошмар. През 1993 г. по романа е заснет едноименният филм на Джон Шлезинджър с участието на Антъни Хопкинс, Изабела Роселини и Кембъл Скот.

Заглавие: Павилион за жени
Автор: Пърл Бък



На своя 40-и рожден ден госпожа Ву оповестява дълго планираното си решение да се оттегли от семейното ложе. Винаги грижовна към нуждите на съпруга си, тя му избира млада наложница, която да заеме мястото й. Родът Ву е сред най-старите и уважаваните в Китай, а госпожа Ву управлява голямото му домакинство и многобройни имоти разумно и справедливо. Сега за пръв път в живота си тя може да се отдаде на четене на книгите в голямата библиотека, да се наслади на тишината и да остане насаме със себе си. Когато синът й започва да взема уроци по английски от брат Андре – свободомислещ и ерудиран свещеник, пред госпожа Ву се разкрива един съвсем нов свят.

Едновременно екзотична, но и много близка до нас, книгата повдига вечните въпроси за любовта и дълга, за свободата и израстването, но и за чисто човешкия стремеж към щастие.

Заглавие: Едит Пиаф
Автор: Симон Берто



За бурните й дни и за феноменалния й успех на сцената разказва нейната полусестра Симон Берто. С цветист език и изключително увлекателно тя ни прави свидетели на кариерата на Пиаф, която започва да пее по улиците на петнадесет години и стига до най-скъпите вариетета на Франция и САЩ и до най-големите зали.

Като вярна спътничка на Едит Пиаф Берто става очевидец на величави епизоди от сценичния й живот, но също така и на интересни случки от интимния свят на звездата. Авторката разказва за съвместната работа на Пиаф с известни френски композитори, поети, певци като Ив Монтан, Шарл Азнавур и др., за любовта й с боксьора Марсел Сердан, за брака й с Тео Сарапо и за всичките й срещи, приключения, увлечения и разочарования.

И така, парченце по парченце, изгражда образа на великата Едит Пиаф - тя е деспотична, ревнива, взискателна, но и всеотдайна и грижовна. Понякога е властна и непоносима. Славата и парите успяват да завъртят главата й, а ласкатели й повтарят, че тя е най-голямата, най-хубавата, най-добрата. Но когато угаснат светлините, в мрака остава една изхабена жена, съсипана от наркотиците и алкохола. Една жена с болно сърце – с белези от удари, защото, харесвана и обожавана от много мъже, тя не е пощадена от нито един от тях. Но преди всичко една жена с голям глас. Глас, който помита града, вихри се над площадите, за да възпее любовта на предградията, на улицата, на случайните срещи, на празненствата... Той идва от дъното на душата и раздира сърцата вече десетилетия...

Заглавие: История на българите
Автор: Констатин Иречек

Добре известният у нас не само като историк Константин Иречек е роден през 1854 г. във Виена. През 1875 г. завършва история с докторат в Карловия университет в Прага, където специализира история на славяните, а след дипломирането си и преподава там. През 1879 г. заминава за София, където става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение.

Вниманието му е насочено към историята на славянските народи, по-тясно към историята на българския и сръбския народ.

Големият му – не само по обем, но и по значение – труд „История на българите“ излиза за първи път на чешки и немски език през 1876 г. Това е първото цялостно изложение на българската история, което с пълно право може да бъде наречено научно; датата на излизане на труда поставя началото на модерната българска историография. Самият Иречек казва следното за целта на своето изследване: „Да осветли в безпристрастно и съгласно тогавашното състояние на науката миналото на тоя някога славен и могъщ народ, а в новите времена поради неблагоприятни за него обстоятелства съвършено забравен.“

Заглавие: Синята брада
Автор:  Амели Нотомб



Сатюрнин Пюисан, млада университетска преподавателка, търси изгодно жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ със зловеща репутация дон Елемирио. Злите езици говорят, че по подобие на Синята брада, богатия благородник, избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да влязат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин, двамата водят дълги разговори и пият искрящо шампанско. Любопитна, но многозначителна подробност: дон Елемирио е обсебен от цветовете.

Какво е цветът? Усещане, предизвикано от светлината. Може да се живее и без цветовете. Далтонистите виждат само в черно и бяло, но не са по-малко информирани от останалите. За сметка на това са лишени от една основна наслада. Цветът не е символ на удоволствието, той е самото удоволствие. Това е дотолкова вярно, че в японския език „цвят” може да бъде синоним на „любов”.

В крайна сметка Елемирио сам завежда Сатюрнин в тайнствената стая. И идва ред на голямата изненада, на която Нотомб е такава майсторка. Още по-смайваща е развръзката.

Заглавие: Един + един
Автор: Джоджо Мойс


Една безкрайна оптимистка…
Изоставена от съпруга си, Джес е принудена сама да води битка за оцеляване. Тя работи на две места, за да издържа дъщеря си Танзи и сина си Ники. Джес прави всичко по силите си, но парите все не й стигат. И въпреки че е оптимист по природа, понякога се чувства като най-самотния човек на света.
+ един отчаян непознат…

Ед се намира в труден период от живота си. Заради една глупава грешка той е напът да загуби всичко: работата, състоянието, дома и дори свободата си. Ед е обвинен в злоупотреба с вътрешна информация и заплашен от седем години затвор. Въпреки че се старае да постъпва правилно, той се чувства като пълен неудачник.
= една случайна среща…


Заглавие: Радостта от храненето - книга 2: Бърз наръчник за здравословен живот
Автор: Петя Раева

"Любовта е това, което ни прави завършени.

Не приравнявам любовта със себелюбието. Но да обичаш това, което си, и целта на живота ти да е да се усъвършенстваш и да се раздаваш, е пътят, който аз съм избрала. Много често хората, с които се срещам, ми задават въпроса: "Каква е тайната на успеха?". Отговорът е прост – да видиш себе си като едно прекрасно творение (независимо колко килограма е), което се движи в пространството и общува, дава и приема любов и подчинява живота си на красотата. Това за мен е средството да постигам мир в душата си и красива форма на тялото си.

Откакто съм слаба, установих много пряка зависимост между това как се чувствам и как изглеждам... Доволна съм от това как промених външността си най-вече затова, че промених отношението към себе си. Смятам, че както се грижим за душата си, така трябва да се грижим и за тялото си. Моят живот е подчинен на баланса както в мислите, така и в храненето...
Останалото е любов към живота – голяма част от тази любов пренесох в храненето и приготвянето на храната. Това за мен беше ключът за постигането на успех навсякъде.

Ще ви предложа едно приятно изживяване с чудесния вкус и съставки на храната и нейното приготвяне и най-вече с радостта от храненето. Ще ви предложа пътуване в света на водата – прекрасна и уникална, което се надявам да ви е полезно и забавно."

More from View Sofia

More Books